След 18 г. в строителството Яни за първи път видя премиер на живо, но си тръгна със сакото му

06.03.2021 22:00 Виктория Бочевска
Янислав първи отговори на премиера, че работата по магистралата върви добре.
Борисов дава сакото си на Янислав, след като строителят казва, че му е харесало.

Специална марка е, ще го нося, казва човекът, който контролира поставянето на асфалта на “Хемус”

40-годишният Янислав Великов от град Суворово със сигурност ще запомни този 3 март. Навръх националния празник той смени работните си дрехи с премиерско сако и така само за няколко часа стана известен в държавата като “строителя със сакото на Борисов”.

След 18 години в строителството Янислав се докосна до премиерски одежди и бързо стана медийна звезда. По традиция Бойко Борисов инспектира различни обекти из страната, а на 3 март изненада с появата си работниците на един от новостроящите се участъци от магистрала “Хемус” - между пътния възел “Боаза” и разклона за Плевен - Ловеч. Строител е държавната фирма “Автомагистрали”.

Борисов разпитваше как върви работата, а

Янислав се

престраши първи

да отговори на

премиерския въпрос

и получи дарове - каквото премиерът имаше на гърба си и в джобовете - сако, химикалка, запалка и, разбира се, селфи за спомен.

Обяснениято на Яни за случката с министър-председателя е в това, че и двамата били разговорливи и народни хора. Строителят твърди, че не се е знаело предварително за премиерската визита, джипът на Борисов спрял при тях неочаквано, докато бригадата била в обедна почивка.

“Спря човекът, поздрави ни, здрависа се с всички, попита как е работата и дали получаваме редовно заплати, според мен остана доволен”, казва Янислав. Той пръв му отговаря, че всичко на обекта работи и затова има много техника, а Борисов веднага го извиква при себе си и се шегува, че са се харесали по прическите.

“Почти мязам на вас, само костюма трябва да си сменя”, отвръща му Янислав, без да подозира, че в края на премиерската визита ще е облечен в сакото на Борисов.

“Яни, вчера един на “Струма” като тебе, като ме захвана, каза: Всички села оправи. И по Велинградско, само моето не оправи - Света Петка. Та утре съм казал кметът да дойде, 400 хиляди за пътища... Ако и ти имаш нещо, казвай”, шеговито го подканва Борисов, а Яни бързо влиза в тона.

“Имам, да”, отвръща, но Борисов вече не го чува, защото започва друг разговор със събралите се около него строители.

“Хареса ми костюмът, такъв ще си взема и аз”, продължава минути по-късно Яни.

“Имам ли друго (сако - бел.ред.)? Направо го свалям и ти го давам”, отвръща Борисов. “Ако имаш... давай”, подканва го Янислав, а премиерът даже му оправя яката.

“Ако тука има

евро-мевро,

взимайте ги”,

бърка в джобовете Янислав. “Халал да са ти, само маската да си взема”, отвръща му Борисов. “Ех, този Яни, бе”, чува се неизивестен глас зад камерата, явно на някого от колегите му.

Самият Борисов, както винаги, излъчваше случката на живо в профила си във фейсбук, но този път видеото събра три пъти повече от обичайния брой харесвания - над 77 хиляди гледания, 3 хиляди харесвания и стотици коментари. В поста си Борисов пише, че работата по магистралата е много напреднала, което се дължи на строителите, тъй като работели по тежки терени дори на празници.

“Благодарен съм им за труда. А след днешното посещение на строящата се магистрала съм и с едно сако по-малко. Янислав си го хареса и аз му го подарих. Това е най-малкото, което работниците заслужават”, пише във фейсбук Борисов.

До тази неочаквана среща Янислав е виждал премиера само на телевизора, въпреки че строителят е и общински съветник от премиерската партия в Суворово.

“Сега ще си нося с гордост сакото, специална марка е, но няма да кажа каква е, това си остава между него и мен”, разказва Янислав. Той е в командировка на този лот от магистралата от една година, за което казва, че

работата има един

недостатък -

строителите

са далеч от

семействата си

Самият Янислав е семеен, но семейството му живее в град Суворово край Варна, което е на няколко стотин километра от мястото, на което работи на магистралата. По време на кризата работата в строителството намаляла, но все пак не е спирала. Според Яни обаче кризата вече е овладяна. Той самият няма намерение да се отказва от работата си, защото строителството е това, което обича да прави.

Завършил е техникум със специалност “Двигатели с вътрешно горене”. От няколко месеца вече е ръководител на “Механизация и автотранспорт” в компанията, в която работи и отговаря за бригадата с машините. Започва работа в сектора през 2003 г. като машинист на асфалтова машина. След това постепенно усвоява и работата с други машини, както и техники за вкарване на допълнително количество цимент в основата на пътищата по нов стандарт. Янислав обяснява, че тази технология прави пътищата много по-здрави.

За себе си казва, че лесно печели доверието у хората, тъй като е контактен и разговорлив, затова може би спечелил симпатиите и на премиера.

 

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>