Скандал между ГЕРБ и Радев заради американски сенатори (Видео)

05.03.2021 16:27
Кадър и видео Фейсбук/ГЕРБ

Между България и САЩ има стратегически диалог и няма официална позиция на американския Сенат срещу страната ни. Това заявиха бившият външен министър Даниел Митов и настоящият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев на специален брифинг в централата на ГЕРБ. Те направиха изявление по повод критиките, отправени от двама американски сенатори - председателя на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес (Демократ от Ню Джърси) и Джим Риш (Републиканец от Айдахо), към страната ни.

Това е лична позиция на двама членове на Сената, а не е официална. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен и непрекъснато има публични лични позиции, с които се отличава, заяви Митов. Очевидно обаче отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България и смятаме, че в най-близко бъдеще е необходимо членове на Конгреса на САЩ да посетят България, да видят как се развива и какви са постиженията, допълни той.

Въпросите, които те повдигат, са част от двустранните отношения и правителството, както до момента, така и за в бъдеще, ще продължава да работи по тези теми както с новата американска администрация, така и с членовете на конгреса и по-спицеално с въпросните сенатори, допълни Митов.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пък показа разпечатка от официалната страница на Сената на САЩ. Официална позиция тук не открих, изявлението е от личен профил и не ангажира институцията и Сената, категоричен бе той. След това показа разпечатана и позицията на българския президент. По-рано днес Радев обяви, че ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което той казва, в исканията на хората и на протестиращите, нямало да излезе днес "тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ".

"Никъде в официални позиции на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява..., и надолу изброява личната позиция на сенаторите. От това правим извода, че президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно", заяви Георгиев. Вторият извод на ГЕРБ бил за тотална липса на каквато и да е институционална култура у държавния глава, защото той се позовава на лични мнения, изразени в социалните мрежи на двама сенатори. Третото е, че явно президентът Радев днес вече съвсем официално се включи в предизборната надпревара, допълни зам.-министърът. И отново попита на чия страна Радев вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата. "Дали на БСП, дали на Отрови се, извинявайте - Изправи се.БГ. Дали на своите политически партньори и хора, на които симпатизира, намиращи се в момента зад граница и в топлите страни. Дали на някои друг опозиционер", попита той.

Тогава, когато използваш една публикувана в социалните мрежи, в личните профили позиция, само, за да очерниш държавата си, за да се покажеш още веднъж с мнение, което да опетни репутацията на страната, която иначе ти си призван да представляваш, е изключително цинично, коментира Георгиев.

Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една писана на бързо и на коляно позиция, за която можем да се попитаме дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, на хора, завърнали се от странство, попита зам.-министърът.

Но стратегическият диалог, основните приоритети, които поставихме в нашите двустранни отношения - в енергетика, икономика, върховенство на правото, отбрана - това е истинската, същностната, ценностната диалогичност между България и САЩ. Тя се скрепи от неколкократните официални посещения на премиера Борисов във Вашингтон, от присъствието му в кабинетите на двама президенти, от срещите му с държавния секретар Майк Помпео, с държавния секретар Кери, с посещенията на официалната американска администрация в София. Това е истинският диалог между България и САЩ, заяви Георгиев.

Това, което днес се опита президентът Радев да експлоатира, за да се унижи държавата за пореден път, не би могло да заслужава вниманието ни, заключи той.

Премиерът Борисов на няколко пъти е канен в Белия дом, бил е гост на няколко американски президенти, държавни секретари са идвали на два пъти по време на предишния мандат, потвърди и Митов. И човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на официално посещение в САЩ и очевидно не познава институционалните взаимоотношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави подобни коментари, допълни той. И призова президента да погледне личните позиции на сенатор Менендес по отношение на Русия. Ако ги погледнете, ще видите, че те са диаметрално противоположни на позициите на Радев, допълни той.

Президентът не изпълнява функциите си като обединител на нацията и защитник на репутацията на страната, включва се вече открито в предизборна кампания, не се опитва да е съпричастен с позициите на различните групи в обществото, не проявява никакъв плурализъм, тотално пристрастен е и симпатизиращ на една единствена определена част от обществото и нейното мнение, и в този смисъл Радев нарушава конституцията. И го е правил нееднократно, просто новият елемент тук е, че той, от неналичието си на достатъчна компетентност очевидно, защото това да коментираш лични позиции като президент е такава, се впуска в нещо, което може значително да накърни репутацията ни в света, допълни Георгиев.

Видяхме колко е обективен Радев. Когато си президент, конституцията изисква да си надпартиен и да стоиш далеч от политически битки, особено когато става въпрос за парламентарни избори, а той очевидно днес заема страна, затова попитахме коя, коментира и Митов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>