В третия пик оставят общините да затварят ресторанти и училища (Обзор)

04.03.2021 21:10 Йоана Русева
Здравният министър проф. Костадин Ангелов и Ивайло Филипов, шеф на “Информационно обслужване”, представиха е-регистъра за записване на час за ваксина. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

В Бургас отменят плановия прием, да ги последват София, Кюстендил, Враца и Плевен, препоръчват здравните власти

За седмица заболелите скочиха почти двойно, отдават го на британския вариант

Решенията за затягане на мерките срещу коронавируса като ново затваряне на ресторанти, училища и търговски центрове вече ще се вземат от общинските и областните щабове, а не от правителството.

Този локален подход за управление при третия пик е бил избран от националния щаб и Министерството на здравеопазването, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Почти двойно са скочили болните от COVID-19 само за седмица - от 156 на 285 на 100 000 население. 300 болни на 100 000 бе увеличеният праг, при който щабът планираше отново да затегне мерките.

Причината да се действа на местно ниво е, че има голяма разлика в заболяемостта. 487 на 100 000 е най-високата в Кюстендил, а 26 най-ниската в Търговище, която е единствената област с жълт, а не червен код.

Бе въведен и

нов показател -

съотношение на

новозаразените

към

излекуваните,

стана ясно от думите на Ангелов. Миналата седмица съотношението е било 3 заразени на 1 излекуван, а сега е 2:1.

“Заетостта на леглата не е увеличена в цялата страна, а само в определени области. Обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на пандемията по тези места”, каза министърът.

Плевен, Враца, София-град и Бургас са областите освен Кюстендил със заболеямост около 400, като в последните две е малко по-ниска - 362 на 100 000 население.

Въпреки това в Бургас вече въвеждат първа по-строга мярка - отлагане на плановите прием и операции в болниците, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той препоръча този пример да последват и останалите 4 области, като в София можело да не е за всички болници.

Разрастването на заразата е заради широкото разпространение на британския щам, твърдят здравните власти.

На въпрос на “24 часа” колко процента от положителните случаи се дължат на тази разновидност на вируса и дали има области, в които е концентрирано разпространението му, отговор не беше даден. Министър Ангелов обясни само, че

към Германия

са изпратени

600 проби за

секвениране,

но резултати

още няма

Засега няма потвърждение и от Германия и Франция за възможност да ни предоставят назаем ваксини срещу COVID-19, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов. Преговорите бяха обявени от премиера Бойко Борисов в понеделник.

105 300 дози от ваксината на “Пфайзер/Байонтек” трябва да пристигнат през март, като първата доставка пристигна в понеделник .

От “Модерна” пък се очакват над 85 хиляди дози, съобщи Богдан Кирилов.

Информацията за “АстраЗенека” е за 300 хиляди дози, като категорично потвърждение имаме за първите две доставки до 12 март, допълни той.

Записването за имунизация е вече електронно

Запазването на час за имунизация в някой от 352-та пункта за ваксинация вече става електронно.

На сайта his.bg в 4 лесни стъпки и за по-малко от 2 минути всеки може да се запише за ваксинация в избран от него ден, час и място, както и да посочи какъв вид ваксина предпочита - РНК или аденовирусна.

Първата възможна дата за записване е 11 март, а опции за избор ще има за до две седмици напред, обясни при представянето на ваксинационния регистър Ивайло Филипов, шеф на “Информационно обслужване”. В регистъра ще се въвеждат имена, ЕГН, както и телефон или мейл, на които ще се получават потвърждение и напомняне 24 часа преди ваксинацията. Те ще се ползват и за обратна връзка при някакъв проблем. Регистърът ще прати напомняне и на вече имунизираните за втората доза, ако са дали телефон или имейл.

От сайта може да се изтегли и бланка за информирано съгласие. Има и опция за отмяна на часа.

“Целта на тази система е да въведе ред в зелените коридори, както и да могат да се предвидят количествата от ваксини, необходими за всеки имунизационен пункт”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ако човек не си е запазил час през системата, пак може да се нареди пред имунизационния пункт, но с предимство ще бъдат хората с час. Ако някой не дойде, тогава ще бъдат имунизирани чакащите без предварително записване.

Резервираният час не гарантира извършването на имунизацията на 100%, защото зависи от доставките и наличните количества. Окончателният избор за вид ваксина пък ще се прави след преглед в самия пункт. Ако човек все пак държи на конкретна ваксина, която в момента не може да му бъде сложена по една или друга причина, може да откаже и да си запише друг час.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>