Гърция оценява щетите след вчерашното земетресение

04.03.2021 17:32
СНИМКА: Ройтерс

Инженери оценяват днес щетите след вчерашното земетресение с магнитуд 6,3 в централната част на страната, при което 11 души бяха ранени, съобщава АФП.

Десетки жители на селата Месохори и Дамаси на около 240 километра северно от Атина, прекараха нощта извън домовете си, като много от тях спаха в колите си, предава БТА.

Повечето хора бяха настанени в палатки на стадион, както и в пет хотела в градовете Трикала и Лариса, според отговорни представители на службата за гражданска защита.

На 11 души бе оказана медицинска помощ заради леки наранявания, посочиха за АФП от медицинската служба.

В Лариса мъж на 55 години все още е в болница, след като получил наранявания на главата от паднали материали по време на труса.

Някои жители и днес бяха в шок след земетресението - най-силното от векове в този район на континетална Гърция, където се намира голям геоложки разлом.

Екипи инспектират къщите, училищата, които останаха затворени днес от съображения за безопасност, болниците и други обществени сгради в пострадалия район.

Снощи бяха регистрирани няколко вторични труса, най-силният от които с магнитурд 5,2.

Много хора бяха извадени от развалините на рухнали сгради, включително възрастен мъж инвалид, чиято къща в Месохори се е срутила. Шейсет и три деца са били евакуирани от стара училищна сграда в Дамаси.

Над 300 къщи, много от които каменни и на повече от 60 години, са претърпели сериозни щети, според държавната телевизия ЕРТ.

Местната компания за водоснабдяване призова жителите да не пият вода от чешмата заради проблеми във водопроводната инсталация.

Четири църкви, едната от които от 17 век, са претърпели щети в резултата на земетресението, като две от тях са сериозно засегнати, според министерството на културата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>