Христо Бонев: Болката ми е голяма! Ще видя ли изобщо новия стадион на “Локомотив”?

04.03.2021 14:00 Радко Паунов
Христо Бонев изрази болката си пред кмета Здравко Димитров от забавянето на строителството на стадиона.

- Не изпитвам завист, че на “Ботев” дадоха повече пари

 - Ако не ни стигнат, пак ще се молим на премиера

Почетният президент на “Локомотив” (Пловдив) Христо Бонев-Зума каза пред кмета Здравко Димитров, че няма да е жив да види завършен стадион “Локомотив”.
Това стана миналия петък, когато градоначалникът посети съоръжението, за да види докъде е стигнала процедурата по старта на строителството.
През 2020-а държавата отпусна за “Локомотив” 12 млн. лева, а за доизграждане на стадион “Христо Ботев” - 25 млн. лева. Потърсихме легендарния футболист, за да разберем кое го тревожи.

- Защо, г-н Бонев, казахте пред кмета на Пловдив, че няма да доживеете да видите обновен стадиона на “Локомотив”, при положение че държавата е отпуснала за него 12 млн. лева?

- Колко време вече само се говори, а не започва строителството? Държавата отпусна средствата още миналата година. Лично премиерът БойкоБорисов дойде и ни каза: “Действайте.” А нещата буксуват. Това ме отчайва. И наистина с болка казах, че няма да доживея да видя обновен стадиона.

- Защо сте толкова песимистичен?

- Как да гледам позитивно? Аз съм отчаян. Кои са виновни за забавянето, не зная. Нашите, които движат процедурите по строителството, твърдят, че общината бавела документацията. Като споделих пред кмета Здравко Димитров, той каза, че има виновни и от двете страни - и от нас, и от тях. Това обаче не ме прави по-щастлив. След срещата ни на терена се оттеглихме в приемната на “Локомотив”.
Зико даде ясни
гаранции, че
строителството
ще започне
Моля се дано по-скоро започне изграждането на нашия стадион.

- Как да изглежда той, какъв искате да го видите?

- Сами знаете как е изглеждал и колко президенти, които се смениха през годините, се опитваха нещо да направят. Сега, когато държавата е отпуснала пари, нещата се бавят. Мен не ме интересува, че на “Ботев” дадоха 25 млн. лева, а на нас - 12 млн. Важното е, че премиерът е човек, който обича футбола. И ако бяхме започнали строителството и стигнали донякъде, съм сигурен, че вече щеше да има допълнително финансиране. Убеден съм.

- Долавям ревност, че на “Ботев” са дадени повече пари, а на вас по-малко?

- Нищо подобно. Не изпитвам никаква завист, защото това ще е нов стадион за Пловдив. Няма значение, че е на “Ботев”. Моето убеждение и досега е, че трябваше да се завърши напълно стадион “Пловдив” и там да играят двата отбора.
В “Ботев” са по-привилегировани, все пак имат собственик милиардер (руснака Антон Зингаревич - б.а.). Тяхната ще е по-лесна. Г-н Крушарски, нашият собственик, също прави немалко. Да видим какво ще стане.

- Кога очаквате да започне строителството при вас?

- Ако от мен зависи, искам да стартира още сега.
- “Локомотив” спечели два пъти купата на България и един път суперкупата. На какво се дължи този възход?
- През последните 3 години спортната слава на Пловдив се свързва с “Локомотив”.
Две купи и
суперкупа
- никой не може да отрече това. Възходът на отбора се дължи и на усилията на Христо Крушарски, който помага и се опитва да въведе ред.
Мисля, че и футболистите, макар да не са от скъпите, намериха възможност да се изявят и да постигнат тези забележителни резултати. А идването на Георги Иванов-Гонзо като спортен директор донесе много положителни неща. Той е голям професионалист - и като треньор, и като директор.

- Вие лично как помагате на отбора?

- Аз съм почетен президент и гледам да съм полезен с каквото мога.
Събираме се всяка седмица, разговаряме кой какво може да свърши. Единственото ми желание е, колкото години имам още да живея, да видя стадион “Локомотив” завършен и да отговаря на името, което има нашата институция. Нищо друго не искам.

- Като човек, който е бил треньор в Гърция, може ли да сравните техния футбол и нашия?

- Преди години имахме гърците за спаринг-партньор - бяхме напред във всяко отношение пред тях. Но в Гърция богати хора построиха много съоръжения, тренировъчни бази и стадиони. Сега и на клубно, и на национално ниво се изстреляха напред.

- Искате да кажете, че ги догонваме?

- Трудно ще ги догоним. На тях първо стадионите не можем да им изброим. Няма град без такова съоръжение и отбор от А група, където спортната му база да не отговаря на всички условия на УЕФА.

- Как виждате футболното бъдеще на Пловдив?

- На първо време трябва да си направим стадионите. Премиерът дойде и донесе средства за двата отбора. Сега
зависи от нас
как по-бързо да
построим тези
съоръжения
При нас освен трибуна “Бесика” проектът е за реконструкция на целия стадион. Ако не стигнат парите, пак ще ходим да се молим на премиера.

- Въпросът е дали след изборите ще бъде министър-председател?

- Той няма проблем. Бойко Борисов, докато иска, ще бъде премиер. Бъдете сигурни в тази моя прогноза. Познавам се с него още преди да се занимава с политика. И зная какво е способен да направи и как да ръководи държавата.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>