В Пловдив Борисов иска 5-а победа, Нинова – да срази кръга “Гергов”, а Христо Иванов - десен реванш

04.03.2021 08:33 Радко Паунов
Борисов на откриването на една от кампаниите в зала “Колодрума” - сега той е начело на листата на ГЕРБ в Пловдив за 5-и пореден път.
Водачката на червената листа Корнелия Нинова с Иван Петков-Бебето (зад нея) и бившия футболист Георги Георгиев-Гецата (вдясно)
Христо Иванов е третият в лидерската битка за Пловдив.

Това е извънстоличната арена на лидерската битка в София: ГЕРБ твърдо се цели в 5 от 11-те депутатски мандата, за да запази бройката от 2017 г., Нинова чака добър резултат, но трябва да обедини местната структура

На депутати се надяват и от партията на Слави и ВМРО

Пловдив е втората най-важна арена на сблъсъка между действащия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и претендентите да вземат премиерския пост - председателите на БСП Корнелия Нинова и на “Демократична България” Христо Иванов.

Такава битка пловдивчани не помнят.

Защо точно

в Пловдив,

след като тримата се срещат и в 25-и МИР в София.

Това е вторият по големина град в България с население, наближаващо 400 000 души. Пловдив е на повече от 8000 г. и освен че е най-старият в Европа, градът е най-динамично развиващият се център в Южна България и в цялата страна след столицата.

Икономиката му се крепи на развита индустрия, информационни технологии, все по-добра инфраструктура, на услугите и на туризма. Заради особения дух и многобройните културни събития “древният и вечен град” бе избран за европейска столица на културата през 2019 г.

Според наблюдатели на България е нужен втори представителен център след София и първо право на това има Пловдив.

Теренът на Пловдив, който упорито се бори да изпревари София като най-добро място за живеене, е познат само на Бойко Борисов - излиза на него за пети пореден път. Досега винаги е печелил. Вярва, че ще успее пак.

Интересна е появата на главната му опонентка Корнелия Нинова. За първи път председател на БСП излиза на тепиха в Пловдив.

“Лидерът е

там, където

е най-трудно”, обясни избора си тя, твърдо решена да премери сили “по мъжки” с Борисов.  

В битката се включва още един партиен лидер - Христо Иванов от “Демократична България” и това предвещава интересни сблъсъци. Социолозите са категорични, че формацията на Иванов ще е в новия парламент. И неслучайно той е избрал да води в примамливия десен Пловдив.

ГЕРБ твърдо се цели в 5 от 11-те депутатски мандата, за да запази резултата от миналите избори. Няма съмнение, че в Пловдив ще удържат победа, макар анализатори да намекват, че няма да е лесна. На предишния вот ГЕРБ получи 61 074 гласа, или 38,78%.

Втори след Борисов в листата е местният партиен лидер и бивш кмет Иван Тотев - място, изключително престижно. Трети е Вежди Рашидов, който също винаги досега се е кандидатирал в Пловдив. Има сантимент - бил е войник в този град, другарувал е с големите художници Георги Божилов-Слона и Димитър Киров. И казва, че това е град с дух.

Ново лице е четвъртият в листата - юристът

Радомир

Чолаков, и

мястото му

в парламента

е гарантирано

Той е кореняк пловдивчанин и настоящ директор на “Каолин”. Където и да е бил на работа - в София или в Северна България, винаги е работил за родния си град. Чолаков е не просто ново лице за ГЕРБ, той ще е така необходимият за тази партия опитен юрист, който е наясно с медийното право. Чолаков е и един от уважаваните съветници в Светия Синод, което го превръща във важен мост от парламента към Българската православна църква.  

Спас Гърневски, който е пети, ще продължи да громи от трибуната на новия парламент червените. Макар да е от гражданската квота, ГЕРБ го предпочете пак заради политическия му опит.

В случай че Борисов предпочете да влезе в Народното събрание от 25-и многомандатен район в София, с шанс да стане депутат е и шестият - настоящият председател на общинския съвет Александър Държиков. Всичко обаче е условно.

Опоненти на управляващите смятат, че този път ГЕРБ може да получи 4 мандата. Въпреки това нагласите сочат, че никой освен партията на Борисов няма шанс за първа политическа сила в Пловдив.

Задачата на Нинова е по-сложна. Освен че ще се състезава с Борисов, тя трябва да консолидира местните социалисти, които са разделени след изключването на Георги Гергов. Част от пловдивското ръководство на БСП поддържа бизнесмена, но даде дума, че ще работи за победата на партията въпреки различията.

Втори след Нинова е социологът проф. Иво Христов, а трети - бившият общински съветник Иван Петков с прякор Бебето (третото, най-малко дете в семейството). Той не фигурираше в подредбата на местната структура, която постави на трета позиция досегашната депутатка Теодора Халачева - припознавана като част от кръга “Гергов”.

След намеса от София младата социалистка изпадна от листата. А Петков, сочен за критик на бизнесмена през годините, зае третото избираемо място. Четвърти e футболната легенда от световното в САЩ '94 Георги Георгиев-Гецата. На него социалистите разчитат да привлече феновете си.  

Отговорността за пренареждане на листата е на Нинова и затова ще искаме

като водач

да докара

50 000 гласа”,

постави условие местното ръководство. На миналите избори обаче БСП е взела 40 917 гласа, или 25,98%. И с тях прати в Народното събрание трима. Прогнозата е, че и на този вот червените ще вземат 3 мандата.

“Корнелия правилно избра да дойде в Пловдив като водач. Партийната организация има сериозни проблеми. В последните години емблематични социалисти се оттеглиха. Сега тя ще успее да ги консолидира, което ще донесе по-добър резултат на БСП”, категорични са червени.

Независими наблюдатели обаче предричат, че трудно БСП би получила в Пловдив 50 000 гласа. Първо, това е най-трудният град за червените, смятан за тяхна ахилесова пета. От зората на демокрацията досега никога не са побеждавали нито на парламентарни, нито на местни избори. На всичко отгоре кампанията ще се води в нечувана епидемия, което допълнително я усложнява.

За лидера на “Демократична България” Христо Иванов явяването във втория град е въпрос на реванш. В годините ГЕРБ успя да привлече голяма част от дясното пространство и бившият правосъден министър от втория кабинет на Борисов сега ще иска да върне тези избиратели към своята формация. Два са ключовите града в страната за “Демократична България” - София и Пловдив. И никак не са пресилени прогнозите, че партията на Иванов може да вземе един, че дори два депутатски мандата в града на тепетата.

Не е за пренебрегване и “Има такъв народ” на Слави Трифонов, където водач в Пловдив е неговият сценарист Тошко Йорданов. Той обаче не може да се причисли към “битката на лидерите”, тъй като е втори в партията на Трифонов. Ако социологическите изследвания се потвърдят, нищо чудно Слави да има депутат от Пловдив.

На този етап трудно може да се прогнозира кой ще вземе 11-ия мандат в Пловдив. Ако ВМРО успее да мине 4-процентната бариера, водачът Александър Сиди пак ще е депутат. На миналите избори той беше втори в листата на патриотичната формация, начело на която бе Славчо Атанасов. Бившият кмет, който винаги регистрира внушителен личен вот, сега се оттегля от предизборната надпревара.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>