Съветник от ДПС към властта: Елате в "Столипиново", боклуците стигат до 1-те етажи

02.03.2021 11:35 Радко Паунов
Боклуците в "Столипиново" стигат до първите етажи.
Али Байрям /вляво/
Продължават дебатите за бюджета

- Толкова много пари не е имало за районните кметове, подчерта Здравко Димитров

- Над 2 млн. лева за външни услуги е записала общината

Каня целия общински съвет заедно с кмета да дойдат в "Столипиново" и да видят междублоковите пространства. Заринати са в боклуци, които стигат до първите етажи на блоковете.

Това заяви съветникът от ДПС Али Байрям по време на дебатите за бюджета на града.  Той посочи, че етническият квартал е само на 3 км от центъра на Пловдив и затова  трябва да се облагородява и залесява.

Байрям поиска 330 000 лева за ремонт на улиците "Елба" и "Храбрец", които били в тежко състояние. Парите настоя да бъдат прехвърлени на район "Източен". А за район "Централен" предложи да бъдат дадени 35 000 лева за проектиране на улици.

Лавина от искания за отпускане на средства отправят общински съветници по време на дебата за бюджета, която трябва да се гласува. Годишната финансова сметка на Пловдив е в размер на 418 млн. лева. Кметът Здравко Димитров отбеляза, че 80 млн. лева се отпускат на районните кметства. По думите му толкова много пари те не са получавали. За здравеопазване се отделят 21 млн. лева, а за социални дейности - 24 млн.

Сериозни суми са предвидени и за културата, като 10 млн. лева отиват за Небет тепе и северната част от Римския форум. За културния календар са записани 2 млн.лева, толкова се дават и на фондация "Пловдив 2019".

Йордан Иванов от ДСБ настоя да бъдат заделени 80 000 лева за ремонт на пет подлеза, както и 230 000 лева за закупуване на умна система за паркиране в централната градска част. По думите му сегашните служители в синята зона не били ефиктивни и за техните заплати отивали повече средства.

Независимият съветник Слави Георгиев посочи, че общината завишава от 1,6 на 2,085 млн. лева средствата си за външни услуги. "Психолози ли ще назначавате", попита той. И предупреди, че с приемането на този бюджет изтича половината мандат на Здравко Димитров.

Шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев направи редица предложения. Настоя от заложените 348 595 лева за мониторинг на сметището в Цалапица да останат само 100 000, колкото през м.г. А останалата сума да се даде на "Чистота" за закупуване на нова техника. Илиев настоя от средствата за външни услуги общината да задели 28 350 лева за закупуване на нов аквариум в Природонаучния музей. Както и да се дадат допълнително 100 000 лева на район "Източен", 160 000 - на "Северен" и 300 000 лева - на "Централен". 

Димчо Петров от ВМРО пък поиска 60 000 лева за проектиране на нови паркове и 500 000 лева за фонд "Образована раждаемост". А Атанас Узунов от ГЕРБ предложи да се отпуснат 45 000 лева за ремонт на физкултурния салон в училище "Братя Миладинови".

Най-крупната сума предложи д-р Атанас Баташки от БСП. Той настоя да се заделят 3 млн. лева за почистване на коритото на Марица в чертите на Пловдив, което е обрасло и може да предизвика наводнения, ако нивото на реката се покачи. Д-р Веселка Христамян от ДБ предложи да се отпуснат 60 000 лева за занималня в Арменското училище.

Някои напомниха думите на бившия кмет Славчо Атанасов, който казваше "бюджетът не е татко Барба, за да го разтягаш".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>