Ужасът от пандемията подлудил треньора Клешков, който уби семейството си и се самоуби

01.03.2021 17:15 Любомир Илков
ВЕЛЧО КЛЕШКОВ
ЙОРДАНКА ПЕНИНА
Къщата във Велинград, в която се разиграва кървавата драма.

През 1980-а съпругата Йорданка Пенина прави рекорд на 200 метра бътерфлай, който остава ненадминат 6 г., в бруст по-добра от нея е била само Таня Богомилова

Близо година след трагедията във Велинград, при която известният треньор по плуване Велчо Клешков уби съпругата си Йорданка Пенина и сина им Владимир и се самоуби, досъдебното производство по случая все още не е приключило.

Основна причина за това е техническа експертиза на телефони и разговори, възложена на Института по криминалистика на МВР, която все още не е готова, научи “24 часа” от източници на разследването.

Последният ден от живота на семейството е 12 април 2020 г. В жилището им във Велинград около 9,30 ч на Цветница братът на установения като убиец 68-годишен треньор по плуване подава сигнал в полицията, че се случва нещо ужасно. Семействата на двамата братя Клешкови живеят на различни етажи в една къща. 

Още с първите викове и крясъци, които чува от етажа на Велчо и Йорданка, братът отива и опитва да влезе. Велчо обаче изскочил в коридора и успял да го изтика през входната врата. Разследващи са убедени, че към този момент 58-годишната съпруга Йорданка и 23-годишният им син Владимир вече са били умъртвени от Велчо.

По телата на убитите и самоубилия се са открити множество наранявания. По неофициална информация

Йорданка е убита

с множество

удари от нож

поне час преди

сина си

Тя е открита в спалнята, а синът Владимир, който е страдал от вродено заболяване и е бил трудноподвижен, на входа на стаята му към коридора. По тялото на момчето са намерени видими следи от съпротива и борба, както и много други тежки наранявания от нож.

Бащата Велчо Клешков е намерен в коридора на дома. Той първоначално е опитал да пререже вените си, а след това си е нанесъл удари с ножа в областта на гърдите.

Оръжието на престъплението е открито край трупа му.

Много хора във Велинград продължават да не вярват, че Велчо Клешков е избил семейството си и е сложил край на живота си.

Причините за това са много. Веднага след убийствата, а и до момента, не са известни сигнали за домашно насилие в семейството на двамата треньори. Съседите ги описват като скромни, тихи и сплотени родители, които са работили усърдно и са се грижили за болния си син.

В хода на самото разследване

отпадат версиите

за ревност,

финансови и

битови проблеми, които да са предизвикали трагичните действия на Велчо. Още повече че всички го описват като изключително привързан към съпругата и сина си.

Велчо Клешков и Йорданка Пенина освен съпрузи са и национално известен тандем - треньори по плуване. Двамата създават своя плувен клуб “Белмекен” във Велинград през януари 1996 г. Клешков е председател на клуба, но водеща фигура в него е съпругата му, която е старши треньор.

Убитата

Йорданка

Пенина е

била сред

олимпийските

ни надежди в

женското

плуване

през 70-те и началото на 80-те години на миналия век и един от най-добрите български треньори по плуване. Като състезател и възпитаничка на спортното училище в Пловдив тя е била известна, че плува всички дистанции на свободния стил още от детските си години във Велинград.  

Била е в стихията си обаче в съчетаното плуване и бътерфлай. През 1980 г. прави рекорд на 200 метра бътерфлай, който остава ненадминат в продължение на 6 г.

В стила бруст единствено по-добра от нея на национално ниво е била Таня Богомилова.

Сривът при Йорданка като спортист настъпва през 1980-а, когато въпреки качествата и водещите ѝ резултати в различните плувни дисциплини не е одобрена за участие на олимпиадата в Москва през 1980 г. Три години по-късно Пенина вече е треньор по плуване на клуб “Вихрен” в Сандански.

Докато е там, Йорданка сключва брак с колегата си плувец Ясен Янков, с когото имат две деца.

В средата на 90-те години Пенина и първият ѝ мъж изненадващо се развеждат и тя се прибира сама в родния Велинград. Там среща бъдещия си съпруг Велчо, с когото се познава още от дете. След женитбата двамата създават плувен клуб “Белмекен”. Ражда се и синът им Владимир, който обаче е с вродена церебрална парализа и ментални проблеми.

Именно във Велинград Йорданка показва истинските си треньорски качества. От тандема Клешков - Пенина през годините излизат десетки национални шампиони по плуване във всички дисциплини и стилове.

11 техни състезатели стават стипендианти на престижни университети в САЩ.

Какво обаче унищожава този тандем в живота и спорта, и то по един драстичен, нечовешки начин? От началните дни на разследването и досега все повече се затвърждава версията, че Велчо Клешков е избил семейството си и е посегнал на себе си след неочакван психически срив. Разследващите са категорични, че двете убийства и последвалото самоубийство са дело на треньора.

Според събраните свидетелски показания през последните месеци от живота си

Клешков бил

обсебен от

разразилата

се пандемия

Постоянно търсел информация за вируса убиец и не криел страховете си от случващото се у нас и по света. Говорел и за различните конспиративни теории, съпътстващи развитието на пандемията, за които се информирал от интернет.

Експерти смятат, че това е отключило страхове и е сринало психиката му, за да вземе фаталното решение да избие семейството си и да сложи край и на собствения си живот.

След освобождаването от прокуратурата дни след трагедията телата на Йорданка Пенина и сина ѝ Владимир са взети от децата на Йорданка от първия ѝ брак и са кремирани.

Велчо Клешков е погребан в гробището на Велинград от свои близки в тесен кръг. Създаденият от двамата именити треньори плувен клуб “Белмекен” възобнови работата си няколко месеца след смъртта им - през лятото на миналата година. В управлението му влезе големият син на Йорданка - Ясен Янков, а старши треньор е възпитаникът на клуба и бивш национален състезател по плуване Георги Сейменов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>