5 минути отнема COVID гласуването, показа вотът за нов кмет в Баните

28.02.2021 22:30 Валентин Хаджиев
Така се водеше агитацията в Баните. На единия тротоар са политиците, на отсрещния агитираните. Разговорът през пътното платно трябваше да гарантира спазване на дистанция заради коронавируса.
В община Мъглиж бяха осигурили отделна химикалка за всеки от гласуващите. Възрастните трябваше да носят маски в секциите, но децата не.

Агитацията минала по паркове и улици, след като коронавирусът уби досегашния Милен Белчев

В Мъглиж за всеки избирател отделна химикалка

“Маска, ръкавици, нова химикалка. Всичко е за около 5 минути. Какво му е страшното”. Това бяха масовите коментари на гласувалите в неделя на частичните местни избори в родопската община Баните. Те реално се проведоха с противоепидемичните мерки, които ще важат и за парламентарния вот на 4 април.

Изборите са точно това, което властта забранява - събиране на хора на закрито, не липсваха и недоволни от организацията.

В Баните избираха общински кмет, след като редовно избраният на поста Милен Белчев почина в края на ноември в смолянската болница след усложнения от коронавирус. За поста се състезаваха Павлин Белчев от ГЕРБ, син на покойния кмет, Диана Фиданова от “Републиканци за България”, дъщеря на местния политик, съветник и бивш кандидат за кмет Велин Фиданов, който загина в автомобилна катастрофа през 2017 г., и Ферад Емин от ДПС, който 17 години е бил зам.-кмет на общината.

“Нито една среща не съм провел в зала. Всички са били на открито - по площади и паркове. Където няма, на улицата -политиците сме на едната страна на тротоара, а хората на другата. Шосето е 2-3 метра и така се спазва дистанцията”, разказа за агитацията в условията на епидемия от COVID-19 Ферад Емин.

“Хората са притеснени от пандемията, особено по-възрастните. От страх гласувалите ще са по-малко. Изборите за общински кмет бяха все пак при по-строги мерки и по-малко заболели. За парламентарните избори ситуацията ще е по-усложнена и активността ще е още по-ниска”, заяви Диана Фиданова.

“Времето бе благосклонно. Имаше доста топли дни за срещи на открито и така се компенсира невъзможността от контакт с избирателите. Всички се познаваме в общината, взаимно се щадим и се стремим да пазим здравето си. Пандемията обаче ще намали активността”, коментира Павлин Белчев.

Избирателите в общината са 3599 души, които гласуваха в 16 стационарни и 1 подвижна секция за хора, които не могат да се придвижват. От общо 109 души в секционните комисии около 10% са се ваксинирали.

“Към деня на изборите на територията на общината нямаше нито един карантиниран и не се наложи да има мобилна подвижна урна”, съобщи шефът на ОИК Митко Огнянов. В Баните гласуваха само с хартиени бюлетини, машини нямаше.

Задължително носене на маска от всички бе изискването за избиратели и членове на секционни комисии. Всеки можеше да дезинфекцира ръцете си при влизане в секцията.

“Всяка секция има достатъчно дезинфектанти за ръце и повърхности, както и уреди за почистване на подовете. Навсякъде е осигурена възможност за физическа дистанция между избирателите и членовете на комисиите”, обясни Огнянов.

Извънредни избори имаше и в община Мъглиж, където кметът Господин Господинов почина през септември 2020 г. Тук за всеки от близо 10-те хиляди избиратели бе осигурена отделна химикалка. На всеки член на секционна комисия пък бяха осигурени по 3 чифта ръкавици за броенето на бюлетините. Освен това на гласуващи, които не носят собствена маска, се даваха еднократни.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>