Световният шампион: В Банско вложих повече сили за победата

28.02.2021 23:00 Георги Банов

“Тук беше изключително. И като трасе, и като организация. Пистата бе подготвена перфектно за това време. На много места нямаш шанс да влезеш във втория манш с номер над 30. Тук се получава. Реално вложих повече сили за победата в Банско, отколкото в Кортина”, заяви световният шампион в гигантския слалом Матьо Февър след победата си във втория старт в България.

“За мен беше изключително силен уикенд. Не направих никакви промени от събота, защото просто нямах време”, допълни той.

Февър бе втори в събота на 4 десети от хърватина Филип Зубчич, а в неделя надви всички. На цели 75 стотни след него остана Марко Одермат (Швейцария). Февър изпревари с 81 стотни сънародника си Алекси Пентюро.

“Ако може световната купа да остане и през следващите 5 сезона в България. Условията и организацията тук са прекрасни. Още преди 2 години усетих това. Справяте се прекрасно", каза пък вторият Марко Одермат. Претендентът за кристалния глобус в събота остана на пето място в събота.

“Битката с Алекси Пентюро и Филип Зубчич за крайната победа ще бъде голяма. Заради това се радвам за представянето си”, допълни Одермат.

“Малко се чувствам изморен. За разлика от останалите трябваше да карам и слалома в неделя на световното и пътуването малко ме измори. Но да се кача на подиума, е добре за мен”, категоричен бе лидерът за световната купа Алекси Пентюро. В събота той счупи щека и кара половината писта с една, но финишира четвърти. “Трасето бе фантастично”, допълни той.

Пентюро води в генералното класиране за световната купа с 210 точки пред Одермат. Марко Шварц от Австрия е с още 106 назад. За малкия кристален глобус преднината на Пентюро пред Одермат е само 25 точки. Зубчич е трети на 39 от швейцареца. Зубо направи две сериозни грешки в неделя и заради това остана едва 14-и.

Алберт Попов бе изхвърлен на един остър завой и не завърши първия манш в неделя. “За мен бе важно, че до този момент се движех доста по-бързо от събота. За съжаление, обаче нямаше как да реагирам”, обясни най-добрият ни алпиец.

Световната купа се изнесе от Банско с чартърен полет за Цюрих. Утре пристигат участниците в световното първенство за младежи до 21 години. Първият му старт е в сряда и ще бъде супергигантски слалом. След това ще има гигантски слалом и слалом, преди да дойдат и девойките.

Специални гости на световната купа бяха членът на изпълкома на Международния олимпийски комитет Ненад Лалович, шеф на световната федерация по борба, спортният министър Красен Кралев, президентът и вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев, 5-кратният носител на световната купа Марк Жирардели, мажоритарен собственик на концесионера “Юлен”, шефът на “Минстрой” Николай Вълканов, Томас Лафчис и българският арбитър в КАС Ивайло Дерменджиев. В неделя дойде и най-добрият ни алпиец за всички времена Петър Попангелов-младши.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>