52 професионални направления: Доходи и кариери

28.02.2021 18:37
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Системата на висшето образование в България обхваща 52 висши училища, от които 38 държавни и 14 частни. Обучението е по 52 професионални направления. Рейтингът на висшите училища ги класира тъкмо в рамките на тези професионални направления.

Тук ви представяме кратки профили на тези направления, като започваме с тези с най-много студенти. Посочени са направленията, дипломите от които осигуряват най-висок доход след завършване (според данните в последното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България).

Доход 1500-2000 лв.

с “Администрация

и управление”

в първите 5 вуза

l Брой действащи студенти 13 373

l Среден осигурителен доход на завършилите 1363, 38 лв.

l Регистрирани безработни 3,25%

Това е едно от най-широко застъпените и най-масови професионални направления във висшето ни образование. Малко над половината от завършилите през последните 5 г. обаче не успяват да се реализират на позиции, за които се изисква висше образование. Завършилите в 5-те най-високо класирани в рейтинга висши училища успяват успешно да се реализират на пазара на труда. Безработицата сред тях е около и под 2%, осигурителният им доход е между 1500 и 2200 лева.

Икономика - най-много

студенти

l Брой действащи студенти (към април 2020) 30 915

l Среден осигурителен доход на завършилите 2015-2019 г. 1388,85 лв.

l Регистрирани безработни 2015-2019 г. 3,08%

Това професионално направлене е най-масовото. Обучение по специалноста се предлагат в 26 от общо 52 висши училища. През последните години броят на студентите в направлението намалява.

Докато в Американския университет и в Софийския университет в това направление са обучават сумарно около 500 действащи студенти, то в УНСС учат над 11 000 действащи студенти в 51 специалности за обучение на бакалаври и други в 87 специалности за обучение на магистри. Сред работодателите УНСС продължава да е най-разпознаваемото висше училище за подготовка на кадри с икономически профил в страната.

Педагогика - 3/4 работят

по специалността

l Брой действащи студенти 15 388

l Среден осигурителен доход на завършилите 1139,04

l Регистрирани безработни 3,74

Това е второто най-масово професионално направление. Предлагат го девет държавни висши училища. Средният успех от диплома за завършено средно образование на студентите в първи курс е малко под средните стойности за първокурсници в страната. Трима от всеки четирима завършили през последните 5 г. работят на позиция, която изисква висше образование. Най-често завършилите се реализират като преподаватели.

6300 учат “Педагогика

на обучението по…”

l Брой действащи студенти 6323

l Среден осигурителен доход на завършилите 1132,41 лв.

l Регистрирани безработни 3,78%

Направлението предлага богато разнообразие от специалности в различните образователно-квалификационни степени: от “Английски език и методика” до “Физическо възпитание и спорт”. То попада сред 9-те най-масови направления. Приложението на придобитото висше образование сред завършилитее малко над средната стойност на индикатора за страната, рискът от безработица е вторият най-висок.

Добра реализация с

“Теория и управление

на образованието”

l Брой действащи студенти 174

l Среден осигурителен доход на завършилите1374,66 лв.

l Регистрирани безработни 2,31%

Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите първокурсници в направлението е сред най-високите в страната. Приложението на придобитото висше образование се нарежда сред 4-те най-добри. Най-често завършилите се реализират като преподаватели и като ръководители.

 

IT, компютри,

математика -

високи доходи

Информатика и компютърни

науки - най-добре платени

l Брой действащи студенти 7913

l Среден осигурителен доход на завършилите 1980,76 лв.

l Регистрирани безработни 2,04%

За поредна година средният осигурителен и облагаем доход на завършилите това направление са най-високи в страната, а средният успех от дипломата за завършено средно образование на студентите първи курс (5,20) е сред седемте най-високи. Доходите на завършилите висшите училища в челото на класацията са около 2 пъти по-високи от тези на завършилите висши училища в края на класацията. Броят на действащите студенти в направлението плавно расте през последните години и сега то се нарежда сред шестте най-масови.

Комуникационна и

компютърна техника -

високи заплати, но зависи

къде ще завършиш

l Брой действащи студенти 8136

l Среден осигурителен доход на завършилите 1794,19 лв.

l Регистрирани безработни 2,06%

Това е най-многобройното инженерно направление с близо 8100 действащи студенти в 16 висши училища. Средният успех от дипломата за завършено средно образование на първокурсниците е почти равен на средната стойност за страната по този показател. Средният месечен осигурителен доход на завършилите се нарежда на пето място сред най-високите доходи на завършилите различните направления в страната, безработицата е значително по-ниска от средната за висшисти. Между завършилите различните висши училища в направлението обаче има съществени различия в степента на реализация.

Математика - малко

студенти, високи доходи

l Брой действащи студенти 419

l Среден осигурителен доход на завършилите 1900,92 лв.

l Регистрирани безработни 1,55%

Специалистите, получили образованието си в това професионално направление, се отличават с високи доходи, нареждайки се по този показател на второ място в страната. Завършилите това направление се реализират предимно като специалисти по информационни и комуникационни технологии, стопански и административни специалисти и като преподаватели. Това е едно от направленията с най-малък брой студенти в страната ( 419 действащи студенти), въпреки че завършилите го се радват на добра реализация на пазара на труда.

Къде има голяма

добавена стойност

Проучване, добив

и обработка на

полезни изкопаеми

l Брой действащи студенти 623

l Среден осигурителен доход на завършилите 1891,03 лв.

l Регистрирани безработни 2,14%

Това направление се преподава единствено в Минно-геоложкия университет. Това е едно от направленията, които осигуряват най-висока добавена стойност. В направлението се приемат студенти със сравнително ниски оценки от дипломата за средно образование, но същевременно средният осигурителен доход на завършилите направлението е сред трите най-високи сред висшистите в страната, отстъпвайки само на доходите на завършилите направленията “Информатика и компютърни науки” и “Математика”. От друга страна, едва 38% от завършилите работят на позиция, изискваща висше образование, което е значително по-малко от средната стойност за завършилите висше образование.

Металургия

l Брой действащи студенти 136

l Среден осигурителен доход на завършилите 1857,13 лв.

l Регистрирани безработни 1,35%

Обучение в това професионално направление предлага само едно висше училище в България. Обучението осигурява висока добавена стойност. Средният успех на студентите от дипломата за завършено средно образование е сравнително нисък, но се е повишил спрямо предходната година. Средният осигурителен доход на завършилите е четвъртият най-висок в страната. Делът на осигурените сред завършилите през последните 5 г. се нарежда на четвърто място измежду всичките 52 професионални направления в страната.

Електротехника,

електроника и

автоматика

l Брой действащи студенти 5013

l Среден осигурителен доход на завършилите 1674,36 лв.

l Регистрирани безработни 1,83%

Това е едно от направленията, осигуряващи относително висока добавена стойност за студентите, които го завършват. Средният успех на студентите от дипломата за завършено средно образование (4,74) е малко по-нисък от средния за страната (4,96). В същото време средният осигурителен доход на завършилите се нарежда сред 10-те най-високи в страната, а безработицата сред тях е значително по-ниска от средните стойности за завършилите. Това направление попада сред трите най-масови инженерни професионални направления в страната с над 5 000 действащи студенти, които се обучават по специалности в него.

Медицинските

направления

- дипломи с

гаранция за успех

Медицина - влизат

отличници, излизат с

чудесна перспектива

l Брой действащи студенти 12 434

l Среден осигурителен доход на завършилите 1551,27 лв.

l Регистрирани безработни 0,41%

“Медицина” е традиционно едно от най-добре представящите се професионални направления. Висшите училища, които предлагат обучение по медицина, имат високи изисквания към кандидат-студентите на входа и осигуряват почти пълна реализация след завършване. Средният успех на студентите първи курс от дипломата за завършено средно образование е отличен (5.56) и е най-висок за страната. Безработицата сред завършилите клони към нула, а процентът на завършилите, които работят на позиция, отговаряща на придобитото образование, е вторият най-висок в страната (почти 95%). Висшите училища в това направление подготвят кадри не само за българския трудов пазар, но и за този извън страната. Повече от половината от студентите, които се обучават в това направление, са чужденци (56%).

Здравни грижи -

където и да учите,

реализацията е сигурна

l Брой действащи студенти 6390

l Среден осигурителен доход на завършилите 1101,15 лв.

l Регистрирани безработни 1,83%

Завършилите това направление са търсени специалисти на пазара на труда. Това е едно от направленията, при които се наблюдават съвсем малки разлики в реализацията на завършилите различните висши училища, независимо дали те са разположени в столицата, или в други градове на страната. Безработицата сред завършилите е сред десетте най-ниски, а по степен на приложение на придобитото висше образование направлението се нарежда сред 6-те най-добри в страната.

Отлична реализация с

“Обществено здраве”

l Брой действащи студенти 2998

l Среден осигурителен доход на завършилите 1604,71 лв.

l Регистрирани безработни 1,76%

Сред завършилите “Обществено здраве” има ниска безработица. Направлението се характеризира с висок процент на приложение на придобитото висше образование (над 77%), както и с високи стойности на приноса на завършилите към осигурителната система и относително високи доходи спрямо средните за страната. По всички тези показатели за реализация на пазара на труда “Обществено здраве” се нарежда сред 9-те най-добри професионални направления в страната.

Стоматология - 92%

работят за каквото са учили

l Брой действащи студенти 3390

l Среден осигурителен доход на завършилите 918,63 лв.

l Регистрирани безработни 0,88%

“Стоматология” е на 4-о място от всички направления по заетост и на 3-то място по приложение на придобитото висше образование (92%). Входните изисквания към кандидат-студентите са сред трите най-високи в страната, като средният успех от дипломата за средно образование на приетите в първи курс е около 5.50. Направлението е на второ място по дял чуждестранни студенти след “Медицина”, като близо 42% от всички студенти по “Стоматология” са чужденци. Трябва да се има предвид, че почти 30% от завършилите се реализират като самоосигуряващи се, което вероятно оказва влияние върху данните за регистрирания среден осигурителен доход.

И “Фармация”

привлича отличници

l Брой действащи студенти 2436

l Среден осигурителен доход на завършилите 1644,38 лв.

l Регистрирани безработни 0,73%

“Фармация” е на второ място по отношение успеха от дипломата за завършено средно образование на студентите в първи курс (5.50), на четвърто място по дял на чуждестранните студенти, както и сред трите направления с най-ниска безработица сред завършилите.

СПОРТ

l Брой действащи студенти 2104

l Среден осигурителен доход на завършилите 1241,97 лв.

l Регистрирани безработни 1,88%

Направлението се отличава със сравнително ниска безработица сред завършилите. Осигурителният им доход е под средното ниво за висшисти в страната. Завършилите направление “Спорт” най-често се реализират като преподаватели, като приложни специалисти, каквито са състезателите, спортните треньори и фитнес инструкторите, както и като държавни служители.

Хуманитарни,

социални,

правни науки

в 11 направления

Право - висок престиж,

но доход, под средния

за висшисти

l Брой действащи студенти 7331

l Среден осигурителен доход на завършилите 1271,25 лв.

l Регистрирани безработни 2,61%

Това е едно от най-желаните направления с висок престиж сред кандидат-студентите. Средният успех от диплома за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти е сред седемте най-високи. Средният осигурителен доход сред завършилите е по-нисък от средния за висшисти.

Филология - реализация,

малко под средната

l Брой студенти 5931

l Среден осигурителен доход на завършилите 1312,81 лв.

l Регистрирани безработни 3,1%

В топ 5 на направленията с най-висок успех от диплома за завършено средно образование на студентите в първи курс, но стойностите за реализацията на завършилите на пазара на труда са малко под средните.

9 вуза предлагат

“Обществени комуникации

и информационни науки”

l Брой студенти 3165

l Среден осигурителен доход на завършилите 1344,09 лв.

l Регистрирани безработни 2,71%

Това е професионално направление, което покрива широка палитра от специалности - от журналистика до библиотекарство, и се преподава в 9 висши училища.

История и археология -

перспектива за работа

като преподавател

l Брой студенти 1235

l Среден осигурителен доход на завършилите 1197,07 лв.

l Регистрирани безработни 3,53%

Най-често завършилите се реализират като преподаватели.

Психология - 63% работят

по специалността

l Брой студенти 3925

l Среден осигурителен доход на завършилите 1285,78 лв.

l Регистрирани безработни 3,34%

Това е едно от желаните и престижни сред кандидат-студентите хуманитарно направление. Около 63% от работещите на трудов договор сред завършилите са на позиция, съответстваща на придобитата образователна степен.

Социология, антропология

и науки за културата

l Брой студенти 1098

l Среден осигурителен доход на завършилите 1269,71 лв.

l Регистрирани безработни 3,01%

Данните за реализация на пазара на труда очертават съществена диференциация между две групи – на завършилите висши училища в София и в други градове.

Политически науки - висок

престиж, добра реализация

l Брой студенти 2009

l Среден осигурителен доход на завършилите 1580,82 лв.

l Регистрирани безработни 2,58%

Професионалното направление традиционно се радва на висок престиж. Завършилите се реализират предимно като стопански и административни специалисти и държавни служители.

Философия

l Брой студенти 548

l Среден осигурителен доход на завършилите 1261,48 лв.

l Регистрирани безработни 3,07%

Завършилите имат малко над средната безработица за висшисти, а осигурителният им доход е по-нисък от средния за висшисти.

Религия и теология

l Брой студенти 361

l Среден осигурителен доход на завършилите 1162,39 лв.

l Регистрирани безработни 3,57%

Средният доход на завършилите е значително по-нисък от средния за висшисти.

Туризъм

l Брой студенти 4271

l Среден осигурителен доход на завършилите 1120,11 лв.

l Регистрирани безработни 3,56%

Направлението е много разпространено – преподава се в 14 висши училища. Приложението на придобитото висшето образование сред завършилите е най-ниско.

Социални дейности

l Брой студенти 1488

l Среден осигурителен доход на завършилите 1049,97 лв.

l Регистрирани безработни 4,26%

Въпреки тенденцията за сравнително ниски доходи трябва да се има предвид, че доходите на този вид специалисти са силно зависими от политиката по отношение на доходите в публичния сектор.

Аграрни науки

и ветеринарна медицина

Животновъдство

l Брой действащи студенти 544

l Среден осигурителен доход на завършилите 1085,03 лв.

l Регистрирани безработни 3,29%

Само две държавни висши училища предлагат обучение по специалности в направлението.

Растениевъдство

l Брой действащи студенти 2071

l Среден осигурителен доход на завършилите 1112,63 лв.

l Регистрирани безработни 3,08%

Над 2000 студенти се обучават в това професионално направление. Осигурителните доходи на завършилите това професионално направление са средно 1112 лв.

Растителна защита

l Брой действащи студенти 977

l Среден осигурителен доход на завършилите 1194,07 лв.

l Регистрирани безработни 3,42%

Преподава се в 3 висши училища. Завършилите това професионално направление се реализират най-често като специалисти по природни и технически науки, продавачи и стопански и административни приложни специалисти.

Горско стопанство -

добри нива на заетост и

приложение на дипломата

l Брой действащи студенти 1448

l Среден осигурителен доход на завършилите 1297,38 лв.

l Регистрирани безработни 2,32%

Обучение предлага само едно държавно висше училище в страната и в него учат около 1500 души. Средните нива на заетост, приложението на придобитото висше образование и делът на осигурените сред завършилите са по-високи от средните стойности за висшистите в страната. Доходите на завършилите са малко по-ниски от средното ниво.

Ветеринарна медицина

- много са в програми за

студентска мобилност

l Брой действащи студенти 1433

l Среден осигурителен доход на завършилите 954,29

l Регистрирани безработни 1,92

Обучение предлагат само две държавни висши училища, които получават сходни резултати в класацията. Направлението е на 11-о място с по процент на реализация на завършилите на позиции, за които се изисква висше образование (66%), и сред трите с най-висок дял чуждестранни студенти, както и сред първите 6 по дял на студентите, участвали по програми за студентска мобилност. Направлението се нарежда сред шестте с най-висок успех в страната от диплома за завършено средно образование на студентите.

Военно дело - сигурна реализация

Военно дело

l Брой действащи студенти 1091

l Среден осигурителен доход на завършилите 1758,71 лв.

l Регистрирани безработни 0,29%

Това е професионалното направление с най-добра реализация на завършилите, включително с най-висока степен на приложение на придобитото висше образование, втори най-висок принос към осигурителната система и най-ниска безработица. Сред завършилите на практика няма безработица, като близо 100% от тях са осигурени и работят в страната. Средният осигурителен доход на завършилите е на шесто място в страната. Тези резултати вероятно се дължат на спецификата на професионалната реализация и кариерното израстване в такава система като въоръжените сили.

Национална сигурност

l Брой действащи студенти 5919

l Среден осигурителен доход на завършилите 1393,89 лв.

l Регистрирани безработни 1,99%

Висши училища с разнообразен профил предлагат обучение в това професионално направление. Висшите училища от първата половина на класацията се отличават от останалите със значително по-високи доходи и с по-ниска безработица на завършилите.

4 природни

науки

Биологически науки - има ясен лидер

l Брой действащи студенти 1897

l Среден осигурителен доход на завършилите 1170,02 лв.

l Регистрирани безработни 3,41%

Направлението се характеризира с интензивна научна дейност, голям брой научни публикации и високи стойности на индексите на цитируемост по Scopus и Web of Science. В направлението има ясно очертан лидер.

“Физически науки” с най-висока

цитируемост на научните публикации

l Брой действащи студенти 621

l Среден осигурителен доход на завършилите 1468,65 лв.

l Регистрирани безработни 2,41%

Направлението се отличава с високо ниво на цитируемост на научните публикации, като цитируемостта на Софийския университет в научните области, свързани с това направление, е най-висока в сравнение с всички останали висши училища и направления в страната.

Химически науки

l Брой действащи студенти 840

l Среден осигурителен доход на завършилите 1214,75 лв.

l Регистрирани безработни 3,23%

Очертава се ясно изявен лидер – Софийският университет. Осигурителният доход на завършилите е по-нисък от средния за висшистите в страната.

Науки за земята - интересът

към конкретна специалност

определя избора на конкретен вуз

l Брой действащи студенти 1194

l Среден осигурителен доход на завършилите 1223,46 лв.

l Регистрирани безработни 3,46%

Осигурителният доход на завършилите е под средния за тази група. Различните висши училища в това направление предлагат различни по характер и насоченост специалности и в много случаи изборът на висше училище може да бъде предопределен от интереса към конкретна специалност.

В зоната на

изкуството

Музикално и танцово

изкуство - в топ 7

по най-ниска

безработица

l Брой действащи студенти 1497

l Среден осигурителен доход на завършилите 1124,07 лв.

l Регистрирани безработни 1,68%

Това направление попада сред седемте с най-ниска регистрирана безработица сред завършилите.

Театрално и

филмово изкуство

l Брой действащи студенти 2435

l Среден осигурителен доход на завършилите 1321,59 лв.

l Регистрирани безработни 2,17%

Специалности, свързани с театралното и филмово изкуство, се преподават в 5 висши училища в страната. Направлението като цяло има безработица, по-ниска от средната за висшисти. Данните за реализация трябва да се тълкуват с доза предпазливост поради спецификите на дейността в сферата на изкуствата.

Изобразително

изкуство - висок

престиж

l Брой действащи студенти 2262

l Среден осигурителен доход на завършилите 1171,01 лв.

l Регистрирани безработни 3,11%

Завършилите това професионално направление имат по-ниски доходи от средните за висшистите в страната, но нивото на заетостта сред тях е сравнима със средната за завършилите висше образование. Средният успех от дипломите им за завършено средно образование е по-висок от средното ниво за страната, което отразява високия престиж на това направление сред кандидат-студентите.

Теория на изкуствата

- най-малобройното

направление

l Брой действащи студенти 44

l Среден осигурителен доход на завършилите 1212,17

l Регистрирани безработни 2,38

Това е най-малобройното направление с едва 44 действащи студенти. Двете най-често срещани професии сред завършилите са специалисти по обществени науки и култура и стопански, административни и приложни специалисти и преподаватели.

Перспективите за

инженери,

архитекти,

технолози

Материали и

материалознание - по-високи

от средните доходи

l Брой студенти 216

l Среден осигурителен доход на завършилите 1437,78 лв.

l Регистрирани безработни 2,77%

Изучава се в 4 държавни висши училища. Университетът лидер се откроява спрямо останалите с по-високите си постижения в научните изследвания – индекси на цитируемост в международните бази Scopus и Web of Sciеnce. Осигурителният доход на завършилите е малко по-висок от средния за висшист.

Машинно инженерство -

шансове за работа,

по-добри от средните

l Брой студенти 4174

l Среден осигурителен доход на завършилите 1483,16 лв.

l Регистрирани безработни 2,65%

Близо 60% от завършилите това направление през последните 5 г. не се реализират на позиции, за които се изисква висше образование. Средният осигурителен доход на завършилите и нивата на безработица сред тях са по-добри от средните стойности за висшисти.

Енергетика - доходи,

малко над средните

l Брой студенти 1291

l Среден осигурителен доход на завършилите 1564,13 лв.

l Регистрирани безработни 1,9%

Енергетика се преподава в 5 висши училища. Типично инженерно направление, при което средните нива на заетост и осигурителните доходи на завършилите са малко по-високи от средните за страната. Приложението на придобитото висше образование сред завършилите “Енергетика” има стойност, малко по-ниска от средната за висшистите в страната.

Общо инженерство -

богатство на

специалности, но

разлики в реализацията

l Брой действащи студенти 4827

l Среден осигурителен доход на завършилите 1490,48 лв.

l Регистрирани безработни 2,75%

Има широк спектър на изучаваните специалности, застъпени в различните висши училища – от “Аграрно инженерство” до “Компютърни технологии в инженерната дейност”, което вероятно може частично да обясни различните резултати, постигнати от участващите в класацията в различни висши училища. Направлението се характеризира с риск от безработица, по-нисък от средния за висшисти, и с осигурителен доход на завършилите, по-висок от средния за висшисти.

Транспорт,

корабоплаване и авиация

- ниска безработица

l Брой действащи студенти 5041

l Среден осигурителен доход на завършилите 1297,68 лв.

l Регистрирани безработни 1,77%

В направлението се наблюдава съществена диференциация в средните нива на осигурителния доход на завършилите според висшето училище, но като цяло рискът от безработица сред специалистите от това направление е сравнително нисък (1,77%).

Архитектура, строителство

и геодезия - във вузове

с разнообразен профил

l Брой действащи студенти 4896

l Среден осигурителен доход на завършилите 1367,57 лв.

l Регистрирани безработни 1,83%

Обучение предлагат висши училища с разнообразен профил. На този фон изборът на висше училище в това направление може в голяма степен да зависи от интереса на кандидат-студентите към конкретна специалност, а не от мястото, което дадено висше училище заема в различни класации. Всеки двама от трима завършили това направление през последните 5 г. работят на позиции, за които се изисква висше образование.

Хранителни технологии

l Брой действащи студенти 2067

l Среден осигурителен доход на завършилите 1120,78 лв.

l Регистрирани безработни 3,38%

Завършилите имат по-слаба реализация на позиция, изискваща висше образование, и по-ниски доходи от средните за висшистите.

БИОТЕХНОЛОГИИ

l Брой действащи студенти 787

l Среден осигурителен доход на завършилите 1299,77 лв.

l Регистрирани безработни 2,78%

Това е едно от сравнително малобройните направления.

При водещия университет в направлението се наблюдава осигурителен доход с 50% по-висок от този на последния в класацията.

ХИМИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ

l Брой действащи студенти 722

l Среден осигурителен доход на завършилите 1429,74

l Регистрирани безработни 3,39

Осигурителният доход на завършилите направлението при университета - лидер в класацията, надхвърля средното за висшисти в страната.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>