Българският бизнес на клана Акарино

27.02.2021 18:25 Станимир Въгленов
Салваторе и Марио Акарино
Факсимиле от информационната система "Сиела" с данни от Търговския регистър за фирма "Акар Еко".
Сградата на ул. "Кутловица" 4 СНИМКА: АВТОРЪТ
МЮЗЕИН КАДИР СНИМКА: ФЕЙСБУК
Шоурумът на бул. “Васил Левски” в Пловдив, където имат бизнес Красимир Златански и Мюзеин Кадир. СНИМКА: АВТОРЪТ
КРАСИМИР ЗЛАТАНСКИ СНИМКА: ФЕЙСБУК
Атанас Бобоков слиза пред Националната следствена служба. СНИМКИ: "“24 ЧАСА”
Зам.-министърът на екологията Красимир Живков при ареста му
Депонираните отпадъци от фирма "Монбат" в Плевен.

Кои са местните партньори на “кралете на токсичните отпадъци” от Италия. Дъх на кокаин заедно с боклуците

На 20 октомври 2020 г. италианската полиция “Антимафия” арестува 24 души по подозрение за незаконен трафик на отпадъци. Сред тях някои лоши момчета, свързани с Ндрангета, мафията от Калабрия.

Според прокурорите Франческо де Томаси и Сара Омбра базираната в Милано мафиотска групировка може да използва българска връзка, за да се освобождава от отпадъците.

Сред по-важните фигури от арестуваните е Антонио Фоти, живеещ близо до Милано, който иначе е от Калабрия. Срещу него е имало и други полицейски разследвания.

Други по-значими персони сред арестуваните са Маурицио Асанели, Марио Акарино, Серджо Камоци, Серио Данеси, Мауро Редонди и Джузепе Бревиарио, сочат полицейските данни. Задържаните имат връзка с фирмите Tecnobeton srl, Autotraporti, Assanelli, Inter Waste di Milano, Erus Ambiente, Waste Mag и Diamond srl.

Има ли

някой от

изброените

връзка

с България?

Разследване на “24 часа”, заедно с италианския вестник “Еспресо” и румънски журналисти от European investigative collaborations разкри множество интересни факти за бизнеса на клана Акарино на Балканите.

В българския Търговски регистър има една фирма (“Акар Еко” ООД, учредена на 24.07.2019 г. в Пловдив), в която участва италиански гражданин на име Марио Акарино. Съвпадат неговата възраст (61г.) и адресът му в Италия – в селището Фаняно Олона, според информацията от Италия и от българския Търговски регистър.

Марио управлява бизнеса на клана Акарино, след като неговият брат Салваторе е арестуван през 2015 г. в Милано. Салваторе, наричан „краля на токсичните отпадъци”, е издирван в продължение на две години, след като получава през 2013 г .

присъда от 6 години

за измама, изнудване,

нерегламентирано

рециклиране и изхвърляне

на токсични отпадъци

Салваторе е постоянен обект на разследвания от 2010 г., затова постепенно управлението на бизнеса му с отпадъци се поема от подставени лица, но основно се контролира от брат му Марио, според данни от италианската полиция. До 20 октомври 2020 г., когато и Марио Акарино е арестуван заедно с дъщеря си Лаура и племенника си Франческо.

Още около съдебното дело срещу брат му Салваторе е блокирана голяма част от бизнеса и имуществото на братята, след като разследващи установяват значително разминаване между декларираните данъци и стандарта им на живот.

Братята Акарино са родени в областта Кампания в Южна Италия, но от години кланът е пуснал дълбоки корени в селището Фаняно Олона, недалеч от северната италианска “столица” Милано. Там властите слагат ръка на имуществото на мафиотите за милиони евро, а именно три компании, които са в бизнеса с отпадъци, 27 недвижими имота, 28 банкови сметки, множество тежкотоварни и леки автомобили, според информация от полицията.

Конфискувани са техни имоти и в съседни общини като Кардано, Касано, Бусто, но също и в Торино и Калабрия, а в Швейцария – банкова сметка с 225 000 евро.

Италианските власти продължават да издирват други активи на мафиотите.

Кой е българският

партньор на Марио Акарино

Според информационната система “Сиела” фирмата “Акар Еко” ООД е създадена през юли 2019 г. в Пловдив с адрес – ул. “Кутловица” № 4, и според регистъра се занимава с производство и търговия с храни и търговия на дребно. Капиталът й е 2000 лева, но финансовият отчет за 2019 година не е публикуван през 2020 година, както и досега.

Партньор на Maрио Акарино с 30 % от капитала във фирмата е Мюезин Авни Кадир (41 г.) – българска гражданка от Хасково, която от 14.11.2018 год. е собственик и на пловдивската фирма “Джиа Гом” ЕООД с адрес също “Кутловица” № 4. В своя Instagram профил

атрактивната дама е

посочила обвързаност

със сайта croce.bg

На този сайт в контакти са посочени телефони на друг италиански гражданин, както и на българина Красимир Златански (43 г.). Според Търговския регистър Златански в съдружие с Роберто Кроче притежава фирма “Кроче” ООД, регистрирана на 25.08.2020 в Пловдив, на същия адрес с “Акар Еко” – на ул. “Кутловица” № 4.

В България фирмата се занимава с търговия с италиански мебели и отскоро има шоурум в нова луксозна бизнес сграда на бул. “Васил Левски” в Пловдив.

Кой е Красимир Златански

Името му нашумява за кратко през 2012 г., когато става ясно, че съдът в Милано е издал европейска заповед за арест на Красимир Златански - заради пласирането на 4,5 кг кокаин в Милано. Според италианското разследване Златански е участвал в трафика заедно с още двама българи, които вече са арестувани и осъдени в Италия.

Според информация от българската полиция, публикувана и в “24 часа”, Златански е задържан в началото на май 2012 г. в Пловдив, а на 11 май Окръжният съд разпорежда постоянния му арест.

Според италианските медии става дума за

канал за трафик на

кокаин и хашиш от Мароко

Дрогата била внасяна през Испания, и оттам разпространявана в Италия, Австрия и Франция. В Италия наркотиците са пласирани основно в провинциите Тоскана, Ломбардия и Лигурия. Българите отговаряли за разпространението на кокаина, а мароканците - на хашиша. Трафикантите доставяли наркотиците, като използвали “мулета” – специално наети хора, най-често социално слаби. Понякога укривали дрогата в автобуси, става ясно от полицейска информация, публикувана в “24 часа”.

През 2012 г. пловдивските магистрати преценят, че и според българския закон става дума за тежко престъпление, чиято давност не е изтекла, и

решават Красимир

Златански да бъде

екстрадиран по

посока Милано

Към момента той активно развива бизнеса си, основно с италиански граждани. Освен в „Кроче”, участва в още няколко фирми. Една от тях е „Аква лукс”, регистрирана в София, с адрес недалеч от “Пирогов”, регистрирана на 01.06.2020 г. Тя се занимава със строителство, ресторанти, хотели и др. В нея Златански е съдружник с други двама италиански граждани и един български гражданин.

На ул. “Кутловица” № 4 в Пловдив проверка на “24 часа” показа, че има празно офис помещение с рекламен надпис на „Джия гом”.

Според сайта на “Джия гом” и фейсбук профила на Красимир Златански, той работи също и за тази фирма. Връзката му с Мюзеин Авни Кадир всъщност е по-силна, защото

до 2008 г. той се е казвал

Кадир Авни Кадир и

е брат на Мюзеин Кадир,

става ясно от информация в Търговския регистър. През септември 2008 г. с решение на съда Кадир се е прекръстил на Красимир Ананиев Златански.

Знаят ли неговите български и италиански партньори, че той е приятел с Акарино (което той потвърди пред „24 часа”), остава загадка. Според самия Златански всичките му бизнес партньори нямат нищо общо с Акарино. Той обаче признава, че сестра му има партньорство с италианския бизнесмен, който е арестуван. Признава и че сам е запознал сестра си с Акарино, за да станат съдружници.

В родния си град Хасково

Красимир Златански все

още си остава Кадир Кадир

Това става ясно от сайта на Хасковската община, която е публикувала списък с длъжници през миналата година. Красимир - в случая като Кадир Авни Кадир, е поканен за връчване на акт за установяване на задължения по чл.107,ал.3 от ДОПК № 3492 – 1 / 12.11.2019 г.

Това явно не му пречи като Красимир Златански да участва в още две пловдивски фирми, заедно с италианци - “Компар груп” и “Вантед”.

Златански е регистрирал

бизнес и в Милано

– през декември 2018 г., показва проверка в италианския търговски регистър. Той е представен там като предприемач, консултант в бизнеса с пластмаси. Регистриран е на адрес Viale Carlo Troya.

Има ли той връзка с бизнеса на Акарино с отпадъци в България – съвместно разследване на българските и италианските власти тепърва установява. Участват и румънски разследващи, защото Марио Акарино има партньори и в северната ни съседка.

Две румънски общини в окръг Бихор в западната част на страната откриха в края на 2019 г. огромно количество

отпадъци, депозирани на

мястото на бивша ферма,

скрити зад стени от бали.

През февруари 2020 г. властите изчислиха, че количеството е не по-малко от 830 тона отпадъци - пластмасови, гумени и текстилни. Те били изпратени до Румъния от Тоскана, Ломбардия и Емилия Романя в Италия.

Отговорни за вноса се оказаха две румънски компании: Intrarom Service SRL и Gaz & Oil Gross Group SRL. Intrarom Service SRL е изцяло собственост на Джеорджета Трифа, румънска гражданка, който преди е участвала в незаконна търговия с отпадъци. 65% от акциите в Gaz & Oil Gross Group SRL също се оказаха нейна собственост. Около Трифа беше разкрита цяла мрежа от италиански съдружници в няколко компании - Джузепе Маринаро, Емилио Антонаци, Луиджи Каталдо, Франческо Макароне, Марко Никола Домицио и Пиер Паоло Кавалари. Домицио и Кавалари се оказаха преследвани и осъдени в Италия за незаконна работа с отпадъци, а доклад на италианския сенат свързва двамата с известния клан Акарино. Оказа се, че самият

Марио Акарино, е имал

акции в румънска компания,

за погребални услуги,

макар и преди 10 години. Италианските му съдружници в нея продължават да са активни в Румъния.

В още една румънска фирма, Ikosro SRL, сътрудници на Трифа са трима италианци - Джузепе Антонио Марафа, Джани Монна и Антонио Казерта, всички преследвани от закона и двама от тях осъдени в Италия за контрабанда на отпадъци.

След констатациите на Охраната на околната среда през февруари 2020 г. румънските прокурори се намесиха и сега Джеорджета Трифа е разследвана за няколко престъпления и предстои делото да влезе в съда.

В Пловдив и на доста други места в страната през последните месеци бяха открити множество незаконни сметища, включително с отпадъци, за които се предполага, че са опасни. Имат ли те връзка с Италия и клана Акарино – следствието тепърва изяснява. В началото на ноември, дни след ареста на Марио Акарино в Италия, стана ясно, че властите в Пловдив проверяват проект за обработка и депониране на отпадъци на друг италиански бизнесмен. 40-годишният А. А. иска да обособи площадка върху близо 16 декара в землището на село Кадиево, която да използва за депониране, предварително третиране и преработка строителни отпадъци.

Теренът е в близост до защитената зона “Река Въча - Тракия”, но освен риск за природните дадености,

населението на селото

се безпокои от опасностите

за здравето им

Затова Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив проверява обстойно проекта.

В Италия имената на А. А. и баща му Д. се появяват в полицейско разследване за Ндрангета през април 2016 г. според информация от местни медии. Има ли връзка между бизнеса с отпадъци на семейство А. и българските интереси на клана Акарино? Вероятно обстойното разследване на властите в Италия, България и Румъния ще стигне до конкретни изводи.

Важно е междувременно

да не се пропускат

интересни “съвпадения”

Например факта, че Красимир Златански е посочил в Търговския регистър като свой официален адрес сграда, където са регистрирани и структури на същия италианския гражданин А. А. - лъскава кооперация на улица “Кръстьо Пастухов” в центъра на Пловдив.

Адресът на Кадир Кадир – Красимир Златански, е на втория етаж, а фирмите на италианеца А. А. – на първия.

Красимир Златански: Аз запознах сестра ми с италианеца, но фирмата им не е работила

Не е ваша работа защо съм си сменил името, казва бизнесменът, лежал в затвор за трафик на кокаин

- Здравейте, г-н Златански, от “24 часа” ви безпокоим – може ли да ви питаме нещо за вашия бизнес партньор г-н Марио Акарино?

- Защо Марио Акарино, откъде накъде да сме бизнес партньори. Познавам го, да, но не ми е бизнес партньор.

- Не сте ли близки приятели с него?

-Аз съм приятел с него, но не ми е бизнес партньор.

- Той има друг бизнес партньор в България, нали?

- За да сте звъннали на мен, би трябвало да знаете, че Акарино не ми е бизнес партньор. Но не отричам факта, че го познавам.

- Той е бизнес партньор със сестра ви, нали?

- Странно откъде знаете това. Направиха фирма заедно, ставаше въпрос за търговия с метали. Тъй като не можаха да сключат договори, фирмата въобще не е била активна. Тя беше регистрирана по ДДС и т.н., но не можаха да се сключат сделките – да закупуват желязо от България за Италия. Не се стигна до фактуриране, защото не можаха да конкретизират договорите и цените, тъй като варираха твърде много в онзи момент. Идеята беше да се изкупят останки от метали в България с цел да се изнесат за Италия, но не се стигна до сделка, нямаше никаква активност фирмата.

- Говорим за фирма “Акар еко”, нали?

- Да.

- Казахте, че сте приятел с Марио Акарино – знаете ли дали той има проблеми със закона – преди време, както и към момента?

- Не съм запознат с неговите проблеми със закона, вие очевидно сте по-добре запознат от мен. Мога да ви кажа само какво беше направено с фирмата “Акар Еко” в България – идеята беше да се закупи желязо, и то от големи фабрики, които обработват желязо. Искахме да изкупим металните остатъци от тези фабрики, но не можахме да влезем в цена. Затова не се получи сделка с тази фирма, в която участваше сестра ми. Аз имам други фирми, които се занимават с различна дейност, правя всичко по законния ред. При “Акар Еко” просто не се получи сделка. А какво се случва в Италия, не е мой проблем и не е редно да го коментирам – това не ме засяга лично.

- Нека ви питам нещо, което ви засяга лично. През 2012 г. сте арестуван и обвинен в трафик на кокаин, има искане за екстрадицията ви в Италия?

- Каквото и да съм правил тогава, аз си платих дълга пред държавата и не разбирам защо ми задавате въпроси за това 10 години по-късно. Прекалявате! Каквото съм имал към италианската държава, аз съм си го платил, излежал съм си присъдата. Оттам нататък не мога ли да водя нормален живот ?

- Никой не твърди такова нещо. Колко време лежахте в затвора в Италия?

- Прекалявате! Бях достатъчно любезен.

- Питам ви нещо нормално, за което има факти.

- Нямам никакво желание да говоря за тази част от моето минало. Откъде накъде се опитвате да направите някаква връзка с мен и Марио Акарино. В действителност нямаме никаква връзка, освен че е направил фирма със сестра ми и тази фирма няма никакво действие.

- Вие имате фирми и с други италиански граждани – те имат ли нещо общо с Марио Акарино?

- Абсолютно нищо общо нямат, изобщо не се познават с него. Абсолютно други бизнесмени са, може да го проверите. Това, което се случва с Акарино в Италия, няма никаква връзка с мен.

Ако имаше някаква връзка, от италианските власти щяха да ми се обадят, надали трябваше вие да разгадавате какво става.

- А защо се наложи да си смените изцяло името?

- Влизате вече в много личен план. Това не е ваша работа изобщо. Знам, че сте журналисти и работата ви е да питате, но това не ви засяга по никакъв начин. Все едно да ви питам защо през 1986 г. Тодор Живков реши да сменя имената на всички турци.

- Но вие сте си сменили турското има с българско сам, и то през 2008 г. – никой не ви е принуждавал?

- Това си е лично мое желание, няма да ви давам обяснение. Ако властите решат да ме привикат за каквото и да било, ще им отговоря по същия начин, както отговорих на вас – не търсете под вола теле. Както ви казах, ако италианските власти смятаха, че имам нещо общо с Акарино – те щяха да ме потърсят. Но те не ме търсят, а аз се опитвам да водя нормален начин на живот. Не съм очаквал медия да ме пита за тези неща, но това ви е работата.

- Вие ли запознахте сестра си с г-н Акарино?

- Аз ги запознах, но причината беше, че по това време нямаше как аз физически да бъда в България, за да участвам във фирмата. Иначе щях да участвам във фирмата вместо сестра ми.

- Сестра ви е в Италия в момента, нали?

- Как пък стигнахте до това заключение, че сестра ми е в Италия?

- Казаха ми преди малко от нейната фирма “Джия Гом”. Но вие казвате, че тя няма никакво отношение към Марио Акарино и неговия бизнес?

- Абсолютно никакво отношение няма. Само направиха заедно фирма в България, но тя не осъществи сделки. А г-н Акарино може и 5 фирми да си направи, ако иска. Българската му фирма със сестра ми не участва по никакъв начин в тези неща, които се случват с г-н Акарино в Италия. Както казах, направихме тази българска фирма, защото в този период желязото беше оскъдно в Италия и цената му беше добра – затова искахме да внесем от България. Но не стигнахме до сделка.

Тази фирма не е функционирала, дори една фактура не е издала.

Партньор на Бобокови в Италия 20 години разследван от властите за замърсяващи отпадъци

Не само мода, добра храна и футбол. В България новото понятие за Италия вече се свързва и с планини от боклук. Балканската държава се превърна в любимото кошче за италиански трафиканти на отпадъци.

Това е сложен сюжет между препокриващи се клиенти, брокери, мафиотски кланове и кухи компании. В крайна сметка червената нишка на бизнеса и подозренията все по-често водят до Италия. Така започва журналистическото разследване на италианския вестник „Еспресо”, което ще бъде публикувано в неделния му брой.

В него подробно се описват

връзките на фамилията

Акарино на Балканите,

разкрити от италианския вестник заедно с “24 часа” и румънски журналисти.

Границите не са проблем. България е част от Европейския съюз и митническите формалности са сведени до минимум за стоките, пристигащи от Италия. За да се заобиколи контролът, е достатъчно да промените кодовете, които идентифицират отпадъците в документите за пътуване. Следователно ниски рискове, които са придружени от огромни потенциални печалби, като се има предвид, че разходите за изхвърляне са много по-ниски от тези в нелегалните вериги в Италия в момента, пише “Еспресо” и обяснява: „Ето защо България, последна по доход на глава от населението сред страните от ЕС, се превърна в своеобразна обетована земя за италианските търговци на отрови”.

Семеен бизнес

Октомври 2020: след месеци разследвания, карабинерите от миланската група за опазване на околната среда залавят банда трафиканти, успели да натрупат над 24 000 тона отпадъци в незаконни депа, разпръснати из Северна Италия, някои около Милано, други между Варезе и Комо, други в Пиемонт и близо до Верона.

Сред 16-те арестувани по искане на Областната дирекция за борба с мафията е и калабриецът Антонио Фоти, който вече е излежал присъда за връзките си с Ндрангетата и от известно време, заедно със синовете си Джудита и Лучано, е инвестирал в бизнеса с боклука. Свидетел, цитиран в разследващите документи, казва, че Tecnobeton, компания на Фоти, изпраща отпадъци в България. „Те мелят с пълна сила.

Те винаги се превозват

в България,

казва по телефона шофьор на камион, прехванат от разследващите. Това обаче не е единственият път, водещ към Балканите. Бизнесменът Марио Акарино, дъщеря му Лора и племенникът Франческо също попадат в мрежата на карабинерите. В разследването на “Еспресо” следва описание на фирмените участия и връзки на Акарино в Румъния и България.

И олигарси в

мръсния бизнес

Макар и богати, братята Акарино не могат да се сравняват с братята Атанас и Пламен Бобокови, предприемачи от най-богатите в България, с активи на стойност десетки милиони евро, пише “Еспресо”.

И разказва историята за ареста на бизнесмените, както и на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, заедно с Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев.

Тази българска история води до Ломбардия в Италия, пише “Еспресо”. Преди три години групата Monbat, контролирана от Бобокови, купува италианската фирма Piombifera - малка компания, която рециклира изтощени батерии, като извлича оловото. Софийските магистрати подозират, че разследваните предприемачи също са скрили отпадъци от Италия в незаконни депа в България.

"Не знаем нищо за това", коментира пред “Еспресо” Паоло Пофери, управляващ директор на Piombifera Italiana.

Името на Пофери

не е ново за Италия

Преди около тридесет години предприемачът от Ла Специя, роден през 1947 г., беше основал фабрика в Нуско, Южна Италия. Компанията имаше много кратък живот - тя затвори врати само след три години. Пофери, поразен от поредица от фалити, се озова в центъра на едно от многобройните разследвания за пилеене на публични пари за възстановяване след земетресението в Ирпиния и също беше обвинен, че е погребал замърсяващи отпадъци от своите компании на север в Нуско. Разследването продължи цели двадесет години.

«Много дълъг процес, но в крайна сметка бях оправдан», обяснява пред “Еспресо” италианският партньор на Бобоков.

Разследването е подкрепено с безвъзмездна финансова помощ от фонда IJ4EU. Международният институт за пресата (IPI), Европейският център за журналистика (EJC) и всички други партньори във фонда IJ4EU не носят отговорност за публикуваното съдържание и употребата му.

Виж още по темата:

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>