Шефът на плуването видя външен саботаж на Белмекен в допинг скандала. Оказва се невъзможно

26.02.2021 23:03

В търсене на отговор откъде може да е дошъл големият удар за българското плуване с допинг скандала от началото на тази седмица президентът на федерацията Георги Аврамчев предположи, че може да има външна намеса.

Иначе казано, някой конкурент от друга държава да е подхвърлил някак си въпросния станозолол на Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов. Аврамчев предположи, че това може да се е случило по време на лагера на Белмекен през януари.

“За мен става дума за външна намеса. Във федерацията категорично не допускаме, че някой от състезателите може да извърши подобно нещо. Знаете, че на лагера на Белмекен имаше чужденци. Може би конкурент от друга страна е направил нещо.

Аз вярвам безпрекословно на тези момчета, както на лекаря и главния треньор. Категорично изключвам вътре в националния отбор да е извършено подобно нещо. Не вярвам някое другарче да сложи на друго забранено вещество.

За това помолих момчетата да си помислят какво са правили между празниците, това може да им е сложено целенасочено. Знаете, че на протеиновите барчета пише едно, а вътре може да има друго. Разбрахме се да ги донесат, за да се изследват”, обяви на специалната пресконференция заради ситуацията плувният бос.

След категоричното изключване от негова страна на вариантите някой от отбора да е дал на състезателите въпросния препарат или те сами да са го взели, за съжаление, отпада и хипотезата за външна намеса.

“24 часа” научи, че по време на лагера на Белмекен миналия месец плувните национали са били в своеобразна изолация. В щаба ни са разполагали с ключа за басейна, който е бил ползван само от отбора.

Заради това дори възникнали спорове с представители на други спортове, които са искали като част от подготовката си да плуват. Например - борци и гребци.

Освен това плувците ни са се хранили отделно от другите спортисти, които били в онзи момент във високопланинската база.

Що се отнася до евентуален вариант със злосторническа ръка от представител на конкурентен отбор от чужда държава, той изглежда повече от минимален.

Проверката на “24 часа” показа, че на Белмекен плувците ни са се засекли точно за един ден с колегите си от Унгария, които по традиция идват на подготовка у нас.

Преди да изрази опасения от чужда намеса, Аврамчев риторично попита как плувната федерация от най-добрата с оглед на квотите за олимпиадата в Токио и постиженията на състезателите ни през миналата година изведнъж се е превърнала в най-лошата. Президентът бе видимо развълнуван и почти стигна до сълзи.

“Момчетата, за огромно съжаление, “горят”. Защото в тяхната проба е намерено тоза вещества. Ако е от замърсена добавка или нещо, може да пледираме да сe отмени наказанието или да бъде намалено. Това обаче е малко вероятно. Готов съм да си поема вината”, каза Аврамчев.

Наказанието за използването на станозолол е 4 г. Има вариант то да бъде намалено наполовина, ако бъде доказано, че друго лице е дало на спортистите анаболния стероид, без те да знаят. Това към момента изглежда невъзможно.

“Цялата тази история e саботаж срещу мен и срещу националния отбор по плуване, тъй като на някои явно нашите успехи не са им по вкуса.

Само преди по-малко от месец в тази зала със същите тези хора ние изпратихме 2020 г. като една от най-успешните за българското плуване. С хиляди рекорди, с три покрити “А” норматива за участие на олимпийските игри, с няколко покрити “Б” норматива. А сега момчетата ни са сринати без вина”, заяви още президентът.

Аврамчев обясни, че заради ситуацията всички национали по плуване ще бъдат подложени на допинг проверка. Ще бъдат изследвани и всички витамини и добавки, които са приемали от лекаря на отбора Любомир Петров.

Аврамчев подчерта, че от 20 г. няма български плувец, хванат с допинг, преди настоящия случай.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>