Нови кладенци копаят в Брестовица заради мангана във водата

26.02.2021 15:41 24 часа Пловдив онлайн
Дани Каназирева инспектира на място старта на строителните дейности

Дублиращи тръбни кладенци, снабдени с потопяеми помпи, елзахранване и автоматика, започна да изгражда ВиК и в Брестовица. Така дружеството ще ликвидира проблема с мангана в чешмите на хората. Старта на строителството дадоха областният управител Дани Каназире и управителят на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три, колкото бяха и старите, замърсени с тежкия метал, и се намират в помпената станция край с. Кадиево.

Средствата за тях - 120 хиляди лева, са осигурени от ВиК. Срокът за изпълнение е 20 работни дни.

„ Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Това е първата стъпка към осигуряване на чиста питейна вода за населението в изпълнение на поетия ангажимент от държавните институции за решаване на проблема с наличието на манган", заяви Каназирева.

От своя страна Спартак Николов допълни, че веднага след излизането на експертния доклад и предписаните от специалистите в него мерки, работата от страна на ВиК е започнала.

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за да не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения – водоеми и помпена станция.

„Следващата седмица очакваме стартиране на процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод", каза Каназирева.

По думите й хората не бива да се притесняват за трасето на новия водопровод, защото има съвременни технологии, които позволяват безизкопно полагане на тръбопроводи.

Според главния експерт в областната администрация инж. Митко Стойчев новият водопровод може да се положи на мястото на стария, без да се налагат изкопни работи.

Едната технология е така наречената „бърстинг”, при която с торпедо се разбива и премахва старата тръба и в същото време се поставя новата, като тя може да е с по-голям диаметър. Другата безизкопна технология е полагане тръба в тръба. Тя може да бъде използвана по два начина – в съществуващата да бъде вкарана новата тръба или  свита полиетиленова, която се разгъва с топъл въздух и заема формата на водопровода.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>