Купи от ювелира на Арнолд и Кайзер Франц в Банско

25.02.2021 18:00 Гeорги Банов
Това са специалните купи, които ще получат победителите в двата гигантски слалома за световната купа в Банско. СНИМКА: БФ СКИ

Решителна битка за малкия кристален глобус под Тодорка

Германският ювелир Йозеф Кагербауер отново изработи купите за призьорите в двата гигантски слалома за световната купа в Банско. Това е основателят на известната марка кристал JOSKA, което всъщност е съкращение от двете му имена.

С тази марка работят Арнолд Шварценегер и Франц Бекенбауер. Тя прави кристалните глобуси на световната купа по алпийски ски, призовете на турнирите от “Четирите шанци” в ски скоковете, спортните награди на премиера на Бавария, наградата за жена на годината и много други.

За съжаление, заради ограниченията, наложени от пандемията от коронавирус,

няма церемонии по

награждаването,

а просто първите трима

си вземат наградите

и шампанското от специални стойки във финалната зона.

Това е традицията през този сезон. Всички церемонии са онлайн, като дори пресконференциите се правят по този начин без присъствието на журналисти, а само въпроси на платформа.

С полет от Цюрих пристигнаха всички състезатели и треньори за световната купа. Най-големи са групите на Австрия, Швейцария и Италия, които са с по осем представители.

Австрийците идват с Мануел Фелер, Кристиан Богнаес, Щефан Бердщайнер, Роланд Лайтингер, Адриан Пертъл, Фабио Гщрайн, Марко Шварц и Томас Дьорнер. Швейцарците също са с пълен екип - Марко Одермат, Джино Кавизиел, Лоик Меяр, Джъстин Мюрисие, Седрик Ногер, Даниел Сете, Лука Ерни и Семиел Бисиг.

Италианците са предвождани от сребърния медалист в дисциплината от световното Лука ди Алипрандини, а останалите са Джовани Борсоти, Рикардо Тонети, Роберто Нани, Ханес Цингерле, Филипо Дела Вите, Алекс Хофер и ветеранът Мануел Мьолг.

Най-силна обаче си остава френската група. В нея са лидерът в генералното класиране за световната купа Алекси Пентюро, световният шампион Матьо Февр и Виктор Муфа-Жанде, Сиприен Саразен, Тибо Фавро, Клеман Ноел и Виктор Гило.

Двата старта в Банско ще са решителни за малката световна купа в гигантския слалом.

В момента Алекси Пентюро води с 40 точки на Марко Одермат, а след България има само още два старта в дисциплината.

От българските скиори

единствено Алберт Попов

има право да стартира

като част от елита на слалом. Калин Златков, Константин Стоилов и Константин Семержиев ще са форлойфери на световната купа. Камен Златков пък ще има старт от европейската купа по същото време.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>