“Демократична България” изтри кмета на “Красно село” след отказ да върне 7602 лв. (Обзор)

24.02.2021 22:30
Росина Станиславова
Документът за дарението, направено от “Демократична България”.

Гражданският активист Росина Станиславова влиза

в политиката през 2019 г., напускайки семейния бизнес

Не вижда проблем, че е оглавила проект в помощ на

възрастни и самотни майки и е получила пари за това

Започва проверка в 17 столични района как са усвоили близо 4 милиона лева по програма “Патронажна грижа”

Росина Станиславова, която като граждански активист стана кмет на столичния район “Красно село” преди повече от година, бе изтрита в ранния следобед от сайта на “Демократична България”.

Снимката ѝ вече липсва в партийния сайт, а политическите ѝ съмишленици преведоха сумата от 7010 лева на SOS детски селища и дори показаха документ. Дарението им бе провокирано след отказа на кметицата да върне парите, които лично е взела, управлявайки проект “Патронажна грижа” от 15 май до 31 декември 2020 г. Точното възнаграждение, което е получила е 7602 лв. Иначе 41 526 лв. е сумата, изплатена като възнаграждения на 5-ама души. Според Росина Станиславова парите са “законни и заслужени”.

Като “отговорен

човек” поела

проекта,

тъй като никой друг не искал да се занимава.

“Патронажна грижа” е част от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и се грижи за възрастни и хора под карантина заради COVID. Те получават храна и лекарства в домовете си и плащат само покупките. Служителите извършват неотложни административни услуги или плащат сметките им за ток, парно и вода. Ако в дома на възрастен се счупи чешма или изгори крушка, екипите ги купуват или подменят.

По този проект кандидатстват всички общини, физически и юридически лица и техни обединения за безвъзмездна финансова помощ. Право за участие имаха и районите на София, като такава помощ са получили 17 от 24-те района.

Общата стойност на проектите е 3,9 млн. лв., но те не са усвоили всички средства. Пари не са преведени на “Красна поляна”, “Надежда”, “Нови Искър”, “Триадица”, “Илинден”, “Връбница” и “Банкя”.

Най-много е получил район “Люлин”- 462 690 лв., после е “Младост” - 392 хил. лв. Трети е “Красно село” с 365 хил. лв.

В “Красно село” парите са разпределени по 2 направления. В първото - 261 хил. лв. са за 6-месечни заплати на 30 сътрудници, наети за разнасяне на храна и пазаруване на продукти и лекарства на възрастни, болни и самотни майки. Второто е с бюджет 104 хил. лв. и е било за ръководния екип от 5-има души, начело с кмета, както и за гориво на колите на екипите и предпазни средства.

По проекта са заложени 230 потребители, а районът е обслужил 510 души. Това според Станиславова е повече от задоволителен резултат. “Не сме си раздавали нито бонуси, нито допълнително стимулиране. Проектът е определил правила, в рамките на които за ръководния екип са определени суми”, съобщи кметът.

Независимо от защитата на Росина Станиславова по-късно в сряда “Демократична България” свали доверието си от нея.

“Създала е

морално

недопустим

прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект с допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма”, заявяват от коалицията и оттегля доверието от Станиславова.

“Демократична България” призова за пълен одит на тази програма във всички софийски райони и настоява резултатите да са публични.

Във фейсбук председателят на групата съветници от “Демократична България” Методи Лалов сподели, че от известно време наблюдава поведението на Росина Станиславова и то е в разрез с разбиранията му.

“Изключително много съжалявам! Надявам се да е способна да носи отговорност за поведението си”, написа Лалов.

Председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев, откъдето тръгна скандалът с кметицата, се възмути, че месец

Станиславова

отказва да

отговори на

4-те писма,

който той ѝ е изпратил дали е вярно за получените пари по програмата. “Смущаващо е, че сама се е определила за ръководител на проекта, сама се е назначила, сама се контролира и си плаща сама за тази работа”, добави Георгиев.

Социалното министерство е сезирало Агенцията за държавна финансова инспекция и Главната инспекция по труда да провери всички 17 столични района как усвояват парите. Кметът на София Йорданка Фандъкова също е назначила одит.

Докато кметът на“Красно село” даваше брифинг, двама служители на Столичната община вече проверяваха документите.

Как Росина Станиславова влезе през 2019 г. в политиката? Малко се знае за нея - имала е неизвестен семеен бизнес, който напуска, за да се “бори за решаването на проблемите на квартала”, където живее от 30 г. Описана е като “гражданска активистка” и посочва за своя кауза “запазването на жизнената среда от корпоративни интереси и разхищенията, причинени от общински служители”.

За проблем в управлението на община “Красно село” се чу в средата на месец февруари, когато във фейсбук групата “Красно село” - инициативност и решения за бъдещето”, Цанко Донков публикува отговори на Столична община на негово искане по достъп до информация. От публикуваните документи става ясно, че общо отпуснатите средства на района от общината за 2020 г. са 2,94 млн. лв., а върнатите заради неусвояване пари са 1,41 млн. лв.

Според публикацията на този съкварталец на Станиславова от отпуснатите 461 684 лв. за ремонт на улици и тротоари районът е върнал 461 684 лв., или 100% от сумата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>