Ще се появи ли руската "Спутник V" в Европа?

24.02.2021 20:02
Руската ваксина "Спутник V" СНИМКА: Ройтерс

Препаратът вече е одобрен от 33 държави

Хвалбата на президента Владимир Путин през август м.г., че Русия е създала първата в света ваксина срещу COVID-19, преди дори да е завършила изпитанията за безопасност, предизвика скептицизъм в световен мащаб. Сега обаче, изглежда, Москва ще пожъне значителен дипломатически дивидент с най-големия си научен пробив от съветската ера.

Редица държави

по света се редят

на опашка за доставки

на “Спутник V”, след като рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание “Лансет”, показаха, че руската ваксина предпазва от смъртоносния вирус толкова добре, колкото и американските и европейските препарати, и много по-ефективно от китайските конкуренти.

“Спутник V” обаче все още чака зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA), преди да бъде внедрена във всички 27 държави от ЕС.

Засега ваксината е на разположение в Унгария, след като получи 6-месечно разрешение за спешна употреба от премиера Виктор Орбан - яростен критик на ЕС заради бавните доставки на одобрените ваксини.

“Спутник V” вече се разпространява и в няколко страни извън Европейския съюз, включително Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Беларус и Армения. Руските власти казват, че препаратът вече е одобрен от 33 държави, сред които са Мексико, Аржентина, Бразилия, Боливия, Алжир, Пакистан, Монголия, Гана и др.

В топ 6 на най-обсъжданите научни публикации за всички времена влезе статията в сп. “Лансет” за ефективността на руската ваксина. Проучването показва, че

“Спутник V” е

91,6% ефективна

срещу симптоматични случаи

на COVID-19. Пасивният конфликт между Москва и Брюксел обаче продължава заради предполагаемата бавност на базирания в Амстердам европейски регулатор. Според EMA “Спутник V” е обект на същия процес на вземане на решения като всички други ваксини срещу COVID-19, но проблемът е, че все още не са налични пълните масиви от данни. Първата стъпка е “непрекъснат преглед” на данните и клинични изпитвания. След това трябва да последва официално заявление за едногодишно разрешително за пускане на пазара. Времето, което е необходимо между непрекъснатия преглед и упълномощаването, е между 2 и 4 месеца.

Понастоящем в ЕС са разрешени три ваксини - на “Пфайзер”/“Байонтек”, “Модерна” и на “АстраЗенека”.

EMA настоява, че “Спутник V” дори още не е започнала фаза на непрекъснат преглед и посочва, че досега не е получавала заявления за продължаване на прегледа или разрешение за пускане на пазара, “въпреки съобщенията за противното”. Разработчиците и поддръжниците на “Спутник V” спорят, че вече е подадено искане за продължаване на прегледа. Руският Фонд за директни инвестиции, участвал в разработката, отхвърли “погрешно насочени” съобщения, че документацията била изпратена на грешната агенция.

Тъй като това е първата ваксина, разработена от незападна държава, производствените обекти извън ЕС също трябва да бъдат инспектирани. “Те не произвеждат в Европа, така че,

разбира се, трябва да

има процес на инспекция

в производствените обекти”,

каза преди дни шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя се усъмни защо Москва толкова силно иска да пусне ваксината в ЕС. “Като цяло трябва да кажа, че все още се чудим защо Русия на теория предлага милиони и милиони дози, но не постига достатъчно напредък във ваксинирането на собственото си население”, каза тя.

Само 2,2 млн. руснаци са

получили първата доза

от двукратната ваксина, или по-малко от 2%. За сравнение в САЩ около 41 млн. души (около 13%) вече са получили първи инжекции.

Действителният брой дози, разпределени в Русия, е държавна тайна, каза Дмитрий Кулиш, професор в Института за наука и технологии “Сколково” в Москва.

Според анализатори руската ваксинационна дипломация вече постига целите си. Москва помогна за задълбочаване на разделенията в ЕС, изпращайки пратка до Унгария, преди регулаторите да я одобрят за целия блок. Подбуди вътрешния раздор в Украйна, като подчерта бавните доставки на западни ваксини за страната. В Латинска Америка пък подкопава общественото доверие във ваксините, произведени в САЩ.

В дългосрочен план Русия се стреми към чуждестранни производители да разширят производството, като подписва споразумения с компании в Индия, Южна Корея и Китай.

Сериозни нежелани реакции, изискващи хоспитализация, рядко се наблюдават у доброволците, получили дози от руския препарат. Нито един тежък случай не е свързан с ваксинация, подчертава статията в “Лансет”.

94% от нежеланите

реакции са леки

В рамките на два дни са възможни втрисане, общо неразположение, главоболие, треска, както и подуване и болезненост на мястото на инжектиране. По-рядко ваксинираните хора изпитват гадене, увеличени лимфни възли и намален апетит. Възможна е и алергична реакция.

През първите 3 дни след ваксинацията не се препоръчва да се мокри мястото на инжектиране, да се посещава сауна и да се пие алкохол.

В сравнение с другата масово одобрена аденовирусна ваксина - на “АстраЗенека”, “Спутник V” показва по-добри резултати. Общата ефективност за “АстраЗенека” е 70,4%, а на “Спутник V” - 91,6%.

Точно като руската, британско-шведската разработка има 100% ефективност срещу тежки случаи, започвайки от 21-ия ден след първата доза.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>