Допинг скандалът доведе до атаки към плувната федерация

24.02.2021 22:02
Екатерина Аврамова

Сериозна реакция на водещи български плувци предизвика хващането с допинга станозолол на трима национали - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов.

В тяхна защита се изказаха Екатерина Аврамова, Нина Рангелова, Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, както и редица други техни съотборници и колеги.

Наказание от 4 г. грози тримата. Те са категорични, че не са вземали нещо на своя глава. От федерацията също твърдо заявяват, че няма как състезателите да са получили от лекаря на националния отбор въпросния анаболен стероид.

Аврамова и Рангелова, която прекрати кариерата си, излязоха с директни обвинения към федерацията, базирайки се на личния си опит.

“Всички знаете, че аз се състезавах за България до 2013-а, когато реших да плувам за Турция. От 2009-а не ходя на лагери на националния отбор, защото живеех и тренирах в Англия. Дотогава обаче практиката в националния отбор не се е различавала от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и

ни чакаха чашки

с хапчета,

които трябваше да пием. Когато питахме какво има, той ни отговаряше, че и да ни каже, няма да разберем, защото не сме учили медицина. Странното е, че оттогава до днес един човек продължава да е в този национален отбор и това е главният мениджър Кристиян Минковски. Интересното е, че

некадърните хора

са на високи

позиции у нас

и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортисти, а и живота на хората. Аз имах лошата участ да тренирам при Минковски. Той беше човекът, който за малко да ме откаже от спорта. Тежко ми е за момчетата, защото не го заслужават. Хората, които са ръководители, им казват какво да правят, плашат ги, че няма да са част от националния отбор, ще им бъдат спрени стипендиите. Треньорът не трябва да е садист.

За съжаление, главният мениджър на националния отбор е точно такъв. Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт”, гласи част от специалното видеообръщение на Аврамова в социалната мрежа инстаграм.

Отново в такава Рангелова призова да се подписва създадената петиция в защита на Николов, Баблаков и Панайотов.

“Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а

тези, които би

трябвало да им

помогнат, ги

бутат надолу

И винаги е било така! За това и до ден днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет, винаги им казвам: “Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб.” Имало е и хора с добри сърца, там на 4-ия етаж в Спортната палата, но повечето ги вълнуват как да смъкнат пари от министерството и да лансират хора, близки до тях.

Защо трябва да се заплашват състезатели, които изберат да не ходят по лагери? Защо трябва всички да тренират при един и същи треньор? Защо са взели проба само на трима човека? И как така някак си се получи, че нито един от тях не е личен състезател на националния треньор?

Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата. Имайте малко достойнство и отстъпете място на хора, които наистина имат желание и качества да разбират за развитието на плуването!”, написа във фейсбук Рангелова.

Антъни и Йосиф бяха доста по-обрани, като акцентираха на подкрепата към съотборниците си.

“Ако трябва да вярвам на някого, ще е на приятелите ми”, написа Иванов.

“Нека всички ги подкрепим! Рано или късно всичко излиза на светло”, гласи пък постът на Миладинов.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>