Тодор Стамболиев преизбран за омбудсман на Бургас от раз

24.02.2021 15:56 Димчо Райков
Тодор Стамболиев

Общинският съвет в Бургас преизбра за омбудсман с категорично мнозинство досегашния обществен посредник Тодор Стамболиев. При тайното гласуване той получи 40 гласа, а опонентът му бившият териториален директор на "Освобождение" Пенка Паскалева - 6.

От 51 души общински съвет само петима, между които двама отсъстващи, не са гласували. За високата избирателна активност благодари шефката на местния парламент проф. Севдалина Турманова, която пожела на Стамболиев успешен втори мандат.

Според правилника за избор на омбудсман са нужни 2/3 от гласовете на местния парламент, което се случва рядко от първи път, още повече в ситуация на пандемия.

"Вълнувам се много. Резултатът е дори неочакван за мен. Първо благодаря за проявената активност на всички общински съветници, които упражниха вота си днес. Вие знаете, че квалифицираното мнозинство от 2/3, за да е легитимен изборът, е изключително важен за авторитета на институцията обществен посредник. Тайният вот осигурява на гласуващия съобразяване само с вътрешния избор и личността на кандидатите и това е гаранция за демократичността на самата процедура. Резултатът е висока оценка за работата ми като външна за администрацията институция, която отново смятам да оправдая", заяви Стамболиев, който е юрист по обарзование.

"Пожелавам му успешен втори мандат и нека в неговата работа го съпътстват състрадание към проблемите на гражданите и непримиримост към нарушенията на закона", заяви председателят на комисията по избор адв. Иво Баев., каза адв. Иво Баев.

Според отчета на Стамболиев за 2020 г. той е бил потърсен за помощ от 655 души, което е със 77 повече от предходната 2019 г.

Други от От страната и света

Петролът поскъпна, след като Саудитска Арабия повиши цените

Фючърсите на петрола поеха нагоре в днешната азиатска търговия, след като Саудитска Арабия повиши юнските цени за повечето пазари, а същевременно изгледите за постигане на примирие в Газа изглеждат

За първи път Бургас празнува Летен Никулден, Иван Звездев, Веско Маринов и "Молец" идват на 9 май

Рибена чорба и миди на корем ще хапват местни и гости на града За първи път на 9 май Бургас ще празнува своя Летният Никулден, като освен традиционната рибена чорба, ще има и миди с булгур

Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София по случай празника на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини в София, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната

Началникът на отбраната благодари на политиците за увеличените заплати

С благодарност към политиците, че одобриха увеличение на заплатите на военните, отбеляза Деня на храбростта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Атанас Запрянов: Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас началото на 2025 г.

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър"

>