Д-р Цонева от РЗИ-Пловдив: Здравният министър ме изненада, докато ваксинирах

20.02.2021 15:18 Румен Златански
Благодаря ви д-р Цонева! Написа здравният министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук профила си след посещението си в Пловдив.

Пловдивчани вече са мотивирани и идват на имунизация, казва лекарката, която инжектира в петък 78 души

Д-р Аглая Цонева-Тодорова от РЗИ-Пловдив е лекарят, когото здравният министър проф. Костадин Ангелов похвали във фейсбук профила си. Там написа, че тя ваксинира поне по 50 души на ден, и й благодари. Разговаряме с нея след старта на масовата имунизация.

Д-р Цонева-Тодорова е специалист в Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Преди това е работила в Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Свети Георги".

-Д-р Цонева, колко души инжектирахте в петък, когато в Пловдив започна масовата ваксинация и в РЗИ беше стълпотворение?


    - Поставих ваксини на 78 пациенти. Имаше много желаещи. Никого не върнахме.

- Това ли беше най-трудният ви ден досега?

- Имах и друг толкова натоварен ден преди време, когато имунизирах 73 души. Според мен хората започнаха да се осъзнават, че това е пътят да победим този коварен вирус, и все повече искат да се ваксинират. Направихме всичко възможно да създадем добра организация.

Вярно е, че се получи струпване пред кабинетите, затова призовавам хората да бъдат търпеливи. Поставянето на ваксина не е само "боц" и си тръгваш. Все пак е необходимо технологично време за подготовка, за да сме наясно какъв брой да извадим от хладилниците.

- Станахте известна със своя снимка със здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

- Бях приятно изненадана от визитата му. Той се увери на място как работим и го оцени. И на всеки друг човек, който ни подкрепи, ще бъда признателна.

- Преодоля ли българинът страха си от ваксините?

- Да, това е видно. Хората, които идват при нас да ги имунизираме, са силно мотивирани и не се боят. Направи ми впечатление и, че са добре информирани по този въпрос.

-Вашият съвет към тези, които все още се колебаят?

- Да се имунизират! Това е полезно най-вече за тяхното здраве, а и за  всички останали. Имат право да избор на вида ваксина, самото й поставяне е безплатно. Ваксините и антибиотиците са сред най-важните открития в медицината. Благодарение на тях е спасен животът на милиони хора.

- Имало ли е случаи ваши пациенти да съобщят за здравословни проблеми след инжекцията?

- До този момент при мен няма такива оплаквания. Единствено изпитват умерена локална болка в сферата на убождането. Но това е нещо нормално, става при всяко инжектиране и минава бързо.

- Какво ви даде работата в Инфекциозна клиника?

- Горда съм, че съм работила в инфекциозна клиника. В нея натрупах безценен опит. Колегите там са големите герои, които с в лице с болестта и борбата с нея. Ние с ваксините сме в тила.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>