Турският консул в Пловдив: След 1 март PCR-ът за влизане у нас би трябвало да падне

18.02.2021 15:15 Анелия Перчева
Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани

След 1 март би трябвало задължителният PCR за влизащите в Турция да отпадне, но всяка област в страната сама ще решава дали да го изисква, както и за разхлабване или затягане на мерките. Това заяви пред журналисти турският консул в Пловдив Хюсеин Ергани. 

Той посочи, че до момента около 6 млн. души в Турция са се имунизирали. При малко над 5 милиона е сложена една доза, а близо 1 млн. души са получили втора. В страната се използва китайската ваксина, но са сключени споразумения и за "Пфайзер", както и за производство на "Спутник" в Турция. Общо над 2, 6 млн. в страната са заболели по време на пандемията. Излекувани са около 2 500 000.

"Насоката е след март да има облекчение на ограниченията, но ще се има предвид заболеваемостта. Решенията за мерките в Турция досега се вземаха от научен съвет", обясни дипломатът. По думите му тази седмица малките ученици е трябвало да се върнат в клас, но е било отложено заради лошите климатични условия.

Ергани добави, че се наблюдава намаляване на броя на починалите от COVID в родината му. На 1 февруари са били 124-ма, а вчера - 86.

Консулът обяви , че въпреки извънредната ситуация за пета поредна година в Пловдив ще бъде отбелязан Деня на майчиния език на 21 февруари. Този път обаче всички участници ще са онлайн. На 24 езика, които се говорят под тепетата, ще бъде прочетено част от стихотворение на големия турски поет, философ и мислител Юнус Емре, посветено на приятелството и братството.

"Избрахме негова творба, защото ЮНЕСКО обяви 2021-ва като година на Емре. Навършват се 700 г. от смъртта му. Предложих на литературния клуб в Пловдив догодина фокусът в Деня на майчиния език да е върху известен български писател или поет ", посочи Ергани.

Той ще остане в Пловдив най-вероятно до края на март, а след това ще се върне в Турция, тъй като мандатът му под тепетата изтече.

"Най-хубавото време от службата ми като дипломат беше в този град. Винаги съм се чувствал късметлия, че съм имал възможност да съм тук", каза Ергани. 

Новият турски консул Корхан Кюнгерю ще пристигне от Анкара. В момента работи във външното министерство на Турция, преди това е бил на дипломатическа мисия в Казахстан.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>