Славчо Атанасов: На 53 г. се оттеглям от политиката, но не излизам в пенсия

14.02.2021 16:00 Радко Паунов
Славчо Атанасов

- В личен план загубих много, искам сега да компенсирам

- Мачът в тези избори е класически ГЕРБ и БСП, битката ще е на живот и смърт

- В Пловдив резултатът е ясен - управляващата партия ще спечели

Точно днес, на 14 февруари, депутатът от НФСБ Славчо Атанасов навършва 53 г. Бившият кмет на Пловдив е категоричен, че излиза от политиката.
Твърди, че за 29 г., откакто се занимава с партийна работа, се е уморил, изхабил и изтощил.

Бил е районен кмет в "Тракия", после кмет на Пловдив и два мандата депутат.

Какво ще прави, оттегляйки се, разкрива той в интервю пред 24plovdiv.bg.

- Честит рожден ден, г-н Атанасов! Как се чувствате на 53?

- Като на 53, не на 20 (смее се - б.а.). Още съм във форма.

- С кого празнувате?

- Вкъщи, винаги се събираме в много тесен семеен кръг. Аз, жена ми, дъщеря ни, майка, татко и сестра ми. Така отбелязах и 50-годишнината си. За мен рожденият ден е прекалено личен, за да каня външни гости.

- Като сте роден на такъв празник, родителите ви не са ли пожелали да ви кръстят Трифон?

- Дядо ми е Славчо, прадядо ми също и това е традиция. Даже прадядо ми е бил народен представител от БЗНС "Александър Стамболийски" и още паметникът му стои в центъра на село Градина. Много е обичал хората. Железният мост между Градина и Първомай той го е правил. И затова е бил уважаван. Дори и в смутните години след 1990-а паметникът му никога не е оскверняван. Затова съм кръстен Славчо.

- В тази възраст човек е в силата си, а вие намеквате, че се отказвате от политиката. Защо?

- Защото искам малко да си почина. Жена ми ми подари трилогията за Ханибал. Сега ще се отдам на четене, като приключи мандатът ми в парламента.

- Искате да кажете, че се затваряте и ще четете само исторически книги?

- Е, не. Ще чета и ще помагам пак на много хора, както досега съм го правил. Това ми е в душата. Малко трябва да си почина обаче.

- От какво се уморихте? Защо ви е тази почивка?

- 29 години непрекъснато съм на политическия терен. И никога не съм се скатавал да си гледам кефа и ако може, да се облажа. Напротив, не съм забогатял. Дори враговете ми не смеят да ме обвинят. Те твърдят други работи за мен.

- Какви?

- Говорят за мен "карловският селянин", "мякащият селянин" и тем подобни. С Карлово нямам нищо общо, само там съм роден. Но това е велик град и даже се гордея, че там съм излязъл на бял свят. Мисълта ми е друга. За тези 29 г. политиката много изхабява и изтощава. Хем се гордея, хем се чувствам адски уморен. Няма човек, на когото да съм отказал помощ, който ме е потърсил. Това изтощава. Отделно в личен план загубих много. Голям длъжник съм на семейството си. Не видях как порасна дъщеря ми е вече е на 27 г. лекар. Още се отнасям с нея като с дете и даже тя се обижда от време на време. Сега чакам с нетърпение внуци, за да мога по някакъв начин да компенсирам тази празнина.

- Предстоящите избори отстрани ли ще ги наблюдавате?

- Пожелах на колегите успех. Казах им, че е много важно в следващият парламент да влезе патриотична формация, за да балансира ДПС.

- При тази раздробеност на патриотите имат ли шанс да влязат в 45-ото Народно събрание?

- Бих се надявал и много бих искал. Няма да е никак лесно на колегите, защото вместо да се съберат, те се разделиха. Винаги повтарям онези често забравяни думи на входа на стария парламент "Съединението прави силата". Историята също е доказала това. Жалко, че колегите не могат да проумеят този факт.

- Каква е вашата прогноза за предстоящите избори?

- След 26 кампании, които са ми минали през гърба и в които не съм бил винаги кандидат, смея да твърдя, че тези избори ще са най-гадните. Казвам го като човек, участвал в много избори. Тръгнал съм от разлепвач на плакати през 1992 г., след това съм бил шеф на група в предизборен район на Пловдив, после - председател на щаб, след това кандидат и т.н. Но тази кампания ми се струва, че ще е най-тежката и най-подлата.

- Защо?

- Причините са няколко. ГЕРБ ще е първа сила, но не е това, което беше. Бойко Борисов е доста уморен, но няма кой да го замести. В партията му не виждам по-подходяща фигура от него. Вижда се, че е уморен, 12 години управлява държавата, което хич не е лесно. По цялото му лице личи. Колкото и да не обичам Цветанов, не може да му се отрекат организаторските качества. ГЕРБ не могат да намерят втори като него.

- Социологията обаче не дава добри резултати на "Републиканци"-те?

- Убеден съм, че е така.

- Къде виждате БСП в тези избори?

- Каквото и да говорят, истината е, че БСП е във възход. Корнелия Нинова успя да се изчисти от някои компрометирани фигури в партията. Някои я обвиняват, че разцепвала БСП. Не е така. Не казвам, че БСП е в бурен възход, но е в добра кондиция. Неслучайно двете сили са почти изравнени в моменти. Това предвещава сблъсък на живот и смърт на предстоящите избори. Но в тази кампания мачът ще е класически ГЕРБ-БСП.

- Коя ще е първа политическа сила?

- На този етап не мога да отговоря. Народът каквото реши. Всичко зависи от самата кампания как ще се проведе. Те за първи път ще е медийна, защото няма да има предизборни срещи с хора. Всичко зависи от посланията и интервютата, които ще дават кандидатите.

- Пловдив се очертава арена на лидерска битка. Изправят се Борисов, Нинова и Христо Иванов засега. Как я виждате?

- Няма да има дебати между Борисов и Нинова. Премиерът няма да участва в тях и правилно. Но след ГЕРБ и БСП шансовете на останалите партии ще зависят от избирателната активност. За мен тя се очертава ниска. От това печелят основно ДПС, а най-много губи от нея Слави Трифонов. При нас, патриотите, ще е средна работа. Прекалена избирателна активност за нас също не е добре, както и прекалено ниска. Нас ни устройва едно средно гласуване.

- Какви резултати прогнозирате за Пловдив?

- ГЕРБ ще спечели, няма спор. БСП според мен ще си вдигне сериозно резултата в Пловдив. Корнелия Нинова се явява тук, за да покаже на Георги Гергов, че социалистите в града предпочитат нея пред него. Нямам нищо лично към Гергов, той е бизнесмен. Но покрай него много сериозни хора от БСП в Пловдив се оттеглиха. При Корнелия сега ще има едно консолидиране на пловдивските социалисти. Както се казва, блудните синове ще се завърнат в партията. И ще изкарат нелоши резултати, макар че в Пловдив нямат шанс срещу ГЕРБ. ДПС във втория град никога не е било фактор. Надявам се патриотите без мен да се представят добре, независимо, че Пловдив не е Сливен, Търново и Ямбол, където имат по-силно влияние. Нашият град е по-космополитен.

- Кога ще ви видим отново на политическата писта? Да не си почивате за местните избори през 2023 г.?

- Най-лесният начин да разсмееш Бог е да си кажеш дългосрочните планове. Хераклит, един от най-великите философи от Милет, който се е занимавал с политика, в един момент се оттеглил. И му задали въпроса няма ли да се върне отново. Той им отговаря "Всичко тече, всичко се изменя и нищо не остава непроменено в този живот". Да не гледаме в дългосрочен план. Имам нужда от една по-дълга почивка.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>