Опасват с камери Араповския манастир - да го пазят от кражби

08.02.2021 08:02 Анелия Перчева Радко Паунов
Църквата на Араповския манастир винаги привлича богомолци. Снимки: Радко Паунов
Аязмото с лековитата вода
Вярващи се молят на чудотворната икона.
Кулата на Ангел Войвода

- Апаши наскоро отмъкнаха 100 кг медни улуци - хвърлили патешки фенери на кучетата, за да не лаят

- Лековитата вода от аязмото помага на хората да прогледнат

Прочутият Араповски манастир край Асеновград стана жертва на обирджии за втори път в историята си. Преди 20 г. от църквата на обителта били задигнати 10 икони, а наскоро апаши изнесоха 100 кг стари медни улуци. Това принуди игумена отец Добромир Костов да вземе решение за видеонаблюдение. Предстои да се купят камери, които ще опасват целия манастир, за да го пазят от посегателства.

До обителта се стига по неасфалтиран път, след като се минат Асеновград и Козаново. Отдалечеността ѝ я прави лесна плячка за апашите. Те се възползвали от тези обстоятелства и атакували през нощта.

“Улуците бяха в селскостопанския двор на манастира. Там са струпани техника и материали, затова

държим

8 каракачанки

и ротвайлери

да пазят

Апашите са знаели за тях и са планирали удара, тъй като са носели със себе си патешки фенери. Хвърлили са ги на кучетата, а след това са прескочили оградата”, обясни игуменът.

Крадците натоварили улуците в кола през нощта и избягали. На сутринта работници от манастира забелязали липсата на медните елементи, видели остатъците от фенерите и алармирали полицията в Асеновград. Няколко часа по-късно извършителите били разкрити и арестувани. Плячката им е върната на Араповския манастир.

Според разследващите те са взели улуците, за да ги предадат за вторични суровини. Явно много са бързали, защото не са проникнали в аязмото до манастира, чието дъно е покрито с монети. Богомолците ги хвърлят, след като си налеят от водата. Има монети от 20 и 50 ст., както и от 1 и 2 лева. Ако се съберат, сумата ще е голяма.

“Нека хората, които желаят да оставят нещо, да го направят вътре в обителта, а не да пускат стотинки. Апашите няма да се посвенят да ги приберат”, призова игуменът. Той добави, че свещеният извор не е пресъхвал досега, а славата му се разнася из цялата страна. Водата не е изследвана досега, но се смята за лековита за очи. И в пандемията потокът от хора, които идват в Араповския манастир, за да си наплискат лицето, не спира.

В почивните дни

независимо

от сезона

се образуват

опашки

пред аязмото, тъй като вярващите пълнят туби и бутилки. Дори в летните месеци, когато водата едва капе, пак се тълпят хора.

Легенди се разказват как хора с влошено зрение са прогледнали, след като са се плискали с водата. Старци от Златовръх твърдят, че се отървали от пердета на очите благодарение на свещения извор.

 От уста на уста се предава, че беят, управлявал Станимака (днешен Асеновград), имал сляпа дъщеря. Пророчески сън му подсказал да заведе момичето на извора. Първоначално турчинът не повярвал, но решил да пробва. Дъщеря му си наплискала лицето и прогледнала. В знак на благодарност той вдигнал сграда над аязмото и дарил пари за построяване на Араповския манастир, възникнал през 1856 г. именно край водите на древното аязмо.

 Жители на Златовръх, Патриарх Евтимово, Избегли и Конуш твърдят, че

историята с

излекуваната

щерка на агата

е истинска.

Официалното  име на манастира е “Св. Неделя”, но е по-известен като Араповския - по старото име (Арапово) на близкото село Златовръх.Той е единственият у нас, изграден по време на османското робство в полето.

В летописната книга на обителта е записано чудо с 11-годишно сляпо дете от Димитровград, което се случило през 1998-а. Момчето пренощувало в манастира, а на сутринта се измило на аязмото и започнало да различава образи.

Славата на извора се е разнесла и в чужбина, откъдето преди пандемията са идвали организирани групи, за да си налеят вода. Най-много били от Турция.

Чудотворната икона на Богородица дарява рожби на бездетни

На храмовия празник - 7 юли, на който се чества света Неделя, е истинско стълпотворение всяка година. Някои споделят, че изпитват странни усещания в църквата на обителта. Едни казват, че чувстват свеж прилив, като се помолят пред чудотворната икона на Богородица, а други получавали изтръпвания от силата ѝ.

Открай време се говори, че чудотворната икона на Богородица дарява рожби на бездетни майки. Петрана Георгиева например не пропуска храмовия празник, за да отдаде признателност на Божията майка. 39-годишната жена дълго време нямала деца. Направила два опита с инвитро, но без резултат. Лекарите вдигнали ръце. “Ходих по врачки, изпих десетки литри отвари, но и това не ми помогна. Приятелка ми каза за иконата в Араповския манастир”, разказа Петрана.

Тя преспала в храма, молела се на колене пред Богородица. Занесла комплект бебешки дрешки и ги дарила. След няколко месеца забременяла. Родила момченце, а две години по-късно се сдобила и с дъщеричка. Георгиева е убедена, че децата ѝ са дар от Божията майка.

Служителка в манастира казва, че много майки водят бебетата си в манастира. На 40-ия ден от раждането им попът ги благославял.

“Не са един и два случаите на жени, които са се сдобили с рожби благодарение на Богородица от Араповския манастир”, убедена е Мариана Костова, която продава кръстчета, сувенири, мед, сладко и ракия, произведени в обителта.

Там се е крил Левски, сниман е филмът “Дами канят”

Араповският манастир е използван като сцена в един от най-култовите български филми - “Дами канят”.  Там инструкторът Яким Донев, в чиято роля влезе Стефан Данаилов, си уреждал любовните срещи с курсистските.

Манастирът е място на действие и в други ленти - “Хитър Петър”, “Чифликът край границата”, “Последният владетел на Балканите”.

По време на османското робство обителта пък е била убежище на Апостола. Според историческите данни през 1871-1872 г. той се е укривал в кулата на Ангел войвода, която се намира в двора на манастира. Тя е каменна, с малки прозорчета на първия етаж,които са служели за бойници. Помещенията отгоре са били използвани за живеене.

 Преди демокрацията кулата е била любимо място за тежки купони на членове на Политбюро на БКП. От няколко години е етнографски музей.

Жители на околните села са дарили носии, китеници, земеделски сечива и предмети от бита, типични за Асеновградския край от епохата на Възраждането.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>