Царският внук Мирко прави първите си стъпки в медицината в COVID пандемията

06.02.2021 17:47 Лиляна Клисурова
Мирко в Париж преди пандемията СНИМКИ: ИНСТАГРАМ, ФЕЙСБУК И САЙТ KINGSIMEON.BG
Мирко с баща си княз Кубрат на дипломирането си през 2019 г.
Мирко по време на обучението си в университета в Памплона
На международен лагер на Малтийския орден в Залцбург през 2017 г.
Семейството на княз Кубрат с цар Симеон и царица Маргарита на Коледа през 2015 г.

Синята кръв на най-големия син на княз Кубрат не му попречи да избере операционната зала пред лъскавия живот

Един млад испански лекар със сигурност ще запомни първите си стъпки в болницата. Защото извади лошия късмет да ги прави по време на кризата от COVID-19. Присъединяването му към хилядите медици в Мадрид, борещи се за живота и здравето на хората в пандемията, обаче се превърна за него и в най-добрата школа за “работа на терен”.

25-годишният Мирко - внук на Симеон II и син на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виланова, е изцяло ангажиран в борбата срещу коронавируса.

Също като баща си Мирко носи титлата княз Панагюрски. Синята кръв обаче не му попречи да избере операционната зала пред лъскавия начин на живот, който водят много от връстниците му със знатен произход по света. Дори неведнъж е признавал, че произходът повече му пречи, защото хората си правят прибързани изводи за него заради фамилията му.

Всъщност изборът на Мирко не е изненада за никого в семейството. Той върви по стъпките на баща си - княз Кубрат, който е един от най-добрите хирурзи на Испания. През 2013 г. той попадна в класацията на испанското списание “Магазин” за топ 20 на хирургията в страната, наречена “Отборът мечта”. Д-р Кубрат Сакскобургготски е ръководител на Отделението по хирургия и колопроктология към болницата “Сан Камило” в Мадрид. Самият той също бе на първа линия в борбата с COVID-19.

Също като баща си и Мирко завърши медицина в университета в Памплона. Дипломира се през есента на 2019 г. и вече

работи като хирург в

клиничната болница

“Сан Карлос” в Мадрид

Специализира обща и коремна хирургия. През 2016 г. е изкарал стаж по кардиоторакална хирургия в най-големия специализиран медицински център за сърцето и белите дробове в Обединеното кралство - болница Royal Brompton в Челси.

Мирко обича благотворителността и често се включва в различни мисии, сътрудничи си с различни социални организации за подпомагане на болни деца. Преди няколко години бе на международен лагер на Малтийския орден в Залцбург. Казва, че баща му го е научил да се труди неуморно и да се грижи за семейството и приятелите си.

Испанските списания, които следят живота на българската царска фамилия,

определят Мирко

като един от

“златните ергени”

със синя кръв

в Европа

На бала на дебютантките в Париж в края на 2018 г., който събра наследниците на благородни титли по света, княз Мирко бе кавалер на графиня Габриел дьо Пурталес, принадлежаща към аристократично семейство от Франция, което емигрира в Швейцария през 1715 г.

В нормалния живот обаче Мирко обича музиката, да е с приятелите си и да спортува. Ходи на фитнес, прави джогинг. От чичо си княз Кирил е наследил страстта към водните спортове и във всяка свободна минута кара кайтсърф и сърф с гребло по красивите плажове на Кадис, Мурсия и Сантандер. Обича още водните ски и модерния напоследък падъл борд. През зимата пък кара ски.

Мирко е най-голямото от трите деца на княз Кубрат и Карла Ройо-Виланова. Брат му Лукас е на 23 г., а най-малкият - Тирсо, е на 18 г.

По разкази на майка им Карла Мирко и братята му

никога като деца

не са успявали

да се “скатаят”

от училище, като

нагреят термометъра

и имитират болест, защото баща им винаги ги хващал. Но имали щастливо и спокойно детство. Особено обичали в неделя да се събират около масата за вкусната паеля, приготвена от княз Кубрат.

Семейната традиция на белите престилки ще продължи и Лукас, който също учи медицина. Намерението му засега обаче е да специализира по психиатрия. А всяко събиране на семейството все по-често се превръща в медицинска дискусия.

Княгиня Карла пък в последните години популяризира пред света българската роза и нейните уникални качества. Тя създаде своя марка козметика на основата на ароматното цвете - Carla Bulgarian Roses Beauty. Произвежда продуктите в България на основата на розова есенция, а след това ги разпространява предимно в Испания, но и в много други европейски страни. А през 2011 г. взе награда “Жена предприемач” на Испания.

Княгинята също бе съпричастна към битката с COVID-19 - още в началото на пандемията тя създаде колекция от маски. Те бяха изработени от специална материя - трислойни, антибактериални, противогъбични, дишащи и с възможност да се перат на 60 градуса.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>