След еврото Супер Марио ще спасява и Италия

05.02.2021 17:54 Виолина Христова, Рим
Марио Драги е бивш шеф на ЕЦБ. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Марио Драги пристига на среща с президента на Италия.

Бившият шеф на Европейската централна банка ще опита да състави експертно политическо правителство

Всеки път, когато става въпрос за криза в Италия, изскача името на Марио Драги.

Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) се смята за нещо като национален ресурс, така както е Колизеят за Древния Рим. След като досегашният премиер Джузепе Конте подаде оставка заради оттеглянето на подкрепата за правителството на коалиционния му партньор и лидер на “Италия вива” Матео Ренци, президентът Серджо Матарела даде мандат за съставянето на правителство на Драги.

Дали бившият банкер ще намери необходимата подкрепа сред политическите сили в парламента, ще се разбере след края на започналите консултации. Ако това не стане, той ще върне мандата на президента.

Професорът по икономика Марио Драги, който оглави ЕЦБ от 2011 до 2019 г., има

здрава закалка още

от юношеството,

тъй като завършва

йезуитския колеж

в Рим. Не за пръв път се изправя пред ситуация, която изглежда без изход. Даже напротив, той е винаги човекът, който трябва да я спасява под погледите на милиони хора.

През 2005 г., след кариерата си в Световната банка, а после и в Министерството на хазната, където е генерален директор, Драги е избран да замени Антонио Фацио начело на италианската Централна банка. По онова време тя тъне в скандали заради съмнителните сделки с продажбите на банки.

През 2012 г. като шеф на ЕЦБ Марио Драги произнася прословутата си фраза “каквото и да се иска за това”. Тя е като обещание да се спаси еврото на всяка цена и като заклинание срещу онези, които спекулират с него и с европейската икономика в момент, когато изживяват най-голямата си криза.

Именно тогава се ражда и прякорът Супер Марио, по подобие на едноименния

водопроводчик, който

разрешава всички

проблеми от интернет

игрите на “Нинтендо”

Две години след това Драги обявява и влизането в играта на “неконвенционалното” оръжие на монетарната политика. То се състои в изкупуването на държавните облигации от еврозоната. Така за 4 години в европейската икономика се инжектират 60 милиарда евро месечно, за да се изтласка от дъното на финансовата и икономическата криза.

Драги описва сегашната катастрофа в света заради вируса като “човешка трагедия с потенциални библейски размери”, или така поне казва пред в. “Файненшъл таймс”.

Една от любимите думи на Драги е смелост. В. “Кориере дела сера” разказва за любопитен епизод между двете войни с бащата на Марио Драги в Германия. Като запечатан в съзнанието му остава надписът “Ако си загубил пари, не си загубил нищо, защото с добра сделка ще си ги възстановиш. Ако си загубил честта си, си загубил много, но с героичен жест ще си я върнеш. Ако си загубил смелостта си, си загубил всичко”. 

Марио Драги се ражда в Рим на 3 септември 1947 г. Той

е на 15 години, когато

губи един след друг

родителите си

Баща му Карло работи в банка, а майка му е фармацевт. Така Марио, брат му и сестра му са отгледани от една леля.

През 1970 г. Драги се дипломира в римския университет “Сапиенца” при един от стълбовете на кейнсианството в Италия - Федерико Кафе, след което отива да учи при нобеловия лауреат Франко Модиляни в Масачузетския технологичен институт.

Много малко се знае за личния живот на Драги заради изключителната дискретност на семейството му. Мнозина обаче помнят снимката в италианските медии, на която се вижда как

Драги и жена му

Серенела тикат

количка в супермаркет

И до днес Марио е много привързан към Мария Серенела Капело, с която се запознава, когато тя е на 19 г. Двамата са женени от 1973 г.

Жена му произлиза от знатна фамилия - наследничка е на съпругата на Великия херцог на Тоскана Франческо де Медичи и е експерт по английска литература. Имат дъщеря Федерика, която управлява мултинационална група за биотехнологии, и син Джакомо, финансист в “Морган Стенли”.

Когато през 2019 г. Драги приключи мандата си в ЕЦБ, мнозина го

питаха за бъдещето

му, но на всички

отговаряше “Питайте

жена ми”

Мнозина в Италия спрягат Драги за следващия президент на републиката.

Засега обаче задачата на Супер Марио е да намери консенсус сред политическите сили, за да одобрят в парламента правителството, което им предложи. Според запознати то ще бъде микс от технократи от най-висок ранг като министри, и от политици като техни заместници.

Ако бъде одобрено, новото правителство ще трябва да запретне ръкави веднага. На дневен ред е прекрояването на плана за изразходването на 209-те милиарда евро от европейските фондове за възстановяване от пандемията, които Рим получи. Именно заради това се разпадна и кабинетът на Конте, от който оттегли подкрепата си Матео Ренци.

От Марио Драги се очаква да измъкне от блатото третата икономика в еврозоната, която заради пандемията затъна в най-голямата рецесия от Втората световна война. Пандемията погуби 90 000 души в Италия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>