Жената, поискала да я впишат като баща, 2 пъти печели стипендия от общината, която съди

03.02.2021 15:34 Любомир Илков
ВАС трябва да реши сложния казус.

От 14 години Е. Д. живее в Чикаго, но иска детето ѝ да бъде и в българските регистри

Административният съд в Пазарджик отказва заради изискване в Семейния кодекс

ВАС трябва да реши сложния казус

Млада жена от Панагюрище предизвика съдебен прецедент, след като подаде жалба в административния съд в Пазарджик срещу отказа на общинската администрация да издаде акт за раждане на дете. В него жената иска да бъде вписана като баща.

Решението на съда от 15 януари т.г. категорично потвърди отказа на администрацията на Панагюрище да издаде подобен акт за раждане.

От решението на административния съд в Пазарджик става ясно, че жената, подала жалбата в съда, е 32-годишната българка Е. Д., която близо 14 г. живее в САЩ. В Илинойс тя

сключва брак с

американката М.,

тъй като в този щат еднополовите бракове са разрешени.

През април 2019-а американката ражда момиченце, на което е издаден акт за раждане в Чикаго. В този акт като майка на детето е вписана американката М., а българката Е. Д. като лице/баща съвместно упражняващо родителските права.

Проверка на “24 часа” установи, че всъщност Е. Д. е сред тези, с които Панагюрище се гордее години наред. Още като ученичка тя впечатлява с качества и разнородни интереси най-вече в сферата на точните науки. Затова никой не се изненадва, че след завършване на основното си образование в Панагюрище тя е приета и учи в престижна гимназия в София в специалност “Математика, физика, информатика и информационни технологии” с изучаване на английски.

Още като ученичка

Е. Д. е водеща

в проект на БАН

“Изследване на синтезиран свръхпроводник”. След завършване на средното си образование в София младата жена заминава за Лос Анжелис. Там учи в колеж в общообразователни класове и същевременно е ментор по компютърно програмиране.

След завършване на колежа Е. Д. е наградена със стипендия и се мести в Чикаго, където е приета кинематография в “Колумбия колеж”. Още първата година в колежа взима наградата на журито в студенски фестивал с филма си “Двуглавото момче”.

В този период Е. Д. на два пъти - през 2011 и 2012 г., печели в родното Панагюрище Дриновска стипендия. Тя е учредена през 2009 г. от “Асарел Медет” АД и община Панагюрище за студенти от общината, които учат в чуждестранни университети и са показали отлични резултати. Годишната стипендия е в размер на 2000 евро и тя реално помага на Е.Д. да продължи успешно образованието си.

Именно това според местни е разочароващо, че Е. Д. е тръгнала да съди институцията, която ѝ е подала ръка.

Интересен факт е, че на делото срещу община Панагюрище в административния съд в Пазарджик като пълномощник на Е. Д. се явява нейната майка. Наш репортер се свърза с нея по телефона, но още като чу, че я търси журналист, жената затвори телефона.

Всъщност с отказа си да издаде акт за раждане на роденото в Чикаго момиченце, като впише лицето от женски пол Е. Д. за негов баща, администрацията на Панагюрище просто е

изпълнила

българското

законодателство

В България брак между лица от един и същи пол не е регламентиран и законен и няма как да впишат за баща на дете жена в акта му за раждане. (Според глава Втора член 5 на Семейния кодекс бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.)

Подобни са и мотивите на административния съд в Пазарджик да потвърди отказа на община Панагюрище за издаване на подобен акт за раждане. Съдът категорично не се съобразява с мотивите на Е.Д. в жалбата ѝ, че няма спор относно произхода на детето, поради което то трябва да се впише в българските регистри, така както са вписани в акта за раждане, издаден в Чикаго, т.е. Е.Д. да бъде вписана като баща.

В противен случай тя смята, че отказът да бъде издаден акт за раждане на детето от община Панагюрище крие редица затруднения и проблеми за него в бъдеще. Детето ще бъде лишено от правото да твърди, че е наследник на жалбоподателката, ще бъде лишено от административни услуги на българските органи, но най-вече от правото да бъде признато за български гражданин, както и от възможността да докаже свои бъдещи наследствени и имуществени права.

В тази връзка в решението си административния съд в Пазарджик посочна, че то

не отнема

правото на

детето

да получи българско гражданство, още повече че това решение може да се обжалва пред ВАС.

Всъщност ако върховните магистрати разпоредят да бъде издаден акт за раждане на роденото в Чикаго момиченце, на практика ще признаят еднополов брак.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>