Как да сме сигурни, че котката е щастлива, затворена у дома

01.02.2021 03:00 Пламена Томева

Експертите посочват, че животните, които не излизат навън, живеят по-дълго

По време на настоящата пандемия хората тепърва започнаха да се учат как да живеят заключени, докато домашните ни любимци свикнаха с това, още откакто селските къщи масово бяха заменени с градски апартаменти. И ако кучето все пак се разхожда три пъти на ден под бдителното око на собственика, то за котката това е малко вероятно. В най-добрия случай тя може да се уреди с широк перваз на прозореца и добра видимост към света навън. Експертите посочват, че котките, които не излизат навън, живеят по-дълго и са по-добре защитени от всякакви опасности - както от коли, така и от други животни, а понякога и от хора. Проучване от 2019 г. с повече от 12 хил. собственици на котки в Австралия обаче разкри, че много от тях не са много добри в грижите за своите домашни любимци, което от своя страна води не само до всякакви прищевки в поведението на котките, но също така и до тяхното затлъстяване и инфекции на пикочно-половата система.

Как да осигурим прекрасен живот на котката, затворена в апартамент? Ето списък с препоръки, базирани на обширни изследвания.

1. Котките са много придирчиви към това къде да се облекчат, така че е необходимо тяхната тоалетна да е винаги чиста. Те няма да отидат за втори път в мръсния леген. Всяка котка трябва да има една тоалетна, плюс още една. Тоест, ако имате две котки, тогава трябва да осигурите поне три места за естествените им нужди, поставени на различни, сравнително спокойни места. Най-добър избор са камъчета от глина, по-известни като бентонит. Сменяйте цялото съдържание на тоалетната веднъж седмично и отстранявайте изпражненията и мокрите петна най-малко два пъти на ден. Дръжте едната тоалетна затворена отгоре, а другата достъпна и след това ги разменяйте - котките обичат разнообразието. Освен това котките, също като хората, не обичат да се хранят в тоалетната, така че е необходимо да разделите тези две места в различни стаи.

2. Редовното

ресане с любимата четка

за котката е като час

в салона за красота

и осигурява не само психологическа подкрепа, но и добра грижа за козината, тъй като предотвратява заплитането при дългокосместите породи.

3. Не ограничавайте диетата на котката си само до преработени храни. Понякога давайте на домашния си любимец месо, което ще изисква истинска борба и котката ще се чувства добре, че е положила усилия за своята вечеря. Не се изненадвайте, ако вашият домашен любимец внезапно убие пилешкото бутче, като го удари с всички сили в пода, преди да го изяде.

4. Котките се нуждаят от вертикални повърхности - много повече, отколкото от хоризонтални. Ето защо, ако апартаментът ви не е на два етажа, постройте малка стълба или нещо друго, по което котката да може да се изкачва, и оттам да скача върху библиотеката или хладилника. Инвестирайте в специални катерушки за игра. Това ще ви спести нерви при вида на дивана, раздран от отегчената котка.

5. Мъркащите ни приятели обичат прозорците, така че осигурете достъп до поне един от тях. Недейте обаче да го оставяте отворен, когато не сте в помещението. На пазара се продават всякакви видове мрежи за прозорци и балкони, които ще осигурят безопасно наблюдение на котката и спокойствие за стопанина.

6. Малко вероятно е котка, родена и израснала на седмия етаж, да се справи добре на улицата, а да я накараш да ходи на каишка може да е непостижимо предизвикателство. По повод идеята

за разходка с котка има две

коренно противоположни мнения

Едната школа твърди, че това е абсолютно необходимо - котката е свободолюбиво животно, което се разхожда самостоятелно, и да бъде ограничавана е в неин ущърб. В много европейски страни, както и в САЩ и Канада, това се постига лесно при най-често срещания тип жилища - отделни къщи, където малка котешка дупка може лесно да бъде вградена във входната врата. Следователно котките сами решават къде да отидат и кога да се върнат.

Но има и друга гледна точка, според която котката е хищник, дори и най-гальовната и пухкава писана може с лекота да убие почти 200 малки животни и птици годишно.

Австралия дори въведе котешки

комендантски час в няколко области

Той забранява хищниците да се разхождат навън между 20 ч и 7 ч сутринта и ограничава броя на котките до две за всеки дом. Неподчинение може да донесе глоба до 1500 австралийски долара и потенциално тайно наблюдение на животните, които създават неприятности.

7. Котките обичат да имат няколко кътчета, където се чувстват в безопасност. Поставете няколко места за сядане и спане - в идеалния случай на различни височини, в специална кошница например или котешки хамак.

8. Котките имат по-висока телесна температура от кучетата и хората, така че обичат по-топлите места. Осигурете на котката си достъп до радиатора или слънчево място на балкона.

9. Ако живеете на висок етаж, затворете плътно вентилационните отвори и не позволявайте на вашия любимец да се разхожда по парапетите на балкона, в противен случай няма как да избегнете наранявания при евентуално падане.

10. Осигурете място, на което котката да точи ноктите си. На пазара се предлагат всевъзможни драскалки, които се закрепят на вертикалната катерушка, на пода или на стената, като е за предпочитане в дома да има най-малко две такива. В противен случай ще трябва бързо да се разделите с красотата на мебелите си.

11. Ако живеете в собствена къща с двор, тогава си струва да закупите модулна детска площадка за котки за весело, но безопасно забавление.

12. Идеалният брой котки в къщата е една или две. Можем да кажем, че животът с две котки е по-добър избор, защото ще могат да играят заедно, когато не сте у дома. Когато са сами, котките основно спят и чакат собствениците им да се появят. Не е много лесно да се живее с три или повече котки едновременно, особено в малко жилище, защото почти сигурно между тях ще възникнат проблеми при разделянето на любовта на собствениците и частите от територията.

13. Не пестете време да осигурявате на мацата играчки. Не е нужно обаче те да са скъпи - топка за пинг-понг,

тракаща мишка или обикновена

горска шишарка ще забавляват котката

и тя няма да скучае.

14. Въпреки че на четирикракото ви съкровище не е необходимо да си набавя храната само, това не означава, че ловните му инстинкти са изчезнали. За да предотвратите варианта котката да взема храна от грешното място - масата за хранене например, ѝ купете интерактивна хранилка, с която да натиска определен бутон или да изпълнява други задачи, за да получи полагаемата ѝ се почерпка.

15. И най-важното! Общувайте с вашия домашен любимец, играйте с него, прекарвайте време заедно, гледайте телевизия. Разбира се, може да имате различни предпочитания относно тв канала, но от време на време предавайте дистанционното управление в меките котешки лапи. В ютюб дори има канал за котешката аудитория с видеоклипове на птици, риби и други животни, които хващат котешкото око. Разгледайте го заедно, може би ще ви харесат.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>