Избирателите искат предсрочни избори, показва анкета в Турция

28.01.2021 09:17
СНИМКА: Pixabay

Избирателите искат избори, пише в заглавие в. "Йени Ася" тази сутрин, като публикува резултатите от проучване за обществените нагласи в Турция на агенция МАК данъшманлък. Според анкетата, осъществена между 14 и 26 януари, процентът на хората, които искат предсрочни избори в Турция, е 49 на сто. 41 процента смятат, че няма нужда от предсрочни избори, а колебаещите се са 10 на сто, посочва "Йени Ася", предава БТА.

Подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган се е свила до 32,2 процента. Освен това мнозинството от анкетираните отговарят с "не" на въпроса дали са доволни от живота си, като този процент е особено висок при симпатизантите на опозиционните сили. Сред електората на най-голямата опозиционна партия в страната - Народнорепубликанската партия /НРП/ - делът на недоволните е 71 на сто. Сред симпатизантите на управляващата ПСР само 14 на сто от запитаните не са доволни от живота, който водят, пише още "Йени Ася".

Същото проучване на МАК данъшманлък е във фокуса и на опозиционния в. "Биргюн", който излиза със заглавие "Проблемът на народа е гладът". Според вестника докато "икономиката е обхваната от пожар, сараят /президентският дворец/ преследва изкуствен дневен ред", но "хората забелязват всичко това". Позовавайки се на допитването, изданието прави извода, че "Републиканската коалиция се топи, но главната опозиция не укрепва, а народът чака убедителна алтернатива".

"Колкото и Ердоган и /неговият съюзник, националистическият лидер Девлет/ Бахчели /двамата са партньори от Републиканската коалиция, бел.ред./ да полагат усилия, те не могат да променят дневния ред на гражданите", констатира изданието, добавяйки, че "мащабът на лишенията и бедността в последно време на почти цялото общество боде очите".

34 процента от участниците в проучването на МАК данъшманлък казват, че успяват да покрият само основните си нужди, а 21 на сто не успяват дори в това. 65 процента от турците смятат за най-голям проблем на страната осигуряването на прехраната, посочва още опозиционният вестник.

По отношение на подкрепата за политическите партии "Биргюн" отбелязва, че заедно със своя съюзник - Партията на националистическото действие, управляващата ПСР събира под 40 на сто. Същевременно обаче не се наблюдава преминаване на гласове към опозиционния фронт, констатира изданието. Подкрепата за "Добра партия" е 12 на сто, за прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ - 8 на сто, за НРП - 24,9 на сто, показват резултатите от анкетата.

Турският печат информира същевременно за обещанията на президента Ердоган за финансова подкрепа от държавата за компаниите, засегнати от мерките срещу коронавирусната пандемия. Ердоган уточни, че подкрепата се отнася до сектори и бизнеси като ресторанти и кафенета, чийто оборот е намалял с 50 на сто. Отредената за тях помощ ще е в размер между две хиляди и 40 хиляди турски лири. В понеделник президентът също така издаде указ, с който държавата отлага данъчните плащания на фирми, чиито дейности са временно прекъснати, напомня "Сабах". Правителството предприе и серия други мерки от пролетта на м.г. за облекчаване на товара и съживяване на икономическата дейност, допълва вестникът.

На този фон в. "Сьозджу" обаче цитира критиките на лидерката на "Добра партия" Мерал Акшенер по отношение на икономическата политика на управляващите. По нейните думи миналата година над 40 хиляди предприятия и фирми в страната са били закрити.

Други от От страната и света

Адът на връщане от Гърция продължава, коли тръгнаха през селата

Продължава засиленият трафик по автомагистрала "Струма" и главен път Е-79 в посока от ГКПП Кулата към София. През граничния пункт днес през целия ден не се образуваха клони от чакащи да влязат в

Секс маниак, нападал момичета в Бургас, отърва затвора - осъдиха го условно

28-годишният мъж е признат за виновен за две блудства и опит за изнасилване, прокуратурата внася протест Сексуален маниак, вилнял в Бургас и осъден за две блудства и опит за изнасилване

Почит пред паметта на 101 български войници в Петрич

За Деня на храбростта и празник на българската армия бяха положени на цветя на българския военен мемориал в гробищен парк на Петрич. Тържествено слово произнесе управителят на ОФ „Обредна дейност"

С традиционната среща на председателите на Общински съвет – Русе в местния парламент отбелязаха 6 май

Празникът на град Русе – 6 май за поредна година събра председателите на Общински съвет – Русе. Акад. Христо Белоев посрещна в кабинета си Явор Димитров (мандат 1992-1995 г.), проф

Русе отбелязва своя празник с тържествена церемония, множество събития и концерт на Д2

С традиционната празнична света литургия, която се състоя в храма „Свети Георги", започна 6 май за русенци. Малко по-късно стотици граждани се включиха и в официалната церемония

>