Джипитата в Пловдив правят списъци за ваксина, хората масово не знаят

28.01.2021 08:01 Анелия Перчева Радко Паунов
Пациенти, дошли на преглед в ДКЦ-1, случайно научили, че се правят списъци за ваксина.
Ще се ваксинирам, категоричен е този пловдивчани, който отиде в кабинета на д-р Касабов да се записва.
Д-р Росица Попова

Едни звънят по телефони да питат, други идвали в кабинетите и случайно научавали

От 3-4 дни пловдивски джипита записват пациенти за ваксини. Масово обаче хората не знаят. Не е ясно кой е наредил на семейните лекари да правят такива листи.

Самите те дават различни обяснения. "Всичко е координирано. Започнах да записвам след пристигането у нас на първите ваксини. Другата седмица трябва да предам на РЗИ колко желаят да се имунизират", заяви д-р Росица Попова с дългогодишна практика в ДКЦ-1 и с много пациенти (виж карето с нея по-долу).

От кабинета на д-р Георги Касабов пък казаха, че нареждането за списъците дошло от Лекарския съюз. "До 15 февруари сме длъжни да представим колко са желаещите", обясни неговата медицинска сестра Иванка Енчева. Семейният лекар обслужва 2700 пациенти. По думите на медсестра Енчева някои сами се обаждали, защото чули, други идвали на място и питали. На този етап липсвала голяма разгласа.
Главният секретар на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева посочи пред "24 часа", че не са спускали нареждане към джипитата. Но от Лекарския съюз посъветвали общопрактикуващите медици да съставят списъци, за да са наясно после какъв контингент ще бъде ваксиниран.
"Случайно научих. Звъннах на моето джипи и попитах има ли такова нещо. Отговори ми - да. Помолих да бъда записана и тя откликна, като ми поиска трите имена и ЕГН-то. Сега съм спокойна, че съм включена, но кога ще ми дойде редът, един Господ знае", разказа Маргарита Веселинова.

И 72-годишната Генка Петкова, която е от пациентската листа на д-р Георги Касабов, е категорична, че ще се имунизира. За списъците разбрала при посещение в кабинета му по друг повод. "Моят живот е почти на финала, но имам 4-има внуци и правнук. Те все ме гушкат и ме е страх да не ме заразят. Затова ще си сложа ваксина", казва пенсионерката.

Има обаче и големи скептици. Сред тях е 35-годишната Людмила Илиева. "Нямам доверие на ваксините, защото не зная какво съдържат. Излизат щам след щам. Мога ли за всеки да си слагам инжекция", обясни тя.

Според семейни лекари хора над 65 години и такива с увреждания трябва да са сред първите при масовата ваксинация. Това е причината да ги записват още отсега, въпреки че не се знае кога реално ще започне. Те съветват хора с автоимунни заболявания като лупус, Бехтерев, ревматоиден артрит, както и бременни да изчакат. Същото важи и за такива, преболедували COVD-19 и имат антитела. Те не бивало в продължение на 3 месеца да се ваксинират.
"Няма изрична забрана пациенти с подобни заболявания да се имунизират. При тях има период на ремисия и тогава е подходящо да го направят", обясни д-р Сийка Димчева от РЗИ. Тя приветства съставянето на списъците от джипитата, защото те най-добре можели да преценят за кои от пациентите им е желателно да се имунизират. Д-р Димчева не се ангажира със срок кога ще стартира масовата ваксинация в Пловдив. "До средата на февруари трябва да приключи поставянето на вторите дози от Пфайзер на медиците в града и областта. Сред тях са над 200 джипита от общо 400. От февруари започва и ваксинацията на хората в социалните домове, на педагогическия и непедагогическия персонал.

Д-р Росица Попова:

Жалко! При безплатна ваксина интересът е минимален

Само 11 души са се записали при мен за ваксина, твърди известният семеен лекар д-р Росица Попова. На всеки, който я посети, тя предлага. Но повечето отговаряли с "Не".

"Българинът е недоверчив, чете глупости, че с ваксините щели да го чипират. Имах есента 20 грипни ваксини, пожелаха ги само интелигентни хора, които знаят, че ваксинопрофилактиката е от голямо значение", казва д-р Попова.
Самата тя недоумява защо мнозина отказват. "Жалко, че при осигурени безплатни препарати за коронавирус не се проявява интерес", учудва се лекарката. И припомня, че с ваксина е предотвратена вариолата - едра шарка с по-голяма смъртност от COVID. "От 50 г. в Европа вече я няма. С ваксина победихме полиомиелита (детския паралич), дефтерията, тетануса", изброява д-р Попова.
Тези, които вече са се записали, нямали претенции кой от препаратите да им бъде поставен. Единствено се интересували кога това ще стане. "Епидемиолозите работят много добре с нас. Всичко е координирано. Въпросът е хората да разберат колко е важна имунопрофилактиката", казва д-р Попова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>