Байдън и Путин се разбраха в първия си разговор: Удължават с 5 г. Нов СТАРТ (Обзор)

28.01.2021 03:00
Разговорът с Путин е бил по инициатива ба Белия дом.
Путин говори по конферентна връзка с Давос.

По въпроса за Навални, Украйна и хакерите обаче президентът на САЩ втвърдява рязко тона

След първия телефонен разговор на новия президент на САЩ Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин САЩ и Русия постигнаха съгласие по договора Нов СТАРТ, ограничаващ разполагането на техните ядрени оръжия, съобщиха международните агенции.

Според Белия дом двамата лидери “изразили желанието на страните си за удължаване на срока на Нов СТАРТ с 5 години и постигнали съгласие техни екипи незабавно да предприемат действия”, за да може удължаването да стане факт до 5 февруари, когато изтича предишният документ.

“Президентът винаги е казвал ясно, че договорът Нов СТАРТ е в интерес на националната сигурност на САЩ и че такова удължаване е още по-необходимо, когато отношенията с Русия са обтегнати”, обяви новата американска администрация преди дни.

Руската страна пък посочи, че споразумението е удължено без каквито и да било допълнителни условия, както предлага Москва. Това съобщи зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости. Удължаването

веднага е било

внесено в

Думата и е било

подкрепено от

399 депутати,

като нито един не е бил против.

СТАРТ е договорът между САЩ и СССР и впоследствие между САЩ и Русия за стратегическите настъпателни оръжия. В миналото той съществуваше във вариантите СТАРТ 1 и СТАРТ 2.

Нов СТАРТ бе подписан в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев и бе смятан за ключов елемент от политиката на Обама за рестарт на отношенията с Кремъл. Споразумението

ограничава

максимум

до 1550

разгърнатите

ядрени бойни

глави,

което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., до 700 разгърнатите балистични междуконтинентални и позиционирани върху подводници ракети и до 800 установките и бомбардировачите.

Преговорите за удължаването на договора бяха в застой заради искането на президента Доналд Тръмп Китай да се присъедини към него. По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - договора “Открито небе”, Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. и ядрената сделка на Обама с Иран.

За сметка на това той бе склонен да избягва в разговорите си с Путин всички притеснителни за руския президент теми. Сега Байдън направи тъкмо обратното. По време на разговора той е заел твърда позиция по темите, които предшественикът му заобикаляше -

отравянето и

ареста на

Алексей Навални,

кризата с руската намеса в президентските избори в САЩ миналата година, кибератаката срещу агенции на американското правителство и докладите на американското разузнаване, че Русия е предложила на екстремистки групи в Афганистан награди за убийството на американски войници.

Според анализатори Байдън е показал, че САЩ ще действат твърдо в защита на националните си интереси при действия, заплашващи тях или съюзниците им. В изявлението на Кремъл за разговора диалогът между президентите е описан като “откровен и делови” - израз, който често се използва за описание на напрегнати дискусии.

Екипът на демократа се опитва да заеме по-твърда позиция срещу извършвани от Русия нарушения на човешките права и международните закони. Това подсказва и назначаването на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ - той е смятан за един от най-острите критици на Кремъл. Във вторник Сенатът го утвърди на поста, а едно от първите му действия бе да подпише съвместно изявление с други министри от Г-7, осъждащо отравянето и ареста на Навални и масовото задържане на протестиращи и журналисти по време на последните протести.

В същия ден, когато се състоя разговорът между Путин и Байдън, на пазара в САЩ се появи скандална книга, според която

КГБ е започнало

да разработва

Доналд Тръмп

още преди 40 г.,

превръщайки го в “ценен руски актив”, разкри британският в. “Дейли мейл”. Според автора Крейк Унгър в течение на годините това се превърнало във взаимноизгодна връзка както за Русия, така и за Тръмп. В шокиращите разкрития се посочва още, че американският бизнесмен в миналото е бил многократно спасяван от банкрут чрез потоци руски пари, които са били изпирани чрез недвижимите му имоти през 80-те и 90-те години.

“Когато Тръмп стана президент, дойде времето да връща дълговете и той даде на Путин всичко, което руският президент искаше”, пише Унгър.

Той е журналист и автор на 6 книги, а тази е написал след разговори с руснаци, напуснали страната, бивши агенти на ЦРУ и на контраразузнаването, адвокати и други.

Руският президент пред Давос: Светът е пред срив на развитието

Украински шпиони твърдят в доклад, че Путин е болен и тече трансфер на властта

Ситуацията в света днес може да се развие неочаквано и неуправляемо. Ако, разбира се, не се предприеме нещо това да не се случи. И все пак има вероятност да се сблъскаме с истински срив в световното развитие, с борба на всеки срещу всеки. Това заяви руският президент Владимир Путин в сряда пред виртуалния Световен икономически форум в Давос. Той отново участва в събитието след 12 г. пауза. Според него международните институции все повече отслабват, регионалните конфликти се множат, а системата за глобална сигурност деградира.

“Може да се очаква по-агресивен характер на практическите действия в политиката, включително натиск върху тези страни, които не са съгласни в ролята на послушни управляеми сателити. Използването на търговски бариери, незаконни санкции, ограничения във финансовата, търговската и информационната сфера - подобна игра без правила критично повишава рисковете от едностранно прилагане на военна сила, в което е и опасността”, каза още руският лидер. Според анализатори заради международната изолация трибуната на Давос е възможност за Путин да представи своята визия за развитието на световните събития.

В същото време в доклад на външното разузнаване на Украйна, цитиран от Нюзру, се посочва, че руският президент има очевидни проблеми със здравето и затова в Русия е в ход трансфер на властта. “На фона на все по-очевидните проблеми със здравето на Владимир Путин и видимата трудност за него физически да изпълнява публичните функции на държавен глава, в Русия на практика е започнал трансфер на властта”, се казва в документа, наречен “Заплахи, идващи от Руската федерация”. Независимо от конкретния вариант на прехода обаче (Путин - пожизнен президент, Путин - лидер на нацията, Путин - тандем или приемник на Путин) базовият сценарий в краткосрочна перспектива предвиждал запазване на модела на “путинизма”, независимо с Путин или без него.

Слуховете за влошеното здравословно състояние на руския президент не са от вчера. Миналата година британският в. “Сън” написа, позовавайки се на руски източници, че Путин страда от паркинсон и че през януари 2021 г. ще се оттегли от властта. Тогава Кремъл нарече тези твърдения глупости, а прогнозата за напускането поне за момента не се е сбъднала.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>