Кметове и съветници скочиха срещу кариерата над Белащица

27.01.2021 19:25 24 часа Пловдив онлайн
Общинското ръководство единодушно се противопостави срещу продължаването на концесията за добив на мрамори над Белащица.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов се обяви против всички инвестиционни намерения на настоящи и бъдещи инвеститори за удължаване на срока на концесионните договори или увеличаване на концесионната площ на кариерите край Белащица.

Позицията му е във връзка с публично публикувана информация на сайта на РИОСВ за постъпило уведомление, касаещо „Продължаване срока на концесия за добив на строителни материали от находище „Белащица”.

Тя бе представена пред общински съвет „Родопи” на извънредно заседание днес. В залата, освен всички общински съветници, присъстваха тримата заместник-кметове – Владимир Маринов, Борислав Инчев и Неази Таир, кметове на населените места в общината и служители на администрацията.

Павел Михайлов посочи, че един от основните проблеми на общината е добивът на инертни материали над селото, което оказва негативното въздействие заради високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяването и шума. Това са само част от проблемите, пред които хората отново ще бъдат изправени, а това се отразява върху здравето на тях и на децата им.

По думите му пряко засегнати от концесиите над Белащица са и близките населени места, към които има засилен интерес за жилищно строителство.

„През последните години община „Родопи” се утвърди в привлекателен център за жилищно строителство, културен и винен туризъм, както и развит земеделски район.

Считам, че дейности по добив на инертни материали ще повлияят негативно върху поминъка на населението, ще отблъснат инвеститори и ще повлияят на развитието на общината, а оттам - и върху приходите в бюджета”, посочва Михайлов.

Официалната позиция на кмета беше подкрепена с декларация, подписана от всички 29 общински съветници на община „Родопи”. В нея те изразяват принципното си съгласие с нея и категорично се противопоставят на възобновяване на спряната кариерна дейност в село Белащица.

На заседанието съветниците взеха решение да възложат на кмета на община „Родопи”, съобразно неговата компетентност, да предприеме необходимите действия за изпращане на декларацията, заедно с отрицателно становище до Регионална инспекция по околната среда и водите, както и да предприеме действия за съгласуване с ВиК и „Басейнова дирекция” за включването във водопреносната мрежа на селото намиращите се в близост до кариерната площадка неизползвани източници на питейна вода.

Съобразно правомощията си кметът трябва да излъчи представители от общинска администрация пред компетентните институции.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>