ТЕСТ: Как външният ви вид влияе на самочувствието ви

27.01.2021 03:00 Владислава Вацова

1. Спазвате ли рутина всяка сутрин, приготвяйки се да отидете на работа?

а) Да, винаги подбирам дрехите си. Те трябва да са подходящи за ангажиментите ми, използвам и няколко козметични продукта.

б) Може да се каже, старая се да изглеждам добре, но в същото време да ми бъде комфортно.

в) Не бих казал/а. Предпочитам дрехи, в които се чувствам удобно и ми позволяват да върша задълженията си, без да привличам вниманието на околните върху себе си.

2. Срещате приятел, който е излязъл с 2-3-ма познати. Кани ви да се присъедините към тях. Ще започнете ли по някакъв начин да сравнявате своя външен вид с техния?

а) Може би несъзнателно ще го правя, защото смятам, че човек, който полага грижи за външния си вид, уважава себе си повече.

б) Правя го само ако сред познатите има някой, който наистина впечатлява с външния си вид.

в) Не или много рядко. Конкурсите за красота са за сравняване на външния вид, по-скоро се опитвам да разбера начина, по който мислят хората, какво харесват и т.н.

3. Обмисляли ли сте да си направите пластична операция, защото не харесвате начина, по който изглеждате?

а) Да, имам малки недостатъци, които искам да оправя по тялото си, но в това няма нищо лошо, ако ще ми помогне да се чувствам добре в кожата си.

б) Мислил/а съм за пластична операция, но накрая винаги се отказвам, защото във всеки недостатък има чар.

в) Не, бих направил/а пластична операция, ако по някакъв начин помагат на здравословното ми състояние. В противен случай не бих променял/а тялото или лицето си.

4. Имате ли хранителен режим, който се стараете да следвате много строго?

а) Да, спазвам стриктно режима си, всеки път, когато го наруша, изпитвам леко чувство на вина.

б) Опитвам се да следвам хранителен режим, но от време на време го нарушавам, защото човек трябва и да си угажда.

в) Опитвам се да се храня здравословно, но това не ми е фикс идея. Ям каквото искам, но се страя да не прекалявам с количеството.

5. Колко зависимо е самочувствието ви от начина, по който изглеждате?

а) Определено има зависимост, защото, когато човек изглежда добре, се чувства по същия начин.

б) Ако съм сред приятели, няма значение как изглеждам, ако съм сред непознати хора, предпочитам да изглеждам възможно най-добре.

в) Не бих казал/а, че има сериозна зависимост между двете неща. Самочувствието ми е в резултат от знанията, с които мога да допринеса за разговора с околите.

6. Заглеждате ли се в огледалните повърхности на витрините, докато се разхождате навън?

а) Да, винаги го правя, защото искам да съм сигурен/а, че изглеждам добре.

б) Понякога, ако съм се запътил/а към важна среща, за която трябва да изглеждам добре.

в) Много рядко, ако дрехите ми са удобни, няма за какво да се притеснявам.

7. Колко силно ви влияят комплиментите и критиките на околните за външния ви вид?

а) Определено влияят на настроението ми. Всеки се чувства добре, ако получи комплимент. Всяка критика вземам под внимание.

б) Зависи кой ми прави комплимент или ме критикува. Само мнението на близките ми е важно за мен.

в) Комплиментите и критиките за външния вид са нещо нормално, но не обръщам особено внимание на тях.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Начинът, по който изглеждате, е от изключително значение за вас. Смятате, че всеки, който има самоуважение, трябва да мисли така. Вероятно отделяте значително време за себе си пред огледалото всяка сутрин, преди да излезете от дома си.

Самочувствието ви е зависимо от външния вид. Няма нищо лошо да се стараете да изглеждате възможно най-добре, но от околните това може да се възприеме като прекалено суетене и повърхностно мислене. Не изпадайте в крайности, за да поддържате тялото си в стандартите за красота.

Най-много отговори “б”

Вие знаете, че по дрехите посрещат, но по ума изпращат. Затова се стараете да изглеждате добре, без да го превръщате в мания. Убедени сте, че хората не са повърхностни и ще ви оценят подобаващо, без да имате мерките на модел или да носите маркови дрехи.

Най-много отговори “в”

За вас външният вид не е от особено значение. Преценявате хората по това, което имат в главата си, и по уменията им.

Очаквате и от тях същото, но в живота не винаги е така. Понякога се налага да положите малко повече усилия за външния си вид, не защото няма какво друго да покажете, а защото така по-лесно ще привлечете вниманието на околните, за да представите идеите си.

Как да бъдете доволни от тялото си 

1. Медитирайте

Когато човек е подложен на стрес или е прекалено уморен, той е склонен да намира повече неща, които не харесва в тялото си. Вследствие на това започва да се чувства още по-неприятно и е по-склонен да изпада в крайности като хранителни разстройства. За да не се стига дотам, отделете 10 мин за медитация на ден. Така ще успокоите сърдечния си ритъм, ще намалите стреса и умората.

2. Спрете да посочвате

недостатъците си

Когато застанете пред огледалото, спрете гласчето в главата си, което посочва всички недостатъци по тялото ви. Вместо това си направете три комплимента, които трябва да изречете на глас. Фокусирайте се над нещата у себе си, които харесвате.

3. Не прекалявайте

със социалните мрежи

Снимките в социалните мрежи често представят идеалните мъже и жени - с перфектно тяло, чиста кожа и страхотен живот. Не си мислете, че това е 100% вярно и не започвайте да се сравнявате с тях. Мислете повече за собственото си всекидневие.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>