Изповед на Трифон Иванов в единствената му биография

25.01.2021 20:11
Трифон Иванов развява трибагреника.
Това е корицата на книгата за Туньо. СНИМКИ: КНИГОИЗДАТЕЛСТВО “ТРУД”
Христо Стоичков и Трифон Иванов
Трифон Иванов като дете

Единствената биография на голямата ни спортна звезда Трифон Иванов вече е в печат (Издателска къща “Труд”). Очаквайте “Трифон Иванов: Железния. Биографията на една вечна легенда” дни преди фаталния 13 февруари, когато през 2016 г. Туньо бе покосен от масивен инфаркт.

Книгата проследява спортната кариера на талантливия ни футболист от детските му години в село Горна Липница до върховете му като играч в “Реал Бетис” и “Рапид” (Виена) - път, направил го един от лидерите в националния ни отбор през великото футболно лято на 1994 г. в САЩ.

Защо Трифон е желан в “Барселона” и други грандове, но трансферът му остава нереализиран? Кои са силните му страни като футболист? И какво в характера му не приемат в Европа? Книгата дава отговори на тези въпроси. Но и разкрива защо Трифон Иванов -Железния е номер едно в сърцата на феновете преди като футболист и сега като легенда.

Авторите са журналисти от националния всекидневник “България Днес” - Добромир Добрев, Кристиан Иванов и Георги Иванов. Специално интервю за книгата дава Христо Стоичков, а предговорът е от Димитър Пенев.

Христо Стоичков: “Приятелството не се купува, не се гради за ден. Трифон беше честно момче. До края на дните му, Бог да го прости, не спирахме да се шегуваме. Най-любимото ми беше да му искам автограф върху снимки, на които изглеждаше най-страшен. Много се ядосваше.”

Димитър Пенев: “Винаги съм се опитвал да му разкривам тънкостите на поста централен защитник Трифон “попиваше” съветите ми. Бях горд с него.”

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>