Оставки на политици и военни - ваксинирали се с връзки в Испания

23.01.2021 19:40

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Виляроя подаде оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу ковид. 
"С цел да бъде опазен имиджът на въоръжените сили генерал Виляроя връчи оставката си на министъра на отбраната", съобщи генщабът.

Според източник на АФП в генщаба, че министърът Маргарита Роблес е приела оставката.

Ваксинирани, без да са от групите с приоритет, испански военни и политици са в центъра на полемика, довела в петък и до уволнението на офицер с висок ранг.

Вътрешният министър уволни полицейски подполковник - офицер за свръзка с генералния щаб на армията. Той е освободен заради вътрешен доклад, според който е бил имунизиран, без да е от приоритетна група, при положение че над един милион дози се поставят в момента в Испания с приоритет на медицинския персонал и на хората в домовете за възрастни.

Ваксина е поставена и на хора от генщаба, тъй че може да има и други уволнения, предупреди в петък Маргарита Роблес, министър на отбраната, и уточни, че очаква рапорт по въпроса.

Освен военни първа доза от ваксината са получили и политици от различни партии, които също не са от приоритетни категории лица.
Един от тях - регионалният съветник по здравеопазването на област Мурсия Мануел Вийегас, е бил принуден да подаде оставка.

Колегата му от испанския автономен град-анклав Сеута в Северно Мароко Хавиер Герерон, е в подобна ситуация, но заяви, че няма да напусне, тъй като не е нарушил никакви правила. "Не съм искал да ме ваксинират", увери той и посочи, че е отстъпил пред исканията на техническите си съветници, въпреки че "не обича ваксините".

Испания е сред страните, най-силно засегнати от пандемията, с над 55 000 смъртни случая и близо 2,5 милиона заразени според официалните данни.

Подобна полемика се развива и в Австрия, където властите заявиха във вторник, че разследват медийни публикации за кметове, монахини и близки на болногледачи, които били ваксинирани срещу ковид, при все че не са от приоритетните групи.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 4 май - Мечтаете за сафари? Броите 9999 лева и сте там - съботен очерк

Само в "24 часа на 4 май четете: Мечтаете за сафари? Броите 9999 лева и сте там - Куфарът в самолета все по-малък и все по-скъп - съботен очерк Всеки плаж с лекар - няма достатъчно, за да ги назначат

С психологически техники ще разберете дали семейството основателно недоволства, че много работите

Проблем е, ако не постигате баланс между професионален и личен живот, но е важно и вас какво ви прави щастливи "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

Петима тийнейджъри пребиха двама при масов бой в центъра на Габрово

Снощи  около 20:30 е получен сигнал за сбиване в района на улица „Скобелевска" и градинката с мечката в Габрово. На място екипите на полицията са открили двама пострадали мъже с телесни повреди

Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването през празниците

Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни, съобщава БНТ. Ако получите обаждане или съобщение за пратка

Войната удари "Газпром", върна го в 1999 г. с $ 6,8 млрд. загуба

“Газпром”, който допреди няколко години се смяташе, че може да достигне над 1 трилион долара пазарна капитализация, отчете 6,840 млрд. долара загуба за 2023 г. Това се случва за първи път от 1999 г

>