Москва вини американското посолство, че организира протести

23.01.2021 18:42
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова СНИМКА: Ройтерс

Американските дипломати в Русия ще трябва да дадат обяснения в руското външно министерство, след като посолството на САЩ в Москва е публикувало "маршрути на протестите" в градовете от федерацията. Това заяви говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха нейно изявление за федералната осведомителна агенция и пост във фейсбук.

"Посолството на САЩ в Москва публикува вчера "маршрути на протестите" в градовете на Русия и подхвърли информация за "поход срещу Кремъл". Какво бе това - директива или инструкция? Подобни планове не бяха заявени дори от организаторите. Американските ни колеги ще трябва да дадат обяснения на Смоленския площад", където се намира руското външно ведомство, предупреди Захарова.

"Можем да си представим какво щеше да се почне, ако посолството на Русия във Вашингтон беше публикувало карта с протестни маршрути, посочвайки крайната точка, например в Капитолия. Подобно ориентиране на терена би приключило с глобална истерия от страна на американските политици, включително русофобски лозунги, заплахи със санкции и експулсиране на руски дипломати", добави говорителката.

Според АФП Захарова коментира публикувано на сайта на мисията на САЩ в Москва предупреждение към американците да не присъстват на днешните демонстрации в Русия в подкрепа на поставения под стража опозиционер Алексей Навални. Посолството уточнява в текста в кои градове и на кои улици ще се събират хора. Руската дипломация обаче съзира тук насърчение към демонстрантите.

Руското външно министерство заяви, че Русия ще сметне за намеса във вътрешните й работи опитите на американското посолство в Москва "да отразява" несанкционираните протести във федерацията, допълва ТАСС.

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева изказа безпокойство по повод арестите на опозиционери в Русия.

Великобритания призова Русия да спазва международните си ангажименти относно правата на човека, след като на протести в Москва и други градове с искане критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен бяха арестувани над 1000 души, предаде Ройтерс.

"Дълбоко обезпокоени сме от задържането на мирно протестиращи хора и продължаваме да следим внимателно ситуацията", отбеляза в изявление британското външно министерство.

По данни на неправителствената организация "ОВД-Инфо", проследяваща демонстрациите в страната, руската полиция е задържала 1614 души, участвали в неразрешени протести в цялата страна в подкрепа на Навални.

Други от От страната и света

Научно доказано: Като пишете 8 минути на ръка, се успокоявате и взимате умно решение

Причината е в специалната връзка ръка-мозък "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място

Мистерия на 28 г.: кой надруса със супа 80 души от екипа на филма “Титаник”

Лео ди Каприо и Кейт Уинслет се отървали невредими, защото не били по това време на снимачната площадка “Всички се лутаха наоколо. Някои се смееха, други плачеха, трети повръщаха

Всеки плаж с лекар - няма достатъчно, за да ги назначат, търсят и спасители

Реанимобил с екип на всяка ивица е неизпълнимо изискване, търсят начин как да прецизират текстове в наредба Към традиционните трудности в навечерието на лятото и липсата на достатъчно спасители за

Врачанският митрополит Григорий отслужи богослужението за Второ Възкресение Христово в храма "Св. Неделя"

Православната църква отбеляза днес най-светлия от всички празници - Възкресение Христово. По традиция в софийския катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужено пасхалното последование - така нареченото

Свещеникът-тиктокър Ириней: Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията

Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията. Това посочи отец Ириней пред NOVA. Той отговаря на въпроси в социалната мрежа Tik Tok. „Иконата на Св. Вмчк. Мина е в манастира в с

>