Д-р Рада Прокопова: Голяма част от усложненията след COVID-19 са на сърцето

23.01.2021 10:15
Д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна”

Д-р Рада Прокопова е водещ кардиолог и началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на болница „Света Анна“. През последната година тя лекува огромен брой пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система и COVID, пише Дарик нюз.

„Голяма част от усложненията, които наблюдаваме, наистина са от страна на сърдечно-съдовата система. Но те са функционални, те не са в резултат на увреда на самото сърце или на съдовете, а се причиняват от странични фактори. На първо място - от прилаганото лечение. За да спасим пациентите, прилагаме големи дози кортикостериоди, които покачват кръвното налягане и сърдечната честота. От друга страна, има изследвания, че самият вирус води до нестабилност на вегетативната нервна система с много тежка изява на симпатикуса, нервната система на стреса. Може да очакваме отново тахикардия, повишена сърдечна честота, повишено кръвно налягане. Много по-рядко се наблюдават кардиологични увреди – засягане на миокарда, сърдечния мускул, относително по-чести са перикардитите – натрупване на течност между сърцето и стената на перикарда“, обяснява д-р Прокопова.

Специалистът предупреждава, че хората със сърдечни заболявания и прекаралите вече инфаркт са в рискова група и следва да бъдат следени от кардиолог по-често.

„Действително при преболедувалите COVID кардиологично болни - хората с исхeмична болест, преживелите инфаркти, се наблюдава повишена смъртност в световен мащаб от нов сърдечно съдов инцидент. Това е заради повишената коагулация, образуването на тромби в организма. Така че пациентите, които имат предшестващи сърдечно съдови усложнения или са с рискови фактори, в следващите 3 месеца би трябвало по-добре да се следят от лекар кардиолог“, препоръча д-р Рада Прокопова.

Тя добави също така, че сред младите пациенти - между 25-35-годишни, има много страх. Те се опасяват често от бъдещи сърдечно-съдови заболявания, но нека бъдат по-спокойни, защото не са в рисковата група.

Според д-р Прокопова трябва да се насочи вниманието към амбулаторно изписаните пациенти, които не са били в болница. Тези със сърдечно-заболяване да минат на преглед, за да се извърши превенция срещу бъдещи усложнения, посъветва кардиологът.

По думите й човек рядко отключва заболяване след коронавирусна инфекция и по-скоро не е знаел за него. Все пак, макар и много по-рядко, има случаи първично здрави пациенти да получат тежки увреди, включително и миокардити с развитие на сърдечна недостатъчност.

„Много често хората не знаят за съществуващи при тях заболявания и диагностицирайки ги с COVID, откриваме един куп допълнителни заболявания. Те не са предизвикани от коронавируса, просто пациентът не е знаел и не са били тежки, но са се обострили по време на COVID. Често стартира хипертония, която до момента е била умерена, а след коронавирусната инфекция или по време на нея става тежка. Много често стартира диабет, който също е бил заложен и пациентът е бил в преддиабетно състояние“, даде примери д-р Прокопова.

„COVID ускорява заложените у нас проблеми, които иначе бихме могли да ги разберем след година, две, три. Той ги е разкрил“, заяви в интервюто си тя.

Според д-р Прокопова големият брой на смъртните случаи у нас се дължи на това, че пациентите постъпват в болницата в много тежко състояние. „Идваха тежко болни пациенти с коронавирусна инфекция на по 2-3 седмици, нелекувана или лекувана само с разпространяваните в интернет хранителни добавки и съответно развили много тежки увреди на белия дроб. Не мислех, че е възможно да прочета на скенер, че някой има 95% увреда на белия дроб. За нас това беше изключително травмиращо нещо, което видяхме ноември и декември“, призна тя.

Специалисът посочи, че към момента натискът към болниците наистина е намалял и вече няма толкова тежкоболни пациенти. Според нея обаче, ако се разхлабят мерките, ни чака трета вълна.

„Ако се започне нормално общуване, се боя, че ни чака нова трета вълна, защото се съмнявам, че сме постигнали броя преболедували хора, който да може да ни защити от този високоинвазивен щам, който може би се задава“, изрази опасенията си тя.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>