Преброяването на бюлетините потвърди Лашет за лидер на партията на Меркел

22.01.2021 23:23
Армин Лашет СНИМКА: Ройтерс

Десноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел, Християндемократическият съюз, съобщи, че Армин Лашет, премиерът на най-многолюдната германска провинция, е утвърден за нов неин лидер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лашет получава 796 от подадените 980 действителни бюлетини, което прави над 83 на сто от гласовете. Той е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е с население от около 17 милиона души.

Миналата събота 59-годишният центрист победи консервативния си съперник Фридрих Мерц при онлайн гласуването на партийните делегати. В Германия по закон обаче е нужно избирането да бъде официално потвърдено и с гласуване по пощата.

Новият партиен председател ще бъде сериозен фаворит за номинацията на ХДС за канцлер на тазгодишните парламентарни избори на 26 септември, на които Меркел няма да се кандидатира за нов мандат.

Решението кой да бъде издигнат като кандидат за поста, ще трябва да бъде взето заедно със сестринската партия на ХДС от Бавария - Християнсоциалният съюз.

Вероятно това ще стане след мартенските регионални избори в няколко германски провинции, отбелязва Асошиейтед прес.

Други от От страната и света

Френската инфлация отново се забавя през април до 2,2%

Френската инфлация отново се е забавила през април до 2,2 на сто на годишна основа, сочат предварителните резултати на Националния статистически институт "Инсее" (Insee)

Забраниха рекламата на хазарта без тази на тотото

Рекламата на хазарт се забранява във всички медии, това гласуваха депутатите от бюджетната комисия, които приеха на второ четене промени в Закона за хазарта

Хлябът с таван на надценката от 15%

Надценката, с която се продава хлябът, да не надхвърля 15%. Това гласуваха депутатите от бюджетната комисия във вторник. Предложението дойде от Йордан Цонев и Теменужка Петкова

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитета, ако бъде пречка за разследването

Лена Бориславова заяви, че ще се откаже от имунитета си в момента, в който бъде пречка за разследване. Тя коментира обвинението във фалшифициране на документи и разследването на прокуратурата по

Пуснаха под домашен арест обвинената за убийството на Пейо - Габриела

Съдът пусна под домашен арест обвиняемата за убийството на мъжа си Пейо Пеев - Габриела Славова.  Нямало данни тя да се укрие при по-лека мярка от "Задържане под стража"

>