8,5% е спадът на имотните сделки през 2020 година

22.01.2021 23:10 Христо Николов
В големите градове броят на имотните сделки намалява - от 3,1% във Варна до 14,9% в Русе.

През цялата 2020 г. в България са регистрирани 193 566 напълно завършени имотни сделки, което е с 8,5% по-малко от тези през 2019 г. Броят на вписаните ипотечни кредити е намалял малко повече - с 12,8% спрямо година по-рано. Тези данни излизат от огласените в петък справки на Агенцията по вписванията за четвъртото тримесечие на отминалата 2020 г.

Най-вероятно спадът се дължи и на жилищния пазар, но тъй като Агенцията по вписванията не прави разбивка на отделните видове имоти, и в общото число влизат покупко-продажбите на всичко - апартаменти, магазини, ниви и др., през 2020 г. е имало спад на имотния пазар като цяло. Освен това на вписване подлежат само сделките с имоти, които имат издаден акт 16, т.е. не са отчетени покупките “на зелено”, при които се продават примерно апартаменти в сгради, които са още в строеж.

В по-големите градове на страната, където преобладават сделките с жилища, намаление на броя има навсякъде. В София той е с 5,4%, в Пловдив - с 5%, във Варна - с 3,1%, в Бургас - с 9,1%, в Русе - с 14,9%, а в Стара Загора - с 4,9%.

Но и в службите по вписвания в по-малките населени места, особено в развити селскостопански райони на страната, където преобладава поземленият пазар, също има спад на сделките през 2020 г.

По принцип спадът на имотните сделки е бил най-голям през второто тримесечие, когато бяха най-стриктните забрани заради пандемията. След това има известно оживление, но в края на годината отново има спад, макар и не толкова голям колкото през април-юни.

Други от От страната и света

Димитър Главчев: Нека има повече светлина в домовете и душите

"Христос Воскресе! Нека има повече светлина в домовете и душите, смирение и вяра", това послание отправи за Възкресение Христово служебният министър-председател Димитър Главчев в своята страница във

Съборът "Тюлбето" дава сцена на фолклорни състави на различни етноси

Общинският фолклорен събор "Тюлбето" край лознишкото село Сейдол отново ще събере любители на фолклора и традициите от различни краища на страната. Празникът, организиран от Община Лозница

Катастрофиралия пиян полицай се оказа служител на лабораторията, която взема алкохолни проби

50-годишен eксперт в полицейската лаборатория за изследване на алкохолни проби се оказа катастрофиралият тази нощ полицейски служител с над два промила алкохол в кръвта

Драстично се е повишил броят на безработните младежи

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г

На 2 юни избират делегатите на патриаршеския избирателен събор

„На втори юни ще бъдат избрани делегатите на патриаршески избирателен събор. На 20 юни ще бъдат избрани тримата митрополити, от които на 30 юни ще се избира българския патриарх"

>