Внезапно спиране на V блок на “Козлодуй” не прекъсна тока, системата издържа (Обзор)

22.01.2021 22:48 Марияна Бойкова
Прекъснат ток към датчици задейства автоматичната защита и тя спря V блок на АЕЦ “Козлодуй”.
Ангелин Цачев, изпълнителен директър на Еректроенергийния системен оператор

Пуснаха вецове и тецовe да заместят неработещия реактор в атомната централа

Внезапно спиране посред зима на V блок на АЕЦ “Козлодуй” в 1,16 часа след полунощ в петък се оказа тест за електроенергийната система. Тя се справи без аварийна помощ от съседите. В първите минути е имало недостиг на електроенергия, но веднага са включени вецовете, а след това и блокове на топлоелектрически централи, казва шефът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев (виж интервюто вдясно).

От години притесненията в енергетиката са да не отпадане голяма мощност през зимата, как ще се справи системата и дали държавата няма да остане без ток. В този случай това не стана, тъй като язовирите са пълни и това позволява бърза реакция с натоварване на вецовете.

Справка в сайта на ЕСО показва, че в часа на спирането на ядрения блок товарът на системата е бил 4558 мегавата, в 10 часа сутринта е 6003, а пикът към 19 ч се очакваше да е 6400.

От данни за работещите в 15,26 часа в петък централи става ясно, че АЕЦ “Козлодуй” дава 20,86% от тока в страната, тецовете осигуряват 48,81%, а вецовете - към 11 на сто. Тоест големите и малките водни централи бяха с товар от малко над 500 мегавата. Към 17,49 ч те вече осигуряваха 1007 мегавата, равни на това, което даваше и АЕЦ “Козлодуй” в този час, а малко след 18 ч товарът им вече беше над 1300 мегавата и даваха над 20% от тока на държавата. За сравнение - натоварването на “Козлодуй” беше 1008 мегавата.

До 18,30 ч часа V блок не беше включен в електроенергийната система.

Реакторът е изключен 1,16 ч през нощта. Причината е, че се е задействала автоматичната защита, която е спряла четири главни циркулационни помпи, а след това и целия блок.

Защитата се е задействала при дейности, свързани с обезопасяване на оборудване, предвидено за техническо обслужване. Точното обяснение е: “При електрическа секция за ремонтно захранване на първи канал от системите за безопасност е допуснато отпадане на електрическото захранването на датчиците от канала”.

Спирането на тока на датчиците е довело до задействане на технологични защити, в резултат на което са изключили четирите главни циркулационни помпи и се е задействала аварийната защита на реактора.

Това е техническото обяснение на инцидента, който е на страницата на Агенцията за ядрено регулиране.

Зам.-директорът на ядрения регулатор Борислав Станимиров поясни, че причините не са технологични, тоест не се е случило нищо в активната зона на реактора. При дейности в електрическа уредба, в нещо като електрически шкаф, е прекъснат токът към датчици, което пък е задействало автоматичната защита, защото тя няма как да разчете дали реално се случва нещо, или от липса на захранване на датчиците.

Станимиров казва, че поне е тествана автоматичната защита и се е видяло, че работи безотказно.

Агенцията тепърва ще разследва дали по невнимание, или по други причини се е получило това прекъсване на захранването към датчиците.

По скалата за оценка на събития в ядрени централи ИНЕС нивото е нула, това, което се е случило, не е свъзрано с безопасността.

Пред деня министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че в АЕЦ “Козлодуй” не се е случила авария, а изключването на V блок е станало според разписаните правила. Няма опасност за хората, няма теч на радиация, заяви тя. 

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор:

За 15 минути компенсирахме отпадналите 1000 мегавата 

- Г-н Цачев, как се държа електроенергийната система, след като от нея излязоха над 1000 мегавата мощност?

- В първите няколко минути имаше недостиг на електроенергия и моментална реакция на Електроенергийния системен оператор за нейното компенсиране.

- Аварийна помощ от съседите търсихте ли?

- Аварийна помощ не сме вземали.

- Какво направихте в тези минути на недостиг?

- Още в първите минути, когато видяхме, че е отпаднал блокът, по най-бързия начин са активирани всички свободни ресурси във ВЕЦ и ТЕЦ и в рамките на 15 минути тези 1000 мегавата бяха компенсирани.

- Първо вецовете пуснахте, така ли?

- ВЕЦ и тецове, то това е. Тецовете, когато работят, техният диапазон се покрива в рамките на 15 минути, такъв е стандартният продукт за предоставяне на допълнителни услуги.

- Чух, че сте включили два блока на ТЕЦ “Марица-изток 2”.

- Да, на по-късен етап включихме два блока на тази централа, бяха ни нужни за през деня, за да можем да покрием вечерния пик. Товарът на вецовете в момента (15,48 ч - б.а.) е около 360 мегавата. Това изключване на V блок всъщност показа колко добре работи нашият електроенергиен пазар. В момента по-голямата част от количествата ток, който АЕЦ “Козлодуй” трябва да достави на клиентите си, тя го прави през пазара в рамките на деня и заради пазарното обединение с Румъния в този сегмент, успяха да компенсират огромна част от небаланса по графиците си.

- Откъде си взе ток “Козлодуй”, за да осигури доставките на клиентите?

- “Козлодуй” успява чрез пазарното обединение в рамките на деня да компенсира една огромна част от небаланса, някъде към 70-80%.

- А ако имаше нужда от аварийна помощ, както през 2017 г., щяхте ли да я получите?

- През 2017 г. всички наши съседи, с изключение на Турция, ни я отказаха. Сега не ни се е налагало на ползваме, но отношенията със съседите ни са достатъчно добри и ако имахме нужда, нямаше да е проблем да ползваме аварийна помощ.

Други от От страната и света

С изложба в дома на Алеко започнаха "Майски празници 2024" в Свищов

От 2 май в къща-музей „Алеко Константинов" е подредена експозицията от фонда на музея, в която са включени мъжки ризи, кожени мъжки колани с гравирани сребърни плочки, ръчно тъкани пояси и др

Отец Йоан: Господ нямаше длъжност към смъртта, направи го от любов към нас

Господ нямаше длъжност към смъртта, но неговата любов към човеците го задължи да стори тази своя жертва – да ни изкупи от смъртта. Това каза отец Йоан Велики

49 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 49 пожара са потушени в България през изминалото денонощие, сочи информация на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) за изминалото денонощие

На Великден АЕЦ "Козлодуй" почва прехода от руско към американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" предстои бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво на 5 май, съобщиха от централата, предава БТА. В изпълнение на програмата на АЕЦ "Козлодуй" за

Граничарк задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП - Лесово

Специализираната операция е в рамките на съвместните действия на МВР, Агенция „Митници" и НАП по границите При проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесково са задържани 40 400 кутии контрабандни

>