Хората в COVID секциите за вота без ваксина, няма време. С маски и костюми

22.01.2021 22:01
По този начин трябва да са облечени хората от подвижните СИК, след като няма да може да бъдат ваксинирани.

ГЕРБ: Имунизацията вече стана дискриминация 

Липсват желаещи да влязат в секционни комисии, оплака се БСП

Членовете на подвижните избирателни секции, които трябва да обикалят домовете на карантинирани и болни от коронавирус, няма да може да бъдат ваксинирани преди деня на вота.

Хората, които влизат в тези подвижни секции, ще бъдат определени от районните избирателни комисии чак на 24 март, само 10 дни преди датата на изборите. В същото време за поставянето на двете дози от ваксината са нужни 21 дни, ако е от тази на “Пфайзер” и “Баионтек”, и 28 дни - за “Модерна”. Допълнително, за да е сигурно, че е придобит имунитет след поставянето на инжекциите, трябва да минат още 10 дни.

Членовете на подвижните секции да бъдат ваксинирани, бе обещано от вицепремиера Томислав Дончев на консултациите с президента Румен Радев.

По изчисления на вицето държавата лесно можело да осигури имунизирането на членовете на 250-300 екипа. Тези комисии ще са от по трима души, което означава, че

трябва да бъдат

ваксинирани

между 750 и

900 членове на

подвижни СИК

В интервю за “24 часа” Дончев повтори обещанието си.

“Не е нужно членовете на мобилните избирателни комисии да са изкарали коронавируса или задължително да са си поставили ваксина. Такива условия биха били дискриминационни”, коментира обаче в петък председателката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред “24 часа” на въпрос как при липсата на време могат да бъдат имунизирани хората от подвижните секции. Дариткова бе на разговорите при Радев, на които ваксинацията бе обещана от Дончев.

Членове на СИК ще може да стават и хора без антитела, като на всички ще бъдат раздадени предпазни облекла, маски с висока защита, ръкавици и дезинфектанти, разясни в петък тя.

“И здравният министър се произнесе на заседанието на комисията по здравеопазване. Който иска, може да се ваксинира, но на всички ще бъдат предоставени лични предпазни средства, за да не се заразят. Ще бъдат предпазени по начин, който гарантира тяхната сигурност”, каза Дариткова.

Освен това

било възможно

разместване в

графика за

ваксинации,

така че желаещите да са членове на секционни комисии да добият имунитет до 4 април, твърди тя.

Като поредното объркване на изборния процес определиха пък от левицата появилите се множество въпроси около имунизацията на членовете на СИК. Според БСП трябва да бъде записано дали е нужно да имаш антитела, или не, за да се включиш в изборната администрация.

Опитът на социалистите към момента показва, че има страх на хората да се включат в предстоящите избори като членове в секционните комисии, обясни пред “24 часа” шефът на предизборния щаб на БСП и зам.-председател на парламентарната група Георги Свиленски.

“Въпросът не е само дали може да се намерят хора, изкарали вируса, ами дали има такива, които искат да участват. В процес сме по търсене на хора, които искат да се включат в секционни комисии и има една част, които са притеснени”, каза той.

Според него множеството неясноти в изборните правила допринасят за по-ниска избирателна активност, а от това печели статуквото.

“Объркването в изборния процес се прави умишлено, за да стане случаят с “Арена Армеец”. Ако там всичко беше подредено, хората нямаше да хвърлят чувалите през прозорците. Т.е. създаваш хаос и оттам нататък си правиш каквото искаш. Сега с тези мобилни комисии,

ако не се

намерят членове,

как ще гласуват

хората под

карантина”,

каза още Свиленски. Той призова здравните власти да дадат възможно по-скоро здравния протокол на ЦИК.

От “Обединени патриоти” отказаха коментар на този етап.

ДПС пък напомни, че именно зам.-шефката на парламента и депутат от движението д-р Нигяр Джафер повдигна въпроса за имунизацията на членовете на СИК пред здравния министър в четвъртък. Тогава той обясни, че вече се работи върху изготвянето на здравния протокол за изборите, както и че ако се наложи, членовете на ЦИК могат да бъдат ваксинирани извън имунизационния план, но за целта трябва да се направи промяна, която да позволи това. Движението бе една от първите партии, които

настоя за

по-късни избори

именно за да

може повече

хора да бъдат

ваксинирани

Междувременно вчера депутатите приеха и промените в закона за извънредното положение на първо четене, с които се позволява на карантинираните да гласуват в т.нар. подвижни секции, с които урните ще се разнасят по домовете на болните и в болниците. “За” гласуваха 128 депутати, “против” - 45, а 9 се въздържаха.

Приета бе и възможността

да се гласува

с изтекли

лични карти

Мотивът за удължаването е, че в момента изтичат много лични карти и може да се образуват големи опашки в районните полицейски управления, което да доведе до заразяване.

С промените се възлага и Централната избирателна комисия да изработи конкретните правила как ще гласуват хората в карантина. Именно затова и проектът на ГЕРБ отнесе критики от БСП по време на дебатите в пленарната зала.

Според социалистите

не трябва цялата

здравна

отговорност да

се прехвърля

на ЦИК

Червените настояха и промените да се направят в Изборния кодекс, не в закона за извънредното положение, защото според тях, ако то се отмени преди изборите, тези правила няма да действат.

“За първи път се получава разтоварване на политическа отговорност вместо на административна тежест”, коментира депутатът от БСП Тодор Байчев. Той настоя управляващите ясно да кажат, че нямат намерение да отменят извънредното положение до изборите, и затова правят промените в извънредния закон. Според него ще се даде възможност за обжалване на вота и касиране на изборите, защото в изборния закон било записано, че с подвижни урни имат право да гласуват само хора с трайни увреждания, а в извънредния закон - тези, които са карантинирани.

“По време на изборите със сигурност ще има пандемия. Затова промените не са в изборния закон, а в извънредния, защото изборите ще се правят в пандемия”, отвърна му Христо Гаджев от ГЕРБ. Той подчерта, че БСП били единствените, които нямало да подкрепят промените на ГЕРБ. Попита и защо тогава в своите предложения в Изборния кодекс (бел. ред. - в четвъртък червените внесоха промени за въвеждане на активна регистрация и видеонаблюдение при броенето на бюлетините) не са дали идеи как да гласуват карантинираните.

“Какъв ще е здравният протокол за хората, които са здрави и ще гласуват? Как точно ще гласуват карантинираните според вашия закон - с подвижна секция или с отделна избирателна секция? Има ли отговори на тези въпроси във вашия законопроект? Трето: този закон и Изборният кодекс - кой закон ще се приложи?”, попита червеният Крум Зарков.

“Ние внесохме изменения в Изборния кодекс, където може би трябва да се разглеждат и тези изменения. С този закон вие не правите абсолютно нищо, проблемите остават. Затова не ни обвинявайте, че ще заблуждаваме някого, заблуждавате вие”, настоя Зарков.

Подвижните урни са за тези, които са карантинирани вкъщи, а отделните секции са за тези, които са в болниците, отвърна Гаджев.

Надя Клисурска пък настоя управляващите да обърнат внимание на становището на ЦИК и на закона за това, че здравните правила се правят от Министерството на здравеопазването, а не от комисията.

“Мястото на мерките е в този законопроект, но няма как да не се съгласим с колегите от БСП, че всичко се прехвърля на ЦИК”, коментира пък Хамид Хамид от ДПС. Той обясни, че от движението ще внесат свои текстове, и призова с диалог да се решат проблемите и депутатите да се съобразят със становището на ЦИК. 

На 5 март започва кампанията, на 8 април ЦИК казва победителя

Предизборната кампания за парламентарните избори започва на 5 март. Това става ясно от хронограмата за предстоящия на 4 април вот, която бе одобрена от Централната избирателна комисия.

До 5 февруари областните управители трябва да насрочат консултации с политическите партии за сформиране на районните избирателни комисии. В същия срок ЦИК трябва да определи реда и условията за образуване на секции извън страната, както и размера на възнагражденията на членове на секционните избирателни комисии.

До 7 февруари МС трябва да приеме план-сметката за организацията на парламентарните избори. На същата дата ЦИК трябва да каже и по колко депутати влизат от всеки многомандатен район.

Комисията трябва да назначи всички РИК до 12 февруари, а до 17 февруари трябва да са ясни редът и условията за ползване на медийни пакети. Това е и крайната дата за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК. А инициативните комитети, които издигат независим кандидат само в един район, ще имат срок до 22 февруари да се регистрират в съответната РИК. Листите на партиите трябва да бъдат внесени в районните комисии до 17 часа на 2 март.

9 март е срокът, в който

българите в чужбина трябва

да попълнат заявление на

сайта на ЦИК, че ще гласуват

А до 13 март трябва да е ясно колко секции ще бъдат разкрити зад граница и по колко се падат във всяка държава.

На 9 март трябва да бъдат назначени и секционните избирателни комисии.

20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Това е и срокът, в който избирателите с различен постоянен и настоящ адрес подават заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

До 27 март пък ЦИК регистрира социологическите агенции, които ще правят екзитпол в изборния ден.

Предизборната кампания приключва в полунощ на 2 април.

Според хронограмата най-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>