Германия, Австрия и Франция вече не признават маските от плат (Обзор)

22.01.2021 21:51
Търновски производител на нетъкан текстил бе сред първите, които започнаха да шият маски преди година.

Респираторните FFP защитават и тези, които ги носят, и околните

Година след като COVID-19 плъзна из цяла Европа, властите в различните страни започват да променят изискванията какви точно маски да носят гражданите. Вече се смята, че тези от плат не осигуряват достатъчна защита.

Германия въведе нови правила - в автобуси, влакове или трамваи, както и в супермаркетите, вече трябва да сюе носи маска с висока защита. Тя може да бъде респираторна FFP2 или FFP3 или обикновена синя медицинска маска, наричана още хирургическа.

В домовете за възрастни хора обаче персоналът е задължен да слага респираторни маски FFP2, а не медицинските. Маските от плат, други покрития за лице като

шалове вече не се смятат

за достатъчна защита

Задължително носене на маска, и то на респираторна FFP2, се въвежда и в Австрия от понеделник, 25 януари. Тези от плат и шаловете няма да се допускат в магазини и градския транспорт. Австрийското правителство обеща да осигури

безплатни предпазни

средства за хората с

ниски доходи

Френското правителство също препоръча на населението да носи хирургически маски на обществени места, защото дават по-добра защита в сравнение с текстилните. Париж вече въведе задължително носене на маски на такива места, но не бе уточнено хкакви да са те. Разликата с Германия и Австрия е, че във Франция засега мярката остава препоръка, а не задължително изискване. “Препоръката към народа е повече да не използвате платнени маски”, каза здравният министър Оливие Веран пред телевизия TF1.

Белгийски съд обаче реши, че носенето на маска на обществени места е противоконституционно. Той се произнесе по случая с мъж, за когото полицията установила, че не носи маска, докато се намира в кланица в един от столичните квартали.

Каква е разликата

между маските?

На пазара има два основни типа маски.

Едните служат основно да предпазят околните от това, което вие издишвате. Такива са маските от плат или сините/белите хирургически маски. Ако човек кашля или киха, повечето от изхвърлените капчици ще останат по вътрешната страна на маската, вместо да попаднат върху лицата на хората наблизо. Но те не защитават ефективно носещия ги от вдишване на малките частици коронавирус.

Другият основен тип маски са предназначени да предпазват потребителя от вдишването точно на тези малки вирусни частици. Това са FFP маски, със или без филтър отпред, известни като респиратори. Евростандартът FFP2 се произвежда в Китай като KN95, а в САЩ - N95.

В Европа маските FFP2 филтрират най-малко 94% от аерозолите. Те са подобни на N95, които филтрират поне 95%. Ако FFP маските са по-добри,

защо не ни казаха

да ги носим

още от началото?

В зората на пандемията миналата година властите по целия свят се тревожеха, че здравните работници ще останат без лични предпазни средства и по-специално маски FFP2. “Обществеността бе посъветвана да си направи маски или да носи алтернативи само за да се спре конкуренцията с хората, работещи в здравеопазването”, казва пред “Евронюз” д-р Саймън Колстоу от Университета в Портсмут, Южна Англия.

Маски с клапани трябва

да се избягват на пренаселени

обществени места,

смята Колстоу, защото през филтрите лесно излиза издишаният въздух и околните може да се заразят.

Следното се отнася за всички маски: те не предоставят 100% защита срещу вируси. Важен е не само видът на носената маска, но и поведението на потребителя - така че не забравяйте да спазвате дистанция, дори ако носите маска.

“По-високият клас маски дават между 95 и 99% защита. Но те защитават максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния. Т.е. не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането”, поясни зам.-шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. Засега експертите у нас не предвиждат забрана на платнените маски.

 

Български фирми не искат да инвестират в маски с

евросертификат, не издържат на китайската конкуренция

Голяма част от фирмите, които произвеждаха маски в началото на пандемията, сега нямат намерение да инвестират в маските с евросертификат като FFP2.

Според собствениците им вложенията в този вид маски са големи, а времето, през което евентуално ще са задължителни, ще е кратко, за да си върнат инвестициите. И най-важното - не могат да се конкурират с цените на китайците на нашия и на европейския пазар.

Търновски производител на нетъкан текстил, който в началото на COVID кризата започна да произвежда маски, няма планове да произвежда FFP2 маски. Според шефа на “Екстрапак” Милен Георгиев ефективността им е почти еднаква с медицинските.

“Съществена разлика няма, по-скоро това е продиктувано от желанието на новопоявили се производители от Европа да ограничат вноса от Китай, но това няма да стане. Факт е, че цените паднаха, тези маски

FFP2 са в пъти по-скъпи

от медицинските

Това би принудило хората да ползват една маска продължително време, може да има по-скоро обратен ефект за разпространение на пандемията”, казва Георгиев.

Неговото предприятие произвежда основно материали за FFP2 защитни средства и сертифицирани в Белгия медицински маски. Тестовете на изделията им показали 99% ефективност, което се дължи на електрическо филтриране.

“Наелектиризаме с 80 хил. волта този слой на определени места, които привличат полярните молекули. Особено в страни, където има голямо значение дали маската струва 1 евро, или 10 цента, изискването за употребата на скъпи маски би довело до по-дългото им използване. Резултатът ще бъде негативен и ще се появят мнения, че маските не работят.

Този тип маски биха работили

в силно аерозолна среда,

каквито са COVID отделенията, но няма смисъл такива да се ползват в публичния сектор”, допълва производителят.

Във Враца единственият производител на евросертифицирани маски е “Дитек”. Според собственика Стефан Любенов производството е спряно заради препълнени складове.

Нито една от петте фирми във Варна не произвежда евромаски, техни представители заявиха, че не са запознати с изискванията за това производство.

“БТЛ Индъстрийз” в Пловдив произвежда маски FPP2. От компанията заявиха, че продукцията им е предназначена както за страната, така и за чужбина.

В Смолянска област от началото на падемията 6-7 фирми шиеха маски. Повечето са текстилни предприятия, които временно работеха по такива поръчки. Сега половината заявяват, че няма да инвестират в този вид маски.

Други от От страната и света

Преизбраха за кмет на Лондон Садик Хан

Кметът на Лондон, лейбъристът Садик Хан, бе преизбран, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Полицията издирва избягал затворник

Полицията търси избягал затворник. Последната гонка с униформените е от изминалата нощ, научи bTV от свои източници. Петър Колев два пъти е засичан от органите на реда, но не е заловен

Въпреки липсата на финансови средства, земеделците в Добричка област засяха слъногледа и царевицата за Великден

"Активно вървеше сеитбата на царевицата и слънчогледа в Добричка област. Условията са добри, предвид дъждовете, които паднаха, и за развититето на пшениците", каза Радостина Жекова

Блъснаха дете с електрическо колело в центъра на София

За ударено от автомобил дете, информираха от групите за катастрофи във фейсбук.  Инцидентът е станала на бул. "Витоша", до хотел Милениум.  От снимките, публикувани в мрежата, се вижда дете

Български зет последен в Лондон, би го и Граф Боклучийска кофа

Българският зет Браян Роуз  завърши последен в надпреварата за кмет на Лондон. Кандидатът на "Реалната партия", който е съпруг на Мариана Алексиева, взе само 7501 гласа

>