Почина един от най-великите спортисти в САЩ Ханк Арън

22.01.2021 21:35

Един от най-великите спортисти в САЩ Ханк Арън почина на 86 години. Той е един от първите, пробили в бейзбола афроамериканци, като появята му бе посрещната на нож, особено след като подобри рекорда на Бейб Рут за хоумръни. Неговото постижение от 755 издържа 33 години, преди да бъде подобрено от Бари Бондс. След края на кариерата си Бондс призна, че е използвал стероиди, но рекордите му не бяха изтрити.

Арън започва кариерата си в негърската лига за "Индианаполис Клаунс". На 13 април 1954 година изиграва първия си двубой за "Милуоки Брейвс" в професионалната лига, мести се заедно с тима в Атланта и му остава верен цели 20 сезона. След това изиграва 3 за "Милуоки Брюърс".

25 пъти е избран в мача на звездите. Става шампион на лигата за 1957 г., когато и най-добър играч. Три пъти е печелил "Златна ръкавица", 2 пъти е най-добър хитър (1956, 1959) и четири пъти е лидер по хоумръни (1957, 1963, 1966, 1967).

И до днес Арън е №1 по спечелени бази (6856) и вкарани точки (2297); втори е по излизания да удря (12,364), като пред него е само Пийт Роуз; и трети по успешни удари (3,771), след Роуз и Тай Коб.
Избран бе в Залата на славата през 1981 година с рекордните 98,2% от гласовете. Повече е получавал само Тай Коб, който получава 97,8% при основаването на залата.

Носител е на ордена на свободата, най-високо гражданско отличие в САЩ, като той му бе връчен от Бил Клинтън. Преди 5 години лично император Акихито му даде и ордена на изгряващото слънце със златни лъчи и розетка, най-уникалното отличие на Япония.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>