Гърция планира да отвори гимназиите през февруари

22.01.2021 18:37
СНИМКА: Pixabay

Гимназистите в Гърция вероятно ще се върнат в клас от 1 февруари, след като в продължение на месеци учиха онлайн заради пандемията, съобщава ДПА.

Очаква се днес експертната комисия към министерството на здравеопазването, която се занимава с въпросите на пандемията, да даде такава препоръка, информират местни медии.

Експертите по вирусология в страната са особено обезпокоени от разпространението на новия щам на коронавируса и предупредиха, че той може да се разпространи бързо в гъсто населената столица, предава БТА. 

Според днешни данни в страната са потвърдени общо 26 случая на новия щам на коронавируса, съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на Националната служба за обществено здраве.

Планираното отваряне на средните училища трябва да бъде наблюдавано внимателно, "защото гимназиалните ученици имат поведение като на възрастни", заяви вирусологът Никос Сипсас за телевизия Скай.

Той напомни за ситуация от пролетта на 2020 г., когато младежи, чиито училища бяха затворени, се втурнаха към кафенета и публични места, за да прекарват времето си с приятели.

Гръцкото правителство наскоро разхлаби строгия локдаун, който беше в сила от месеци, като позволи на повечето търговски обекти да отворят. Началните училища и детските градини също възобновиха работа.

Днес гръцките здравни власти съобщиха за 585 новозаразени и 28 смъртни случая през последните 24 часа в страната с около 11 милиона жители. От началото на пандемията са се заразили 151 041 души, 5598 са починали в резултат на вируса.

Правителството предупреди, че ако броят на случаите се увеличи, незабавно ще бъдат наложени строги мерки отново.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>