Отличиха Антоанета и Борислав, спасили майка и син от удавяне в Гребния канал

22.01.2021 10:47 24 часа Пловдив онлайн
Антоанета Зидарова и Борислав Борисов се притекли на помощ на давещите се майка и син, който влезли в канала да вадят лабрадора си.
Зам.-кметът Пламен Райчев (вдясно) връчи отличията.
Табели предупреждават да не се влиза във водата.

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова, спасили с риск за живота си майка и син от удавяне в Гребната база в Пловдив, станаха посланици на доброто. Зам.-кметът Пламен Райчев им връчи грамоти.

На 15 декември м.г., докато Борислав и Антоанета се разхождат в ранния следобед около канала, виждат как двама души в опит да извадят лабрадора си от ледените води, се подхлъзват и падат. Оказва се, че 30-годишният мъж не можел да плува.
"Обзе го паника и започна да потъва. След като стигнах до него, се успокои и лека-полека го извадих на брега. След това помогнах и на майка му, както и на кучето, докато Тони съдействаше от брега", разказа Борисов. Той е роден във Видин и казва, че често се е "давил на брега на Дунава" и не за първи път спасява хора.

"Беше човешка реакция – съвсем естествено е да се притечеш на помощ. Дори не разбрахме как са ни открили от общината", допълни Антоанета.

Райчев обясни, че много са се постарали, за да ги намерят и отличат. "Често сме обладани от недоволство, а доброто трудно се забелязва. Вие имате големи сърца, благородни и безкористни сте. Вие сте добрият пример, който трябва да бъде отличен", каза зам.-кметът. И връчи грамотите от името на градоначалника Здравко Димитров. Райчев подари и нов мобилен телефон на Борислав, защото неговият се повредил при скока във водата.

Антоанета е завършила юридическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ и работи в областта на наказателното право. Преподава йога, дихателни техники и медитация към фондация. Тя е родом от Крумовград, но от 20 години живее и работи в Пловдив. Нейният девиз е "Вяра в доброто".

Борислав е учил в Националната спортна академия със специалност физиотерапия. Роден е във Видин, живее и работи в София, но от една година любовта го води в Пловдив. Сега работи като холистичен терапевт в Пловдив. "Благодарност към живота" е неговото кредо, което изповядва.

Зам.-кметът Пламен Райчев припомни, че през декември служители на "Жилфонд" и общинска охрана регистрираха нарастване на опасните инциденти на Гребната база. Само за 20 дни 13 души бяха паднали по невнимание в ледените води. Те са бяха спасени благодарение на бързата намеса на общинска охрана, работниците от „Жилфонд“ и притеклите се на помощ граждани. За щастие всички пострадали са се разминали само с леко измръзване и уплаха.

Общината призовава пловдивчани и гости на града да бъдат внимателни, когато се разхождат или спортуват около Гребния канал. Да не си правят опасни селфита на ръба на чашата на водното съоръжение, нито да се разхождат в опасна близост до водата.

От „Жилфонд“ са поставили и поддържат 134 табели около целия канал, с които се забранява плуването и скачането във водата, риболовът, качването върху понтоните. Има и предупреждения за опасен отвесен наклон, както и за стръмен и хлъзгав бряг. Също така е забранено да се разхождат кучета без повод.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>