Проф. Асен Балтов: Това, което се случва в Европа, е трета вълна на COVID

22.01.2021 09:00
Проф. Асен Балтов

Случаи с новата мутация на коронавируса у нас е имало още преди 2 месеца, съобщи проф. Асен Балтов, директорът на "Пирогов%, по Би Ти Ви. Първите случаи били на хора, които се връщат или които са щели да пътуват отново за Англия. Така че според него мутацията е внесена.

По думите на професора новият щам още не е официално установен, затова специалистите предпочитат да го наричат нова мутация. PCR тестовете засега не я улавят. При нея на практика са модифицирани т.нар. шиповете на S-гена.

Новата мутация бързо се разпространява и у нас, обясни Балтов и посочи, че на 21 януари в "Пирогов" са постъпили 8 души с COVID-19 и 5 души, при които е липсвал този S-ген, който на практика обозначава мутацията.

Това, което се случва в Европа, е трета вълна според проф. Балтов. Третият пик в момента е най-висок в Англия, Нидерландия и Германия. Затова и държавите вземат изключителни мерки за рестрикции. За да влезеш в Нидерландия например, освен PCR се изисква и бърз антигенен тест 4 часа преди полет.

Модификацията на вируса е много по-заразна - 2,7 пъти повече се разпространява. Ако при предишния 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките. Клиничната картина не е по-различна от предишния щам, но рискът повече хора да боледуват по-тежко се увеличава, защото се знае, че 20% карат коронавируса по-тежко.

Според Балтов новият щам е по-агресивен и ще измести стария.

Разкритите в "Пирогов" 450 легла за коронавирус сега са по-малко, но са в готовност да бъдат подготвени отново при нужда.

Самият Балтов вече се е ваксинирал, въпреки че премина през болестта. Причината е, че оттогава са минали 6 месеца. Впрочем той не е имал симптоми, но пък е имал първоначално натрупване на антитела.

Препоръчва се всеки, изкарал болестта, след 3 месеца да си направи изследване. В Израел например са предложили тези, които имат повече антитела, да направят само една доза от ваксината. Дали това ще е достатъчно, ще се види.

Повече от половината персонал на "Пирогов" в момента е защитен. В болницата персоналът е 2330 души, от които 1000 са преминали през вируса и имат антитела. 454 вече са получили първата доза от ваксината, а 100 - и втората. Процентът не е лош, но трябва да се увеличи, смята Балтов.

Затова и не смята, че е разумно мерките да се отхлабват прекалено. Ако всички заведения отворят, едва ли някой ще ги спре, но апелът му е хората да са разумни. "Да не се удавим на края на Дунава. Може би още един месец ще е нужен, за да може да живеем после добре", каза Балтов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>