Млада поетеса, която мечтае да е президент, стана звездата на клетвата на Байдън

22.01.2021 06:00
Аманда Горман чете поемата си по време на клетвата.

22-годишната Аманда Горман предизвика фурор от емоции с “Хълмът, който изкачваме”

След изпълнението на американския химн от Лейди Гага и прочувствената песен на Дженифър Лопес - две от най-големите звезди на световната попсцена, едва ли някой е очаквал какъв фурор от емоции ще предизвика едно слабичко чернокожо момиче с мелодичен глас и грациозни движения в самия край на церемонията пред Капитолия. На Аманда Горман бе предоставена честта да прочете авторската си поема “Хълмът, който изкачваме” (The Hill We Climb) след клетвата на новата управляваща двойка в Белия дом - Джо Байдън и Камала Харис.

“Когато настъпи денят, ние се питаме къде можем да намерим светлина в тази безкрайна сянка”, започна Аманда 5-минутната си поема. А яркожълтият ѝ тоалет и детската искреност, с която изговаряше думите и която накара нацията да затаи дъх пред екраните на телевизорите, накараха мнозина да сравнят самата нея със светлината в мрака на разделена Америка.

Аманда Горман е едва на 22 години, но вече гради забележителна биография. В сряда тя стана най-младият поет в историята на САЩ, поканен за участие в церемония по встъпването на президент. Самата Аманда твърди, че мечтае един ден да влезе в Белия дом като държавен глава.

Отсега планира да е

кандидат-президент

през 2036 г.,

насърчена особено от опита на Камала Харис - първата чернокожа жена и първата с азиатски корени, която стана вицепрезидент на САЩ.

Талантливото момиче е родено в Лос Анджелис, Калифорния, и е отгледано от самотна майка. Влюбва се в литературата, когато учителката ѝ прочита в клас “Вино от глухарчета” на Рей Бредбъри.

Тогава започва да пише, за да преодолее проблемите с говоренето, които има - не може да произнася част от звуците. Всъщност това е още едно нещо, което по някакъв начин я свързва с президента Байдън - като малък той е страдал от силно заекване, което преодолява с много усилия и упражнения. “Не гледам на дефекта си като на слабост - каза наскоро Горман пред в. “Лос Анджелис таймс”. - Това ме направи изпълнителя, който съм, и разказвача, който се старая да бъда. Когато се учиш как да произнасяш звуците и си концентриран върху произношението, това ти дава определени умения за музикалността на езика.”

14-годишна, Аманда става част от WriteGirl, неправителствена организация, която стимулира креативността и себеизразяването, за да даде самочувствие на децата. Организацията прави курсове по креативно писане, в които младите участници са подпомагани от лични ментори. Горман признава, че това било ключово за нейното развитие като поетеса. След церемонията във Вашингтон шефката на WriteGirl Керън Тайлър заяви: “Няма съмнение, че посланието на Аманда за надежда, единство и справедливост ще ни помогне да се излекуваме и да вървим напред”.

И преди клетвата на Байдън Аманда Горман има звездни мигове. Когато е на 16 г., тя става първият лауреат за млади поети на Лос Анджелис. Вдъхновена от реч през 2013 г. на пакистанската активистка за човешки права и нобелова лауреатка за мир Малала Юсуфзай, невръстната поетеса иска да стане най-младият делегат в ООН. “Това наистина ми отвори очите на какво съм способна и мога да направя”, казва момичето.

През 2015 г. е публикуван

първият ѝ поетичен

сборник “Някой,

за когото храната

не е достатъчна

През 2017 г., когато е на 19 години и e второкурсничка по социология в университета в Харвард, тя става първият национален лауреат за млади поети. Тогава в. “Таймс” пише, че нейната поезия е “смесица от автобиографични елементи, социални проблеми като ислямофобията и исторически мотиви, открити в библиотеките”.

Самата амбициозна авторка тогава споделя, че се надява да създава поеми, които да надживеят времето и фрагментарността на съвременната култура. Наскоро поетесата е завършила Харвард, а две нейни книги са под печат, едната от които детска, а другата - нов сборник с поеми, разкриват американските медии.

Аманда признава, че е била затруднена да напише поемата за иногурацията и две седмици преди събитието е била на път да се откаже, разказа в. “Ню Йорк таймс”. Единственото изискване, поставено пред нея, било поемата да е посветена на националното единство. “Това беше най-важният момент в кариерата ми до момента. Чувствах се сякаш трябва да изкача планина”, казва момичето. Пишела по няколко стиха на ден. Но когато става атаката над Капитолия, не спи цялата нощ и поемата се излива до финала.

На церемонията 22-годишната поетеса направи такова огромно впечатление, че Си Ен Ен посвети цяла статия за символиката на облеклото и на бижутата, които носеше.

Ослепително жълтият

ѝ тоалет беше на

Миуча Прада -

дизайнерка, известна

с феминистките

си позиции

Преди време новата първа дама Джил Байдън похвалила избора на Аманда да се облече в жълто на друго събитие, затова и сега се спряла на този вдъхващ оптимизъм цвят. Обеците и пръстените ѝ са подарени от Опра Уинфри, която е почитателка на нейната поезия.

В пръстена има елемент на птица в клетка, като по този начин Горман отдаде почит на цветнокожата американска писателка Мая Анджелоу, чела поема на церемонията по встъпване на Бил Клинтън и любима поетеса на семейство Обама, разказва още Си Ен Ен. Една от творбите на Анджелоу се казва “Защо пее птицата в клетка”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>