На 12 месеца котката се държи като 15-годишен тийнейджър

22.01.2021 03:00 Пламена Томева

Неточно е да се смята, че 1 нейна година се равнява на 7 човешки

Много собственици се чудят как да определят възрастта на котката си в сравнение с човешките години. Наблюдавайки развитието на животното, е трудно да се проследи кога точно едно забавно бебе се превръща в уверена и независима котка.

Само месец и половина след като са се родили котенцата, вече могат самостоятелно да се хранят от купа, да се ориентират в пространството и да се грижат за козината си. Най-бързото развитие се случва през първите месеци от живота. С годините животните, както и хората, стават по-уверени, спокойни, сдържани. Променят се навиците, характерът и поведението им.

Често се смята, че съотношението на възрастта на котка и човек е 1 към 7, както при кучетата. Това обаче е най-простият и най-приблизителен начин за сравняване. При него се умножават годините на мъркащия любимец по 7 и се получава неговият човешки аналог. В този случай би се оказало, че едногодишно коте е първокласник, тригодишно завършва колеж, а котка след 7 години е дама в своята зрялост.

Посоченият метод обаче не е съвсем точен, тъй като етапите на развитие на котката не са пропорционални на продължителността на етапите от човешкия живот.

През първата си година котето се развива много повече, отколкото човека през първите си седем. Пухкавите любимци

посрещат първия си

рожден ден като

полово зрели юноши

Следователно е по-логично да се приеме, че по това време възрастта на котката по човешки стандарти е някъде около 15-18 години. До 2-годишна възраст маците най-накрая се оформят като младежи в разцвета на силите си.

След това растежът им спира и жизненият път става по-гладък - може да броим една котешка година като четири човешки. По-долу предоставяме една от често срещаните таблици, показваща по-подробно разликата във възрастта на котка и човек, както и влиянието на стреса, който изживяват котките, живеещи с опасностите навън.

Редица фактори влияят върху зрелостта на котето, включително породата, местообитанието и качествата на храната. Така например котките от британската порода узряват напълно едва на 3 години , докато уличните котки имат всички умения на възрастен до първата си година, в противен случай те просто не могат да оцелеят в тежки условия.

Нека се спрем малко повече на това как се развива котката през живота си, което ще ни помогне най-ясно да сравним възрастта на котка и човек. Ето етапите в живота на маците:

Детство

През първия месец от живота си

котенцата се държат

като човешките бебета

през първите години

Те изучават света, играят неловко и се страхуват да направят и крачка без майка си.

До 6 месеца котенцата растат много бързо, но въпреки това остават деца. Може да кажем, че на шест месеца котето е като дете на 8-12 години.

Юношество

След 6 месеца котешкият пубертет започва като при тийнейджърите. Разбира се, котенцата не вдигат скандали на родителите си. Като по-точен аналог на техния юношески бунт може да се определят по-интензивните игри и комичната борба помежду им. На 1 година котките вече се държат като 15-годишни тийнейджъри. След 12-ия месец те са способни да създават потомство, въпреки че от здравословна гледна точка не се препоръчва женските да забременяват до 1,5-годишна възраст.

До 2 години котките

научават всичко, от

което се нуждаят в живота

- основните методи на оцеляване, както и междуполовите връзки.

Младост

Младостта на котката трае от 3-ата до 5-ата година. Тогава тя е на върха на своето развитие, здрава и активна, може да произвежда здрави потомци, и то повече от веднъж годишно. Това е еквивалент на 20-40 човешки години.

Зрялост

Зрелостта продължава от 7-ата до 10-ата година от живота на котката, или 40-55 човешки години. Мъркането е все още силно, животното е жизнено и активно, но вече е пълно с житейска мъдрост. Реагира на заобикалящата го действителност по-спокойно и сдържано.

Процесът на стареене при котките, както и при хората, е силно индивидуален. Признаците се появяват по различно време при отделните животни, но

първите белези на старостта

обикновено са на клетъчно

ниво след 7-годишна възраст

Те няма как да се забележат във външността, поне докато котката не мине 11-ата си година. От този момент нататък активността на клетките се забавя и различни органи на животното, включително сърцето и имунната система, вече не работят толкова ефективно.

Пенсионна възраст

В съвременния свят с достъпните ветеринарни услуги и възможността за балансирана диета продължителността на живота на котката се е увеличила и 11-14-годишните пухкавелки може да се радват на живота както хората на 50-70 години.

Старост

Котките над 15 години вече принадлежат към категорията на дълголетниците. Това са 80-годишните възрастни хора. По това време котките стават по-спокойни, по-нуждаещи се от грижите на стопанина си, стават привързани и лоялни към него както никога досега.

Средно животът на котките е 12-15 години, въпреки че някои домашни любимци живеят до 20 при подходящите условия. Уличните котки обаче стареят 2-3 пъти по-бързо от домашните.

Абсолютният рекордьор е котка на име Крийм Пъф от Остин, Тексас, която

доживява 38 години и 3 дни

и е включена в Книгата на

рекордите на “Гинес”

Диетата на Крийм Пъф се състояла от суха котешка храна, допълнена с броколи, яйца, пуешки бекон и кафе със сметана. Според стопанина ѝ Джейк Пери именно диетата е била ключова за нейното дълголетие. На всеки два дни мацата получавала капкомер, пълен с червено вино.

Пери също така поддържал Крийм Пъф активна в рамките на дома. В стените били вградени дървени стъпала, по които котките да се катерят, а затворено заграждение в задния двор им позволявало да се разхождат на открито.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>