Съдът погали с 20 години затвор Викторио, който разстреля Дарина и Никол (Обзор)

20.01.2021 22:30 Ана Михова
Съдия Иван Коев
Дарина, Викторио и малката Никол
Ваня и Георги Министерски

 Наказанието шокира близките на младата майка

 Прокуратурата: Присъдата е в разрез с морала и основните ценности на обществото

2 години, 2 месеца и 22 дни сред разстрела на 23-годишната Дарина Министерска и едногодишната Никол съдът наказа едва с 20 години затвор двойния убиец Викторио Александров.

Присъдата, прочетена малко след 9 ч в сряда от председателя на петчленния състав Иван Коев, хвърли в шок присъстващите в залата.

“Няма държава - 20 години за два живота, и то единият на дете на годинка. Как мога да го приема”, каза ридаеща лелята на Дарина Таня Найденова. Никол навършва годинка точно седмица преди да бъде убита - на 22 октомври 2018 г.

“Трябва справедливост не само за Дарина, а за всички жени, които си отиват ей така”, добави през сълзи Бисерка Тодорова, близка на Ваня и Георги Министерски, родители на убитата млада майка. (Интервю с Ваня Министерска долу - б. р.)

Софийската градска прокуратура, която в четвъртък поиска доживотен затвор без право на замяна за Викторио, реагира светкавично. По-малко от два часа след като съдът обяви наказанието, в 11,30 ч беше внесен протест в Софийския апелативен съд.

“Постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления”, се казва в протеста.

Съдия Коев не обяви дори и кратки мотиви към присъдата. Той не е задължен да го прави, но немалко негови колеги се аргументират при обявяване на наказанието.

Стана ясно само, че решението е взето единодушно от петчленния състав. Трима от членовете му са съдебни заседатели и трябва да представляват обществото.

Те са присъдили и по 200 хил. лв. кръвнина на родителите на Дарина - Ваня и Георги Министерски, които Викторио трябва да плати заедно с разноските. Практиката е присъдените обезщетения рядко да се изплащат.

Дарина е убита около 14 часа на 29 октомври 2018 г. в жилището си на ул. “Бели Дунав” в столичния кв. “Надежда”. Простреляна е с два куршума, единият я пронизва в брадичката, другият в шията.

Преди това младата майка е свалена с два юмрука на пода от Викторио. Три дни преди това тя настоява той да напусне жилището, което е дарено от баба ѝ, и да сложат край на връзката си. Въоръжен с пистолет “Смит и Уесън”, Викторио отива да си прибира багажа, като не пропуска да разкачи и кабелите на телевизията и интернета, защото той ги плащал.

Тялото на Дарина е открито около 17 ч безжизнено от нейните родители, които отиват да проверят какво става, тъй като не им вдигала телефона цял ден.

За това убийство Викторио получи 15 г. затвор.

След като я разстрелва, той грабва малката Никол и 7 часа се лута с бебето из София, докато стигне до пристройка край Долни Богров.

Минава през Северния парк, където изхвърля мобилния си телефон. След това стига до кв. “Илиянци”, където обядва в пицария, а после се озовава в жк. “Хаджи Димитър”, където живеят родителите му. С такси стига почти до Долни Богров.

По пътя среща хора, на които обяснява различни неща. На жената, която първа го качва на стоп, казва, че са били на кръщене, но жена му си тръгнала и го оставила без превоз. На сервитьорките в пицарията обяснява, че жена му всеки момент ще дойде. На таксиджията - че са били на гости. Споменава, че жена му убила другото им дете.

За заплахата с оръжие към таксиметровия шофьор Викторио получи 1 година затвор.

Когато се скрива в пристройката заедно с едногодишното момиченце, той заспива. Събужда се от шума на приближаващите полицейски коли.

В своя защита твърди, че е убил Никол, защото се стреснал, когато полицаите осветили пристройката. Всички разпитани униформени служители обаче казват, че два изстрела са проехтели, преди те да слязат от автомобилите си.

“Извикахме: “Излез навън. Полиция. Той не излезе веднага. Беше прегърнал детето, то беше цялото в кръв”, разказва един от полицаите.

Момиченцето е убито с един куршум в лявото слепоочие. За това престъпление Викторио получи 20 години затвор.

Другият изстрел, който униформените чули, според Викторио бил предназначен за него. Куршумът обаче само леко обгаря кожата му. Според полицаите не му е стигнала смелостта да се убие.

Ваня Министерска:

Съжалявам, че вярвах

в утопията България

и в мъдростта на съда

- Г-жо Министерска, какво изпитахте, когато чухте присъдата на Викторио Александров за убийствата на Дарина и Никол - 20 години затвор?

- Безтегловност. Присъдата ни уби. Не само ние, но и всички свидетели, които са срещу него, са застрашени.

- Видяхте ли съжаление и разкаяние у него?

- Той е страхотен манипулатор и е продукт, създаден от мама и от тате. Затова казах в пледоарията ми, че неговите родители не са надеждни и обективни свидетели. Той казва изречения от една, две, максимум три думи. Това са къси изречения, действащи емоционално и трудно оборими. Вие можете ли да повторите по същия начин едно изречение, казано преди година, ако не сте го научили наизуст? Аз не мога.

Сега си задавам много въпроси, на които се опитвам да си отговоря.

- През последните две години водихте битка срещу домашното насилие и помагахте на много жертви. Присъдата не е ли един шамар за цялото ви усилие?

- Точно така е. По същия начин, по който Дарина получи своето наказание за мълчанието си, сега ние получаваме наказание, че бяхме активни. Затова за мен решението по това дело е чисто политическо, в смисъл, че отгоре е спуснато каква да е присъдата.

- Кой има интерес наказанието да е 20 г. затвор?

- Нямам идея, явно някого съм настъпила по мазола. В цялата ситуация парадоксалното е, че толкова много протести и действия съм предотвратила с цел запазване на мира и спокойствието в държавата. И съжалявам защо го направих.

- Какви протести?

- Протести веднага след убийствата, знаете как бяха скочили хората. Бяхме помолени и укротихме напрежението. И след това още няколко пъти.

- Кой ви помоли?

- Хора отгоре, за да няма размирици. Съжалявам, че вярвах в утопията Република България. Съжалявам! Въпреки всичко, което стана, продължавах да казвам: Имам вяра в институциите, съдът е мъдър. Е, не е.

Истината е, че шестима свидетели, от които две бивши негови приятелки, които не се познават помежду си, две съученички на Дарина, казват едно и също в досъдебното производство и в съдебната зала.

- Какво казват?

- За приложено системно домашно насилие и за парадиране с пистолет. Да не говорим, че и бивш полицай е подал сигнал на тел. 112, че Викторио се е разхождал с пистолет в Бухово. Той също беше свидетел. Кажете ми как е възможно да има такава присъда след всичко това, след всички експертизи, които бяха абсолютно категорични.

Прав беше адвокат Китанов (покойният Петър Китанов, който също беше повереник на семейство Министерски - б.р.). Съжалявам, че му вдигам костите точно днес. Той каза: Справедливост няма да получиш. Това дело ще се превърне в бракоразводно. Той каза директно на разпоредителното заседание: Опасявам се, че адвокат Шопова (Петя Шопова, един от двамата адвокати на Викторио - б.р.) ще превърне това дело в бракоразводно. Точно това стана.

Експертите:

След първото

убийство

поведението

му не е било

неадекватно

Поведението на Викторио Александров не е било объркано, неадекватно или подвластно на необичайни мисли или преживявания след убийството на Дарина. Това казват експертите, направили психиатрично-психологическия портрет на Викторио след престъплението. Те се позовават и на свидетелите, които го срещат в часове, през които той обикаля с едногодишната Никол из София.

При освидетелстването на Викторио Александров в психиатрията към затвора в Ловеч му е поставена диагноза разстройство в адаптацията. Медиците са категорични, че това е характерно за хора, които преживяват стрес, включително задържане под стража. При него не било в тежко състояние.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>