Вадят две ядрени куфарчета заради отлитането на Тръмп (Обзор и инфографика)

20.01.2021 20:30
Байдън се кълне с ръка на 127-годишната семейна библия.
Лейди Гага излиза, за да изпее химна.

Вместо тълпи от ентусиасти на церемонията пред Капитолия бяха побити 200 000 знамена

Истинска логистична главоблъсканица и кошмар за военните се разигра с ядреното куфарче в деня на встъпването на Джо Байдън заради отсъствието на предшественика му Доналд Тръмп от церемонията във Вашингтон.

Тръмп е първият президент на САЩ от ядрената епоха, който не предаде лично куфарчето на приемника си. За първи път от 150 г. насам отиващ си президент не присъсва на клетвата на приемника си.

Кодовете за американския ядрен арсенал, както и куфарчето, което прилича повече на докторска чанта и тежи около 20 кг, се носи от военен, който стои близо до отиващия си президент. Той го предава на друг военен, придружаващ новоизбрания държавен глава, веднага след като той се закълне, обяснява процедурата Ен Би Си.

Тръмп обаче напусна Белия дом часове преди Байдън да е положил клетва, затова

се наложи

куфарчето да

се разходи с него

до имението му

Мар-а-Лаго във

Флорида

До 1 секунда преди 12 ч по обяд американско време досегашният президент продължи да бъде единственият в САЩ, способен да нареди ядрена атака. С куфарчето до Флорида отпътува и военният, който го носи.

В момента, в който Байдън положи клетва, друг военен му даде друго куфарче, а кодовете за достъп на Тръмп бяха деактивирани. После военният от Флорида трябваше да върне деактивираното куфарче във Вашингтон. От обяд на 20 януари американско време Байдън стана повелителят на командния пункт, от който зависи съдбата на света.

Милиони зрители по света се дивяха на церемония по встъпването без прецедент досега. Не само защото обичайните многобройни гости се брояха на пръсти заради пандемията, а тълпите ентусиасти, желаещи да са свидетели на смяната на властта, този път бяха сменени от 200 000 знамена. Не дори и заради факта, че

Вашингтон

приличаше

на Багдад

заради хилядите струпани военни в камуфлажи и бойна техника след щурма над Капитолия. А и защото това не беше церемония на приемственост, а на разминаване на два паралелни свята.

В момента, когато Тръмп излетя с хеликоптер от Белия дом за военната база “Андрюс” в Мериленд малко след 8 ч сутринта, Байдън, съпругата му и семейството на вицепрезидентката Камала Харис се отправиха на църковна служба. Заедно с тях бяха шефката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, както и двамата партийни шефове в Сената - на републиканците Мич Макконъл и на демократите Чък Шумър - първи жест на стопяване на ледовете между двете партии, което би могло да намали с няколко милиметра пропастта между поляризираното население на САЩ.

Още предварително изтече информация, че речта на новия президент, планирана да продължи между 20 и 30 минути, също е фокусирана върху нуждата от единство по време на криза. В нея е отразен духът на предстоящия му мандат и визията му за бъдещето и не се говори почти нищо за оставеното от Тръмп наследство, посочва в. “Файненшъл таймс”, цитирайки двама приближени на новия държавен глава. Между Байдън и Тръмп не е имало абсолютно никакъв контакт, твърдят източниците.

Докато новият държавен глава се готвеше да положи

клетва с ръка

върху

127-годишната

семейна Библия,

Тръмп се запъти към любимото си голф имение във Флорида на борда на “Еър Форс Уан”. Според Би Би Си той все пак оставил писмо до Байдън, но не е ясно какво е съдържанието му. В последното си обръщение към привържениците си, които се бяха събрали да го изпратят с викове и скандирания в базата “Андрюс”, отиващият си президент благодари на всички, които са били с него по време на “фантастичния му” четиригодишен мандат и

обеща, че ще

се завърне “под

някаква форма”

“Ние обичаме американския народ, това беше нещо специално. Искам само да кажа довиждане, но това, надявам се, няма да е довиждане за дълго. Ще се видим отново”, добави Тръмп.

Той пожела “голям успех” на новото правителство, което щяло да има възможност да направи забележителни неща, защото с постиженията си им е оставил основата за това. Последното действие на Тръмп като президент бе помилването на 73-ма души, сред които и съветникът му Стив Банън - най-противоречивата фигура от близкото му обкръжение. Тръмп обаче се въздържа да помилва себе си или роднините си, каквито спекулации имаше.

Медиите отбелязаха едно голямо отсъствие на церемонията по изпращането му - на вицепрезидента Майк Пенс. Затова пък Пенс бе сред гостите на встъпването на Байдън заедно с президентите

Бил Клинтън,

републиканеца

Джордж Буш и

Барак Обама,

придружени от

съпругите си

Въпреки големия студ във Вашингтон гостите с маски на лицата започнаха да се събират около 2 часа предварително пред Капитолия. Около час по-рано пристигна и самият Джо Байдън, хванал за ръка съпругата си Джил.

Пристигнаха двете деца на Байдън - Хънтър и Ашли, с внуците му. Новата първа дама се появи с маска в синьо - цвета на тоалета ѝ. Вицепрезидентката Камала Харис се закле първа - първата жена и първата цветнокожа, заела този пост.

Лейди Гага изпя химна на САЩ, облечена в тоалет с яркочервена пищна дълга пола и огромен позлатен гълъб на мира като брошка.

Дженифър Лопес пък се появи цялата в бяло и пя в акомпанимент на военен оркестър.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>