Делян Добрев осъди Елена Йончева за серия от клевети на 7000 лв. (Обзор)

20.01.2021 22:00 Румина Димитрова
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Скандалът между двамата започна през 2017 г., мина през отхвърлената оставка на депутата от ГЕРБ и Конституционния съд

Евродепутатката от БСП Елена Йончева ще трябва да плати 7000 лв. на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев за серия клевети срещу него в медиите и в Народното събрание. Това е решил Районният съд в София.

Добрев заведе дела срещу Йончева, след като през 2017 г. пред медиите тя изнесе информация, според която негови роднини са назначавани в общината в Хасково, където той е областен координатор на ГЕРБ. Скандалът между двамата стана

известен в

публичното

пространство

като “Кумгейт”

Според твърденията на Йончева бившият зам.-кмет на Хасково Евгени Консулов, чийто кум е Добрев, е бил назначен на поста си по негово предложение.

Обвиненията на Йончева обаче не спряха до тук. В “дрийм тийма”, както тя нарече приближените, по думите ѝ кадри до Добрев, социалистката включи още и общинският съветник от ГЕРБ Даниел Гаргов, който оглавяваше комисията по бюджет и финанси там. Той пък бил съпруг на братовчедката на Добрев - Росица Гаргова, която оглавяваше финансовата дирекция в общинската администрация в Хасково.

“Секретарят на общината му е кума, тя е без административен опит и въпреки това е назначена там. Директорът на финансовата дирекция му е първа братовчедка и също не е работила в администрация, за да заема този пост”, заяви тогава Йончева. “Законът това не го забранява, но очевидно тук има конфликт на интереси”, подчерта тя.

По-късно зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов подадоха оставки. От ГЕРБ пък свалиха доверието си от кмета на Хасково Добри Беливанов след обвинения, че не изпълнява обещанията си и че е вербуван от БСП.

Социалистите тогава поискаха и прокуратурата да провери обществени поръчки в община Хасково за около 50 млн. лева, които са спечелени от “групи търговски дружества, свързани помежду си, пряко или косвено с едно лице - Даниел Гаргов”.

Месец след избухването на скандала Добрев подаде оставка като депутат и обяви, че ще съди Йончева за клевета. Това породи нов скандал, защото въпреки настояването на Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” отхвърлиха оставката на Делян Добрев. БСП поиска тълкувание от Конституционния съд, а депутатът от ГЕРБ изтегли искането си да напусне парламента.

В края на януари 2018 г. КС излезе с решение, че Народното събрание не може да отхвърли оставката на депутат. Решението на съда обаче не засегна статута на Добрев.

Самият Добрев тогава обясни, че изтеглил молбата за оставката си след решение на групата на ГЕРБ. “Направих това не само заради решението на колегите и пълната им подкрепа, а и заради подкрепата от обществото”, добави депутатът.

Въпреки това Добрев напусна парламента през 2019 г., когато бе замесен в “Апартаментгейт” с публикации, че негови близки са купували луксозни жилища в София на цени много под пазарните. Оставката му бе обявена от пресцентъра на ГЕРБ, като бе подчертано, че решението му е взето след разговор с премиера Бойко Борисов. За мотив бе посочено нежеланието

името му и

репутацията

ГЕРБ да бъдат

“петнени”

и солидарнодстта му с колегите му от партията, които са спазили “моралния стандарт” и са напуснали постовете си (бел. ред. - става дума за всички, свързани с т.нар. “Апартаментгейт”, които тогава подадоха оставки).

Сега по решение на първа инстанция на Районен съд- София, Йончева ще трябва да заплати на Добрев 7000 лв., по 1000 лв. за всеки отделен иск, плюс разноските по делото в размер на 589 лв. за нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на доброто име на Добрев в обществото и целенасоченото му злепоставяне, вследствие на поредица от изказвания в медиите и в Народното събрание.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>